Βουλή: Με εντάσεις συνεχίζεται η συζήτηση για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Με εντάσεις συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη 26/01, για δεύτερη ημέρα, η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη 25/01, στη βάση των «αδιάψευστων αποδείξεων» που, όπως είπε, περιέχει ο φάκελος που έλαβε από τον επικεφαλής τής ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο για την παρακολούθηση ακόμα έξι ατόμων.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023, 20:05

Κ. Χατζηδάκης: Τοξική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Να διαλευκανθεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι

«Είμαι ο πρώτος που θέλει να διαλευκανθεί αυτή η δυσώδης υπόθεση», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. «Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να έχει ενοχληθεί περισσότερο από αυτήν την ιστορία από όσο εγώ. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση το ταχύτερο δυνατό, για να μη μένουν σκιές και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων», πρόσθεσε.

«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Η πολιτική μου διαδρομή είναι διαυγής. Ωστόσο δεν είναι καθόλου ευχάριστο να αισθάνεσαι ότι παρακολουθείται κάθε φράση και κάθε επικοινωνία σου και ότι βρίσκεσαι στο στόχαστρο τέτοιων άθλιων μεθοδεύσεων. Γι’ αυτό είμαι και ο πρώτος που θέλω να διαλευκανθεί, από τη Δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση. Να διαλευκανθεί το ταχύτερο δυνατό για να μη μένουν σκιές. Να διαλευκανθεί για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όλων αυτών των απαράδεκτων μεθοδεύσεων», είπε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος, όμως, σημείωσε ότι ενώ ο ίδιος ενδιαφέρεται να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση, πέρα από τη θεσμική διάστασή της και «για βαθιά προσωπικούς λόγους», ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται πρωτίστως για να ζημιώσει και να ρίξει την κυβέρνηση και γι’ αυτό στοχοποιεί τον πρωθυπουργό.

«Ο πρωθυπουργός, όμως, είναι γνωστό ότι αντέδρασε αμέσως με δύο διαφορετικές αλλά καίριας σημασίας απομακρύνσεις. Αυτή του γγ του πρωθυπουργού και εκείνη του διοικητή της ΕΥΠ. Είναι ένας πρωθυπουργός που έχει επιδείξει σεβασμό για τους θεσμούς. Κυρίως, όμως, στην περίπτωσή μου, και μιλάω ανθρώπινα, είναι ένας πρωθυπουργός με τον οποίο έχουμε επί δεκαετίες, κοινή διαδρομή», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και συμπλήρωσε: «Αυτό δεν είναι κάτι κρυφό. Το γνωρίζουν όλοι. Γι αυτό, επαναλαμβάνω, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει προσωπικά καμία σχέση με αυτήν την υπόθεση. Το λέω και το υπογραμμίζω ακόμα μια φορά ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων. Άλλωστε αυτή τη δύσοσμη υπόθεση χρησιμοποιούν αυτή την ώρα κάποιοι εις βάρος του».

«Τόσα χρόνια στην πολιτική, μπορεί να έχω κατηγορηθεί για την ιδεολογική μου κατεύθυνση και τις πολιτικές μου επιλογές, αλλά ποτέ, ούτε από τον πιο φανατικό αντίπαλο, δεν έχω κατηγορηθεί για την ηθική μου υπόσταση και την ακεραιότητά μου», επεσήμανε ο υπουργός.

«Ποτέ στην προσωπική πολιτική μου διαδρομή δεν είχα φανταστεί ότι θα κατετίθετο μια πρόταση δυσπιστίας, με επίκεντρο και δική μου παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Η υπόθεση αυτή, το έχω υπογραμμίσει, είναι σίγουρα δυσώδης. Με βάση αυτά για τα οποία φέρεται να έχει ενημερωθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, σε εμένα προσωπικά είναι σαφές ότι ορισμένοι πράκτορες 000, για να θυμηθούμε τη γνωστή ελληνική ταινία ή κάποιοι Κλουζώ, για να θυμηθούμε τον Πήτερ Σέλερς, αποφάσισαν να επιδείξουν το αστυνομικό τους δαιμόνιο και να εξαντλήσουν την αστυνομική φαντασία τους, σε βάρος μου», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Όλοι αυτοί οι Κλουζώ άφησαν να διαρρεύσουν αποτελέσματα των ανήθικων δραστηριοτήτων τους σε εχθρικά, προς την κυβέρνηση, ΜΜΕ, για λόγους που μόνο την κυβέρνηση, πάντως, δεν εξυπηρετούν».

Σε σχέση με την πρόταση δυσπιστίας, ο υπουργός Εργασίας αναρωτήθηκε «ποιος είναι αυτός που επικρίνει σήμερα και παραδίδει ακόμα και μαθήματα πολιτικής αξιοπρέπειας, ποιος είναι αυτός που παριστάνει τον εισαγγελέα». Σε αυτό το σημείο, ο κ. Χατζηδάκης απευθύνθηκε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε: «Έχετε ακούσει για τα δύο ειδικά δικαστήρια που έχει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην πλάτη. Έχετε ακούσει για τον Μάξιμο Σαράφη και όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες ημέρες, έχετε ακούσει ότι έχετε πει τα πάντα και έχετε κάνει τα αντίθετα στη συνέχεια, παραδίδοντας όμως συνεχώς μαθήματα πολιτικής αξιοπρέπειας. Έχετε ακούσει για υποκλοπές, που, βεβαιωμένα, σε κάποιες περιπτώσεις γίνονταν σε βάρος δικών σας υπουργών, επί ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς που σήμερα εξεγείρεστε».

«Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από τη αξιωματική αντιπολίτευση να ελέγξει αυστηρά την κυβέρνηση. Ωστόσο, η τοξική και εμπαθής αντιπολίτευση, που ασκεί μονίμως ο ΣΥΡΙΖΑ, ζημιώνει τη χώρα και τις προοπτικές της», είπε ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος αναφέρθηκε σε όσα έγιναν από την παρούσα κυβέρνηση, σε δύσκολες συνθήκες.

«Οι βουλευτές της ΝΔ θα απορρίψουμε την πρόταση δυσπιστίας. Τόσο τα δόγματα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ακυβερνησία θα αποτελούσαν σοβαρό πλήγμα για τον τόπο. Θα προχωρήσουμε μπροστά, με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης. Με επίγνωση των όποιων λαθών μας αλλά και συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών. Είναι υποχρέωσή μας, απέναντι στους Έλληνες. Υποχρέωσή μας, απέναντι στην πατρίδα μας», είπε για τη στάση του κόμματος της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία.

Ο κοινοβολευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την ομιλία του υπουργού Εργασίας, κάλεσε τον κ. Χατζηδάκη να απαντήσει αν θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. «Θα πάτε στη Δικαιοσύνη για να διαλευκανθεί αυτή η υπόθεση; Θα πάτε στη Δικαιοσύνη για να μάθετε τον πράκτορα 000; Που το άλλο του όνομα είναι Κυριάκος Μητσοτάκης; Μήπως είναι πολύ δίπλα σας; Ειλικρινά απορώ, με πόση άνεση καταλήξατε να λέτε ότι θα καταψηφίσετε την πρόταση δυσπιστίας; Δεν υπάρχει η έννοια της πολιτικής αξιοπρέπειας; Τουλάχιστον αποχωρήστε, μη συμμετάσχετε για να μη θεωρηθεί ότι υπονομεύετε την κυβερνητική πλειοψηφία», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος συμπλήρωσε πως ο κ. Χατζηδάκης ήταν στόχος παρακολούθησης όταν ήταν υπουργός Ενέργειας: «Ήσασταν υπ’ αριθμόν ένα στόχος, τότε που συζητιόταν αν η CVC θα πάρει μέρος της ΔΕΗ, αν η Μαγκουάιαρ θα πάρει τον ΔΕΔΔΗΕ, αν θα ιδιωτικοποιηθούν τα δίκτυα φυσικού αερίου, μεγάλα deals». «Σας θέλανε να γνωρίζουν κάθε προσωπική σας λεπτομέρεια, για να είστε χειραγωγήσιμος, όμηρος, για να σας επιβάλλουν λύσεις. Ποιος; Το περιβάλλον Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Αυτά που είπε ο κ. Σκουρλέτης σχολίασε ο προεδρεύων του Σώματος Νικήτας Κακλαμάνης. «Εδώ σήμερα είμαι ο παλαιότερος όλων. Τον κ. Χατζηδάκη τον ξέρω από ΟΝΝΕΔίτη, δεν υπήρξε ποτέ στη ζωή του χειραγωγήσιμος», επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης.

«Ρωτάει ο κ. Σκουρλέτης αν θα πάω στη Δικαιοσύνη. Μα η Δικαιοσύνη διερευνά ήδη την υπόθεση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάμε να κρούσουμε ανοιχτές θύρες», απάντησε ο κ. Χατζηδάκης. Σε σχέση, δε, με τα θέματα που ήταν εκκρεμή στο υπουργείο Ενέργειας, όταν ήταν στόχος παρακολούθησης, ο υπουργός υπογράμμισε: «Ήταν μια σειρά εκκρεμή θέματα, τα οποία χειρίστηκα αφενός με απόλυτη διαφάνεια και, όπως κάνω πάντοτε, γιατί έχω υπηρετήσει τρεις διαφορετικούς πρωθυπουργούς, σε απόλυτη γνώση όλων των βασικών θεμάτων από την πλευρά των πρωθυπουργών. Και αυτό ισχύει προφανώς και πολύ περισσότερο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο έχουμε και αυτήν την επαφή εδώ και δεκαετίες». Άλλωστε, όπως παρατήρησε, και οι ίδιοι οι διάλογοι που ήρθαν στη δημοσιότητα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Για το ζήτημα της αξιοπρέπειας, ο κ. Χατζηδάκης αναρωτήθηκε: «Ποιος μιλάει για πολιτική αξιοπρέπεια; Ο ΣΥΡΙΖΑ, που η αναξιοπιστία του έχει καταστεί διεθνές ανέκδοτο; Ο ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πριν μερικούς μήνες έκανε σημαία της πολιτικής του τη δήθεν νεκρή Μαρία στον Έβρο και σήμερα δεν τολμάει να ζητήσει ούτε ένα συγνώμη; Ο ΣΥΡΙΖΑ που αυτήν την περίοδο έχει δύο ειδικά δικαστήρια στις πλάτες του και που το κόμμα κατηγορείται για σακούλες με μαύρα χρήματα; Παραδίδετε εσείς μαθήματα σοβαρότητας και αξιοπρέπειας στην κυβέρνηση και σε μένα; Ε όχι, μαθήματα πολιτικής αξιοπρέπειας από εσάς δεν δέχομαι».

Κυρ. Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Προσοχή, γιατί η λάσπη στον ανεμιστήρα μπορεί να γυρίσει σε αυτούς που την εκτοξεύουν

Στο ίδιο έντονο με χθες κλίμα αντιπαράθεσης, μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, ξεκίνησε, από νωρίς το πρωί, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αυλαία άνοιξε με την πρώτη λεκτική σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη.

Ο κ. Πιερρακάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια εργαλειοποίησης της πρότασης δυσπιστίας και έκανε λόγο για λάσπη στον ανεμιστήρα που όμως, όπως είπε, καμιά φορά γυρίζει σε αυτόν που την εκτοξεύει.

«Πέραν της διάστασης της πρότασης δυσπιστίας, η συζήτηση δεν αφορά το δέντρο αλλά το δάσος. Και το δάσος είναι η συνολική σύγκριση των πεπραγμένων μας. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να γίνει σύγκριση. Και τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους και είναι εκκωφαντικά», επεσήμανε αρχικά ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως υποστήριξε, «ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πέρσι διπλασιάστηκε, φέτος τριπλασιάστηκε και του χρόνου αναμένεται να τετραπλασιαστεί, οι εξαγωγές υπερδιαπλασιάστηκαν, οι άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν και ο τουρισμός σημείωσε ρεκόρ».

«Ο ρόλος της κυβέρνησης της ΝΔ είναι διττός. Απέδειξε ότι καταφέρνει να λύνει εκκρεμότητες του παρελθόντος και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά μεγάλες εξωγενείς κρίσεις», είπε σημειώνοντας, παράλληλα, ότι «το μεγάλο δίλημμα των εκλογών θα είναι κυβέρνηση ή Αντιπολίτευση;»

«Το δίλημμα θα είναι: Με τις δυνατότητες της χώρας ή τους φόβους; Ποια κυβέρνηση διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις εξωγενείς κρίσεις;» ανέφερε .

Ο κ. Πιερρακάκης έκανε λόγο για «συνωμοσιολογία που υπονομεύει τους θεσμούς», προσθέτοντας ότι «για αυτό η συζήτηση πρέπει να αφορά το δάσος, δηλαδή το μέλλον της χώρας, το ποιοι είμαστε και που πάμε ως χώρα και να διεξάγεται με το λεξιλόγιο του μέλλοντος».

«Η κυβέρνηση απέδειξε ότι μπορεί να λύσει χρονίζοντα προβλήματα και απέδειξε ότι μπορεί να μαθαίνει από τις αστοχίες της. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός, καλύτερα μια κυβέρνηση να κάνει λάθη και να μαθαίνει από αυτά από μια λάθος κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, κατηγόρησε τον κ. Πιερρακάκη ότι «επικαλείται συνωμοσιολογίες αποφεύγοντας να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα στο επίκεντρο των οποίων είναι τα κακόβουλα λογισμικά και οι παράνομες παρακολουθήσεις».

«Θα απαντήσετε για τα στοιχεία της ΑΔΑΕ που επιβεβαιώνουν ότι υπήρξαν παράνομες παρακολουθήσεις; Θα απαντήσετε στα αμείλικτα ερωτήματα που προκύπτουν ή θα συνεχίσετε την απαράδεκτη απαξιωτική σας συμπεριφορά απέναντι στους θεσμούς και στις ανάγκες του λαού», αντέτεινε ο κ. Σκουρλέτης.

«Δεν μιλώ τυχαία για συνωμοσιολογία, γιατί είναι στα έργα σας με κάθε τρόπο. Φτάνει πια με τη λάσπη στον ανεμιστήρα. Προσοχή όμως γιατί καμιά φορά γυρίζει ανάποδα ο ανεμιστήρας την λάσπη σε αυτόν που την εκτοξεύει», απάντησε ο κ. Πιερρακάκης.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση ήρθε “καβάλα στο άλογο” έτοιμη να ρίξει την κυβέρνηση. Η παράταξη που αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα δεν δέχεται μαθήματα από αυτούς που πρωτοστατούσαν έξω από τη βουλή και φώναζαν να καεί η βουλή. Πολύ όψιμα θυμάστε τη δημοκρατία», σχολίασε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης.

Ν. Μηταράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κυλήσει στη λάσπη την πολιτική ζωή

Σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατηγορώντας τον για «θεσμική εκτροπή» , ενώ του καταλόγισε «παραγωγή «fake news» εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων «θέλοντας να κυλήσει τη πολιτική ζωή στη λάσπη».

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι «είναι μέρα με τη νύχτα οι πολιτικές των δύο κομμάτων στο μεταναστευτικό, στο οποίο η κυβέρνηση κατάφερε και ανέκτησε τον έλεγχο».

«Υπάρχει μια παραγωγή fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά των πολιτικών του αντιπάλων. Ξεκινήσατε με Novartis και κουκουλοφόρους και φθάσατε μέχρι τη Μικρή Μαρία που δεν υπήρξε ποτέ», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Αποκάλυψα με το πιο επίσημο τρόπο από το βήμα της βουλής ότι δεν υπήρξε ποτέ Μαρία. Να τελειώσουμε με τη μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ. Ταχύτατα η κυβέρνηση πήρε θέση ότι είναι μια κατασκευασμένη σκευωρία απέναντι στη χώρα.

Όμως η Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει να διαστρεβλώνει ακόμη την πραγματικότητα και ότι υπήρχε διασύνδεση δυο ΜΚΟ με προβεβλημένα στελέχη της. Είναι μια υπόθεση που θα μπορούσε να είχε προκαλέσει πρόβλημα στα σύνορά μας και περιμένουμε μια συγγνώμη από τον κ.Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Σχολιάζοντας την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, ο κ. Μηταράκης έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή του ΣΥΡΙΖΑ» και «αδυναμία να σεβαστεί το απόρρητο».

«Το παραβιάσατε χθες με την ομιλία του κ. Τσίπρα. Δεν έχετε καμία συστολή.Θέλετε να κυλήσετε την πολιτική στην λάσπη», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Πολάκης: Όσα κάνατε θα τα πληρώσετε – Γ. Ραγκούσης: Πολίτης μολύνθηκε από predator με sms από το emvolio.gov.gr

Είναι φανερό μετά από 3,5 χρόνια ότι δεν ήρθατε να αλλάξετε τη χώρα αλλά να τη ληστέψετε για ακόμα μια φορά, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Πολάκη, η κυβέρνηση ευθύνεται για την κερδοσκοπία. «Υποθάλπηκε από την κυβέρνηση των κοριών του Κ. Μητσοτάκη για να τα οικονομήσουν 100 οικογένειες» ανέφερε ο κ. Πολάκης ο οποίος προσέθεσε ότι «αυτή την αναδιανομή που κάνατε (σε βάρος του λαού) να ξέρετε ότι αποκαλύφθηκε», και «θα τη πληρώσετε ακριβά στις εκλογές που έρχονται». Όπως είπε, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «όλα όσα κάνατε θα τα πληρώσετε. Θα στηθούν δικαστήρια, που εκεί θα υπάρξουν αποδείξεις του μαύρου χρήματος».

Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης κάλεσε τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης να δώσει εξηγήσεις γιατί -όπως είπε- πολίτης που ανέμενε το γραπτό μήνυμα υπενθύμισης του εμβολίου του, έλαβε παραποιημένο μήνυμα από τη διεύθυνση emvolio.gr, το οποίο ήταν παγιδευμένο με το λογισμικό predator. Ο κ. Πιερρακάκης πρέπει να εξηγήσει πώς οι χειριστές του «ενιαίου κέντρου παράνομων υποκλοπών ΕΥΠ και predator με έδρα το Μέγαρο Μαξίμου» γνώριζαν το αυστηρά προσωπικό δεδομένο του πολίτη για το πότε είχε κλείσει το ραντεβού του για να πραγματοποιήσει αυτό το εμβόλιο. Σημείωσε μάλιστα, ότι, όπως θα παθαίναμε όλοι, ο πολίτης πάτησε τον σύνδεσμο και επιμολύνθηκε το κινητό του, και παραδόθηκαν οι επικοινωνίες του και η προσωπική του ζωή στο predator. «Να έρθει να εξηγήσει και για αυτή την υπόθεση και για την υπόθεση Majoritas, εκτός εάν προτιμά να στείλει απευθείας την παραίτησή του», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυρ. Πιερρακάκης: Συνωμοσιολογία η καταγγελία Ραγκούση ότι πολίτης μολύνθηκε από predator με sms από το emvolio.gov.gr

Το Εθνικό Σύστημα Εμβολιασμών κρατά όλα τα στοιχεία των μηνυμάτων που στέλνει και είναι “αστείο” να λέγεται ότι το κράτος στέλνει μηνύματα σε πολίτες που είναι μολυσμένα, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, απαντώντας σε προηγούμενη καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση ότι πολίτης έλαβε μολυσμένο γραπτό μήνυμα υπενθύμισης εμβολίου, που επρόκειτο όντως να κάνει τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Ραγκούσης είχε ζητήσει εξηγήσεις για το “πώς γνώριζαν πότε έχει ραντεβού για εμβόλιο το θύμα”.​

Ο κ. Πιερρακάκης, που μίλησε για συνωμοσιολογία, σημείωσε ότι υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι υφαρπαγής στοιχείων χρηστών, πχ με απόκτηση πρόσβασης στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, αλλά το χαρακτηριστικότερο όλων είναι ότι στο εθνικό σύστημα εμβολιασμών έχουνε πρόσβαση 40.000 φαρμακοποιοί, γιατροί και ΚΕΠ. Αυτή είναι η αρχιτεκτονική του συστήματος και είναι ομοειδής με αυτή άλλων χωρών.

Εξέφρασε μάλιστα την απορία του για τον ισχυρισμό ότι οι άνθρωποι του gov.gr είναι οι άνθρωποι του πρέντατορ. «Ένα καλό πράγμα κάνουμε, και να πάμε κι αυτό, επειδή δεν μπορούμε να το υπονομεύσουμε, και να πάμε να το διαλύσουμε και να πετάξουμε λάσπη ηθικά, επειδή έχουμε εκλογές; Κάπου φτάνει», είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι δεν συσχέτισε τους ανθρώπους του gov.gr με αυτούς του πρέντατορ. Ο υπουργός δεν μπορεί να αποδέχεται το ενδεχόμενο να έχει πάει τέτοιο sms στον πολίτη, αλλά αυτό να οφείλεται στους γιατρούς.

Βορίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγε στην πρόταση δυσπιστίας γιατί η σύγκρισή του με την κυβέρνηση είναι συντριπτικά εις βάρος του

Δεν έχει προκύψει κανένα στοιχείο ότι ο πρωθυπουργός είχε γνώση των επισυνδέσεων και ότι είχε δώσει εντολή για αυτές, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η πρόταση που κατέθεσε στο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να αποκρύψει τη σύγκριση ανάμεσα στη σημερινή κυβέρνηση και την κυβέρνηση Τσίπρα, που είναι συντριπτικά υπέρ της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Κράτος δικαίου είναι η εφαρμογή της νομιμότητας. Η ΑΔΑΕ αυτό που λέει είναι ότι έγιναν νόμιμες επισυνδέσεις. Ρωτώ την αξιωματική αντιπολίτευση, που θέλει να ρίξει την κυβέρνηση διότι ‘παραβίασε το κράτος δικαίου’, η τήρηση της νομιμότητας είναι ο εγγυητής του κράτους δικαίου; Έρχεται η Αρχή που την επικαλείστε, γιατί θέλετε να ρίξετε την κυβέρνηση, και λέει ότι είναι όλα νόμιμα. Μα δεν σας αρέσουν οι διατάξεις που υπάρχουν για τις επισυνδέσεις. Τότε όμως έρχεσαι στη Βουλή και αλλάζεις τις διατάξεις. Μέχρι να αλλάξεις τις διατάξεις, οι διατάξεις εφαρμόζονται. Είναι αντιληπτό αυτό από την Αριστερά; Ναι ή όχι;», είπε ο κ. Βορίδης και απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Μπορούν, με βάση το προηγούμενο πλαίσιο, να γίνουν νόμιμες επισυνδέσεις σε κρατικούς αξιωματούχους; Μπορούν. Η διαδικασία τηρήθηκε; Βεβαίως».

Η συζήτηση για τις επισυνδέσεις, είπε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών, είναι μια κρίσιμη συζήτηση σε επίπεδο στάθμισης συμφερόντων, δηλαδή, της προστασίας της ιδιωτικής σφαίρας από τη μια και από την άλλη, της εθνικής ασφάλειας και της αντιμετώπισης της διαφθοράς. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών, για να είναι αποτελεσματικές, παντού στον κόσμο, λειτουργούν με απόρρητο», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών και επισήμανε ότι για τη διασφάλιση της στάθμισης αυτών των συμφερόντων στην Ελλάδα είχε προβλεφθεί δικαστικός έλεγχος της απόφασης για επισύνδεση.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι είναι αυτή η κυβέρνηση που άλλαξε τη διοίκηση της ΕΥΠ, άλλαξε εκείνον που ήταν υπεύθυνος στο γραφείο του πρωθυπουργού, για να παρακολουθεί τη διαδικασία, έβαλε διπλή ασφαλιστική δικλείδα με δεύτερο δικαστικό έλεγχο, άλλαξε το πλαίσιο για την εθνική ασφάλεια, διαμόρφωσε ειδική πολιτική για τις επισυνδέσεις για τους κρατικούς αξιωματούχους. Και είναι αυτό το σημείο, που ο κ. Βορίδης απευθύνθηκε στα βουλευτικά έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ρώτησε τους βουλευτές της: «Κύριε Τσακαλώτε, εσείς όταν η ΕΥΠ, επί ημερών σας, αποφάσιζε επισυνδέσεις, ακολουθούσατε άλλη διαδικασία; Τον Καμμένο πως τον παρακολουθούσαν; Με ποιανού απόφαση; Τον Πιτσιόρλα με ποιανού απόφαση τον παρακολουθούσαν; Τις 4.000 επισυνδέσεις με τι αποφάσεις τις έκαναν; Με αυτή τη διαδικασία, με αυτό τον ίδιο νόμο, δεν το κάνατε;».

«Μιλούν για το κράτος δικαίου, αυτοί που έχουν δύο πρώην υπουργούς τους κατηγορούμενους στο ειδικό δικαστήριο», είπε ο υπουργός Εσωτερικών σημειώνοντας ότι για την εκδίκαση υπήρξαν «ισχυρές ενδείξεις ενοχής». Ανέφερε δε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που μιλάει σήμερα για κράτος δικαίου, αν και ως κυβέρνηση έγινε απόπειρα να δοθούν κανάλια, έγινε απόπειρα να κατασκευαστούν ένοχοι που ήταν αθώοι, αν και θεωρούσε αξιόπιστες τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων αλλά τελικά ο αξιόπιστος μάρτυρας συνελήφθη για απάτη και εγκληματική οργάνωση.

Ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε την τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Βουλής. «Τι μας είπε ο κ. πρόεδρος; Ότι κάτω από αυτές τις διαδικασίες, υπάρχει ζήτημα με την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Ετοιμάζεστε, για την ήττα και την απολογία μετά την ήττα. Φτιάχνετε εξιστόρηση. Ότι δεν θα είναι ακέραιες οι εκλογές γιατί έγιναν υποκλοπές. Υπονομεύετε έναν – έναν τους θεσμούς», είπε ο κ. Βορίδης που πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει τις εκλογές γιατί δεν έχει προτάσεις πολιτικής και γιατί εκφράζει ιδέες που έχει καταδικάσει ο ελληνικός λαός.

«Η εκλογική διαδικασία διεξάγεται χωρίς να αμφισβητηθεί ποτέ στη μεταπολιτευτική δημοκρατία», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και επέμεινε: «Αν θέτετε τέτοιο ζήτημα, πείτε το τώρα αν υπονομεύετε τώρα και την εκλογική διαδικασία, είστε άξιοι της μοίρας σας».

«Οι συγκρίσεις είναι συντριπτικές, για το τι έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση και τι κάνατε εσείς», είπε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι αυτά θα τα θυμηθεί ο ελληνικός λαός και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί πανηγυρικά στις επικείμενες εκλογές και θα πάρει και εκεί αυτό που του αξίζει.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε ότι η νομιμότητα των επισυνδέσεων ελέγχεται και από την ΑΔΑΕ. «Εσείς έχετε κάνει το παν να εμποδίσετε το έργο της», είπε ο κ. Τσακαλώτος που κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι εμπόδισε και την έρευνα από την εξεταστική επιτροπή και τη συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Είπε επίσης ότι εξελίσσεται μια ευθεία επίθεση σε βάρος του προέδρου της ΑΔΑΕ. «Ο κ. Χατζηδάκης λέει ότι ‘αποκλείεται να με παρακολουθούσε ο κ. πρωθυπουργός, γιατί είναι φίλος μου’. Δεν το δέχομαι. Όμως είναι καλύτερο ότι υπάρχουν αυτά τα ‘ρυπαρά δίκτυα’ που δεν ξέρουμε ποιος παρακολουθεί ποιον;», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη ζημιά στη δημοκρατία.

«Η δικαστική διερεύνηση όλων των υποθέσεων είναι σε εξέλιξη. Περιμένουμε να κάνει τη δουλειά της. Η ταχύτητα που επιθυμείτε δεν σημαίνει και αποτέλεσμα», απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών και αναρωτήθηκε: «ο κ. Ράμμος που τον επικαλείστε, εντόπισε κάτι παράνομο; Αυτός που επικαλείστε εσείς, είπε ‘νόμιμη επισύνδεση’».

Απαντώντας στην κατηγορία της αντιπολίτευσης ότι «παρακολουθούσε ο Μητσοτάκης», ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε: «Ο Μητσοτάκης είπε ‘ποτέ δεν έχω παρακολουθήσει κανέναν’. Αυτό σημαίνει ‘ποτέ δεν έχω δώσει τέτοια εντολή παρακολούθησης’. Πείτε μου ένα στοιχείο από το οποίο προκύπτει η γνώση του πρωθυπουργού και η εντολή παρακολούθησης. Φαγωθήκατε να έρθει ο Δημητριάδης. Ήρθε και σας είπε «όχι δεν ήξερε τίποτα ο Μητσοτάκης».

«Εφόσον, κατά νόμο, ο κ. Μητσοτάκης ήταν υπεύθυνος της ΕΥΠ, αυτή η αρμοδιότητα δεν είναι ούτε εκχωρούμενη ούτε διαιρούμενη. Η αρμοδιότητα του είναι απόλυτη», είπε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Σε σχέση με το κράτος δικαίου, ο Νίκος Βούτσης είπε ότι δεν στηρίζεται μόνο στους δικαστές αλλά υπάρχουν και αντίβαρα, όπως είναι η ΑΔΑΕ ή η Επιτροπή Θεσμών. Τέλος, αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης είπε ότι είναι ο ίδιος ο κ. Βορίδης που έχει δηλώσει ότι πρέπει να μπουν θεσμικά εμπόδια ώστε να μην ξαναέρθει προοδευτική διακυβέρνηση. «Αυτό που ετοιμάζετε με τις διάφορες εταιρείες με τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών, είναι για την άσκηση επιρροής. Δεν θα συμβεί. Το αποτέλεσμα θα είναι ξεκάθαρο και ο λαός θα εκφραστεί αυθεντικά», είπε ο κ. Βούτσης.

Αλ. Παπαρήγα: Ο ένας βγάζει τα σκάνδαλα του άλλου, είστε 1:1 – Για τις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου ΚΚΕ υπάρχει πλήρης και συνειδητή αποσιώπηση

Προσχηματική χαρακτήρισε την αντιπαράθεση μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές, η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «ο ένας βγάζει τα σκάνδαλα του άλλου Είστε 1-1»! και προσέθεσε ότι σε ό,τι αφορά τις παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου ΚΚΕ, «υπάρχει πλήρης και συνειδητή επιλογή αποσιώπησης».

Η πρόταση δυσπιστίας που συζητάμε, παρατήρησε η κ. Παπαρήγα, «είναι υποταγμένη στην επόμενη εκλογική μάχη. Και ευθύνη έχουν όλοι». Εξέφρασε το φόβο της ότι απέναντι στην υπόθεση των παρακολουθήσεων του ΚΚΕ «υπάρχει, το λιγότερο, ανοχή». Τόνισε, πως «η συζήτηση αυτή δεν έχει νόημα». Σχετικά με το εάν θα επιδράσει ή όχι στο πολιτικό σκηνικό, είπε «δεν ξέρω, δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τέτοιες προβλέψεις, πάντως είναι χρησιμοποιήσιμο» και ζήτησε «αυτό που θα πρέπει να καταλάβει ο λαός είναι πως το πεδίο της μάχης για αυτόν είναι στους τόπους δουλειάς και στην κοινωνία».

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε πως το «το σκάνδαλο των υποκλοπών, σαφώς και είναι μεγάλο σκάνδαλο, δεν το ζητάμε» αλλά αναρωτήθηκε γιατί «επί έξι χρόνια, που υπάρχουν στοιχεία της παρακολούθησης του κεντρικού Τηλεφωνικού Κέντρου του ΚΚΕ, αυτό δεν είναι δημοκρατική εκτροπή, όπως χαρακτηρίζει τώρα τις υποκλοπές ο κ. Τσίπρας και όχι και εκείνες που γινόντουσαν από το 2016 επί δικής του κυβέρνησης».

Σκέφτομαι, είπε η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ότι «για ορισμένα κόμματα ή για ορισμένους βουλευτές, είναι ανεκτό και θεμιτό να παρακολουθείται το ΚΚΕ, αρκεί να μην παρακολουθούμαστε μεταξύ μας»!

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε η κ. Παπαρήγα, «όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να διερευνηθεί από πού προέκυπταν οι παρακολουθήσεις του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ αλλά δεν κάνατε ούτε καν αναφορά». Επισήμανε πως «η ΝΔ, από χθες, επειδή θέλει να χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, μια δύο φορές θύμισε ότι έγιναν παρακολουθήσεις του ΚΚΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ξεχνώντας όμως ότι έχουν γίνει και επί της ΝΔ». Από την άλλη «ο ΣΥΡΙΖΑ κουβέντα» και αναρωτήθηκε «γιατί τέτοια διαφοροποίηση; Δεν είναι εκ του πονηρού; Δεν έχουμε και εμείς δικαίωμα και ο ελληνικός λαός να βγάλουμε συμπεράσματα;».

Η κ. Παπαρήγα ανέφερε ότι στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο ΣΥΡΙΖΑ συνυπέγραψε το αίτημα για να συμπληρωθούν τα 2/5 που θέλει ο ΚτΒ για να μπορέσει να συγκληθεί η Επιτροπή για το θέμα των επισυνδέσεων του Περισσού αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την κλήτευση ή όχι του κ. Ράμμου αποχώρησε και δεν έγινε καμία συζήτηση.

Η πρώην γενική γραμματέας του ΚΚΕ παρατήρησε ότι από τα στοιχεία της ΕΥΠ που έχουν δημοσιοποιηθεί, τα 2/3 είναι στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ και ρώτησε τον πρωθυπουργό «πως είναι δυνατόν, τέτοια στοιχεία που είναι καταχωρημένα ως απόρρητα και αφορούν επώνυμα στελέχη, βγαίνουν μέσα από την ΕΥΠ; Τι υπηρετεί αυτή η διάδοση τέτοιων ντοκουμέντων; Πώς αυτά τα στοιχεία βγήκαν; Ο γνωστός δημοσιογράφος, μπήκε νύχτα μέσα στην ΕΥΠ και πήρε αυτά τα έγγραφα; Όχι! Έγινε καμία ληστεία; Όχι. Αυτά δόθηκαν. Γιατί αυτά είναι πραγματικά στοιχεία, μαγνητοταινίες».

Το ΚΚΕ, ανέφερε, που είναι θύμα παρακολούθησης από πάντα και έχουμε δικαίωμα να σκεφτούμε ότι μέσα στην ΕΥΠ υπάρχουν διαπλεκόμενοι θύλακες άλλοτε με οικονομικά και άλλωστε με πολιτικά συμφέροντα που υπηρετούν ή εξυπηρετούν διάφορα σενάρια.

Σημείωσε πως δεν υπάρχει κράτος-μέλος της ΕΕ για το οποίο δεν έχουν αναφερθεί σκάνδαλα. Αυτά είναι σκάνδαλα, που βγαίνουν οργανωμένα από ανταγωνιστικούς επιχειρηματικούς ομίλους και πάντα σε διασύνδεση με πολιτικούς παράγοντες. Τα σκάνδαλα, είπε, χρησιμοποιούνται για αναδιατάξεις και τη στερέωση πολιτικών συστημάτων.

Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως «τα πραγματικά προβλήματα είναι έξω από τη Βουλή, είναι στους χώρους δουλειάς, στην ύπαιθρο όπου οι αγρότες βγαίνουν σήμερα με τα τρακτέρ τους στον δρόμο». Σημείωσε ότι «οι εργαζόμενοι για να πάρουν απόφαση να συμμετάσχουν σε μια απεργία, από βραδίς χάνουν το ύπνο τους και δεν είναι μόνο ότι θα χάσουν το μεροκάματο αλλά γιατί κινδυνεύουν να χάσουν και τη δουλειά τους» και προσέθεσε πως για «το ΚΚΕ, αυτές είναι οι μάχες των μαχών».

Γ. Καμίνης: Η ΝΔ αποφάσισε να πνίξει στον βούρκο και τη λάσπη το πολιτικό σύστημα

Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας την για ένδεια επιχειρημάτων απέναντι «στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών» και τονίζοντας ότι έχει αποφασίσει να πνίξει στον βούρκο και τη λάσπη το πολιτικό σύστημα. «Εύγλωττη είναι η σιωπή της κυβέρνησης, όπως και η απουσία μεγάλου μέρους βουλευτών της ΝΔ από τη συζήτηση που δείχνει ότι υπάρχουν μέλη της που δεν θέλουν να συνυπογράψουν τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών», σημείωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε:

«Πολύ απλά, το πολιτικό σύστημα και ιδίως η ΝΔ έχει βαλθεί να βγάλει τα μάτια της. Στο βωμό της εξουσιομανίας της η κυβέρνηση, χωρίς κανόνες, χωρίς σταθερές και πολιτικό ήθος, έχει αποφασίσει να το πνίξει στον βούρκο και στη λάσπη». Ο κ. Καμίνης, μίλησε ακόμα για «εμπάθεια της κυβέρνησης με τελευταίο επεισόδιο την ανοίκεια επίθεση που εξαπέλυσε στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο χαρακτηρίζοντας τον φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρων, όπως είπε.

«Η πορεία του κ. Ράμμου 40 χρόνια στο ΣτΕ λέει πολλά. Γνωρίζω το ήθος του και το πως διασφαλίζει την αξιοπρέπεια του. Αντί να διασύρετε υπολήψεις των μελών της ΑΔΑΕ γιατί δεν τα καλείται στην Επιτροπή Θεσμών, όπου εκεί θα έχετε και τον αντίλογο ενώ αφήνετε φιλικά σας μέσα να ρίχνουν λάσπη; Αυτό είναι μια πρακτική της κυβέρνησης που συνεχίζεται και στη βουλή υιοθετώντας την αντιδημοκρατική αντίληψη ότι όποιος δεν είναι φίλος είναι εχθρός», ανέφερε και συνέχισε:

«Επιδίδεστε σε ένα κυνήγι μαγισσών, προσπαθώντας να συσπειρώσετε το κομματικό σας ακροατήριο χωρίς να αντιλαμβάνεστε ότι πέφτετε στην ίδια παγίδα που στήνετε. Εκφράζω την βαθειά ανησυχία μου για τον θεσμικό κατήφορο που επέλεξε η κυβέρνηση να ακολουθήσει, αυτό δείχνει την ένδεια των επιχειρημάτων της και αποδεικνύει την οικτρή θέση στην οποία την έφερε το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών». «Η υπερασπιστική γραμμή την οποία επιλέγει η κυβέρνηση, πλήττει τη δημοκρατία», κατέληξε ο κ. Καμίνης.