η-τουρκία-τίναξε-στον-αέρα-τη-διάσκεψη

Χωρίς συμφωνία και ενώπιον ενός σκληρού αδιεξόδου οδηγήθηκε η Διάσκεψη για την Κύπρο. Τελευταία πράξη στο ελβετικό θέρετρο, το δείπνο δείπνο εργασίας των επικεφαλής των αντιπροσωπειών στην παρουσία του ΓΓ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, το οποίο ξεκίνησε λίγο πριν τις 22.00 ώρα Κύπρου και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 03.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Όπως μεταδίδει το SigmaLive ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την έναρξη του δείπνου – στο οποίο μεταφέρθηκαν όλες οι ελπίδες για πιθανή θετική κατάληξη- εμφανιζόταν πρόθυμος για να συζητήσει “τα πάντα”, ωστόσο μετά από μια μακρά μέρα διαβουλεύσεων και διπλωματικού παρασκηνίου, που είχε ως αποκορύφωμα το δείπνο εργασίας, οι Τούρκοι επέδειξαν ακόμα μία φορά την αδιάλλακτη στάση τους επί του Κυπριακού.

Θέτοντας απαράδεκτες προτάσεις που απορρίφθηκαν άμεσα με έντονο τρόπο από την ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά, τίναξαν τη Διάσκεψη για την Κύπρο στον αέρα.

Η τουρκική αδιαλλαξία

-Για τις εγγυήσεις και το επεμβατικό δικαίωμα ήθελαν επανεξεταση σε 15 χρόνια και στο στρατό μείωση σε συμφωνημένα επίπεδα.
-Επί του εδαφικού η τουρκική πλευρά αποδεχόταν μόνο επιστροφή μέρους της Μόρφου.
-Οι Τούρκοι με τις προκλητικές τους θέσεις τίναξαν το δείπνο στον αέρα, δείπνο το οποίο ήταν το μοναδικό που φαινόταν ικανό να σώσει ότι θα μπορούσε να σωθεί.

-Τέλος, ήθελαν πρωτογενές δίκαιο και ισότιμη μεταχείριση Τούρκων στην Κύπρο.

Οι αντιπροσωπείες αναχωρούν σήμερα από το Crans – Montana για τη Γενεύη, για να πάρουν το δρόμο της επιστροφής.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε

“Δεν έχει κανένα νόημα να επιμένουμε σε αυτές τις παραμέτρους”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για δίκαιη μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού έληξαν χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. “Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία, κράτησαν αυτή τη στάση”, είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν είδαν φως προσέγγισης γι’ αυτό και δεν ήρθαν ούτε και οι πρωθυπουργοί. Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τώρα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Παρόλο που είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει καμία πλευρά αυτή την ώρα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δυστυχώς είδαν πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.

Κοτζιάς: Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας

Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς. Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση του τα ξημερώματα της Παρασκευής στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Κοτζιάς προσθέτει ότι “το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ζωντανό”.

Γκουτέρες: H Διάσκεψη έκλεισε χωρίς συμφωνία

“H Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία”. Με αυτά τα λόγια ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κραν Μοντάνα, τον τερματισμό της Διάσκεψης για την Κύπρο, ο τελευταίος γύρος της οποίας διήρκεσε 9 μέρες.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστεί το κυπριακό πρόβλημα”, όμως αυτή η Διάσκεψη ολοκληρώθηκε δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα έντονη ήταν η απογοήτευση που εξέφρασε αξιωματούχος του ΟΗΕ για την αποτυχία των συνομιλιών. Απαντώντας σε γραπτό μήνυμα του ΚΥΠΕ, είπε πως “ήταν απλά τραγικό. Ήμασταν τόσο κοντά και παρ’ όλα αυτά αποτύχαμε. Πολύ λυπηρό”.

Ωστόσο, δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημά μας, γιατί ο ΓΓ αποφάσισε να κλείσει τη διάσκεψη, που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει “ανοιχτού τέλους”. Στο ερώτημα αυτό, κυβερνητική πηγή μας είπε ότι ο ΓΓ ανέφερε στη διάσκεψη πως “υπάρχουν βασικές διαφορές και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε”.

Χριστοδουλίδης: “Δυστυχώς, δεν υπήρξε αποτέλεσμα”

Την λύπη του εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, “Δυστυχώς” δήλωσε “δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καθώς επίσης και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πέρα από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για το υπόλοιπο των κεφαλαίων όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του ΓΓ αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές”.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης ότι “από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στο Κραν Μοντάνα υπέβαλε συγκεκριμένες και περιεκτικές προτάσεις στη βάση και των ιδεών του ΓΓ έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μία συνολική λύση του Κυπριακού. Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις, οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων χωρίς να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνικής κοινότητας”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου εξήρε σε αυτό το σημείο την στάση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι “συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια υπέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Κραν Μοντάνα παρουσιάστηκε με εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα”.

“Μέσα σε αυτό το πλαίσιο” πρόσθεσε ότι “ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία τόσο με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που βρισκόταν στο Κραν Μοντανα όλες αυτές τις μέρες, όσο και τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο ήταν σε συνεχή επαφή”.

“Το αποψινό αποτέλεσμα” επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης “δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου. Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενισχύσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας”.

Τέλος σημείωσε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί ταυτόχρονα να ευχαριστήσει τον ΓΓ πού με την παρουσία του και τον τρόπο προσέγγισης στα εκκρεμούντα θέματα απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια συνολική λύση του Κυπριακού για ένα κράτος το οποίο είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.