«Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα»

«Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα» τόνισαν σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Χατζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, παρουσιάζοντας το νέο στρατηγικό σχέδιο «Agenda 2020» του ιδρύματος σε κοινό 500 εκπροσώπων του ιδιωτικού τομέα και φορέων της Βορείου Ελλάδος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Ιουνίου στο «Μακεδονία Παλλάς».

Η διοίκηση της Τράπεζας διαβεβαίωσε τον παραγωγικό και επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και της Β.Ελλάδας, ότι η Πειραιώς, με «υπευθυνότητα και συνέπεια» θα στηρίξει την προσπάθεια για την επανεκκίνηση της οικονομίας «στην οποία θα πρωταγωνιστήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και ο αγροτικός τομέας», δύο πεδία «στα οποία η τράπεζα κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά».

Σύμφωνα με τον κ.Χατζηνικολάου, «η Τράπεζα Πειραιώς, με νέο διοικητικό συμβούλιο, νέο και άξιο CEO (…) και νέα στρατηγική είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος και να συμβάλλει στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στηρίζοντας εμπράκτως τον υγιή παραγωγικό και επιχειρηματικό τομέα που έχει διάθεση να επενδύσει, να καινοτομήσει και να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες». Πρόσθεσε δε ότι «για τη χώρα και την τράπεζα υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Κίνηση προς τα εμπρός με θάρρος και αισιοδοξία».

Ο κ. Χατζηνικολάου τόνισε ότι η σταδιακή ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια θα απελευθερώσει πόρους, ώστε το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την πραγματική οικονομία, ενώ ειδικά για την «Τράπεζα Πειραιώς» εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα συνεχίσει να ισχυροποιείται και να αναπτύσσεται με βάση το νέο στρατηγικό σχέδιο που έχει η διοίκηση και τον οδικό χάρτη για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων μέχρι το 2020.

Συνολικό ενεργητικό 70 δισ. ευρώ και στόχος για χρηματοδοτήσεις 5 δισ. ευρώ ετησίως στο τέλος του 2020

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στο νέο στρατηγικό σχέδιο της Τράπεζας, την Agenda 2020, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Μεγάλου σημείωσε ότι το όραμα της Τράπεζας Πειραιώς είναι «να αποτελεί την πλέον αξιόπιστη τράπεζα στην Ελλάδα, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζόμενους της». Ανέλυσε τον σχεδιασμό, με βάση τον οποίο θα κινηθεί η τράπεζα, με στόχο «να μεγιστοποιηθεί η αξία των κύριων τραπεζικών δραστηριοτήτων και να προκύψει αξία από τομείς και στοιχεία ενεργητικού, από τα οποία η τράπεζα σταδιακά θα αποεπενδύσει, ή θα τα καταστήσει εκ νέου βιώσιμα».

«Σύμφωνα με το μοντέλο μας η τράπεζά μας συνολικά στο τέλος του 2020 θα έχει περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ ενεργητικό, θα είναι κεφαλαιακά ισχυρή, θα είναι υγιής, κερδοφόρος και θα εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Μεγάλου.

«Ρόλος μας είναι να είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες, τους επενδυτές, τους εξαγωγείς, τους αγρότες, όσους έχουν νέες ιδέες, καινοτομούν και δημιουργούν εμπορεύσιμες αξίες» υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου και πρόσθεσε: «Το συγκεκριμένο στόχο η τράπεζα θα τον επιτύχει λειτουργώντας πελατοκεντρικά, κατανοώντας επακριβώς τις ανάγκες των πελατών της και προσφέροντας τις πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες λύσεις».

Ο κ. Μεγάλου επεσήμανε ότι «παρά τη δύσκολη συγκυρία», οι νέες επιχειρηματικές χορηγήσεις της τράπεζας «το 2015 και 2016 έφθασαν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο και συνολικά υπερβαίνουν τα 40 δισεκατομμύρια εκ των οποίων τα 20 δισ. είναι δάνεια προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις». Τόνισε ότι είναι «στρατηγική επιλογή» της τράπεζας, η διατήρηση και αύξηση των χρηματοδοτήσεων, καθώς εκτιμάται ότι η χώρα ανακάμπτει και μάλιστα ότι η ανάκαμψη της χώρας φέτος «θα πλησιάσει και ίσως θα ξεπεράσει το 1%».

«Στόχος μας είναι να αυξάνουμε κάθε χρόνο τις χρηματοδοτήσεις μας και να φθάσουμε στο τέλος του 2020, τα 5 δισεκατομμύρια ετησίως από τα 2 δισεκατομμύρια που ήταν το 2016. Αυτές θα είναι νέες χρηματοδοτήσεις και ανανεώσεις χρηματοδοτήσεων» είπε ο κ. Μεγάλου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας υπογράμμισε ότι «η οριστική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει βαθύ διαρθρωτικό μετασχηματισμό του παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου», σε μια κατεύθυνση αξιοποίησης των νέων τεχνολογικών, της καινοτομίας, σε υποδομές, αγροδιατροφή, ενέργεια, τουρισμό, κ.α. και πρόσθεσε ότι «η Β. Ελλάδα έχει τις δυνατότητες, παραγωγικές και επιχειρηματικές, να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια».

Στον αγροδιατροφικό τομέα το 70% της δανειακής έκθεσης της Τράπεζας στη Β.Ελλάδα 

Ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε ενδεικτικά στα πρωτοπόρα έργα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχει χρηματοδοτήσει η «Τράπεζα Πειραιώς» στην περιοχή. Πρόκειται για καινοτόμες μονάδες βιοαερίου -επτά έχουν κατασκευαστεί τα δυο τελευταία χρόνια και άλλες τέσσερις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, δίνοντας νέα αναπτυξιακή προοπτική στις περιοχές που υλοποιούνται.

Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα για τον τουρισμό (Tourism 360) και τον αγροτικό τομέα. “Το 70% τής δανειακής μας έκθεσης στη Βόρεια Ελλάδα είναι στον αγροδιατροφικό τομέα. Υποστηρίζουμε τον τομέα αυτό με βαθιά γνώση των ιδιαιτεροτήτων του (…) και με καινοτόμα προγράμματα, όπως η συμβολαιακή γεωργία-κτηνοτροφία και η συμβολαιακή τραπεζική” πρόσθεσε.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης, των ΑΕΙ κ.ά.

Αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας

Αισιόδοξοι τόσο για την πορεία της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, όσο και για την πορεία της οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την πολυετή ύφεση, εμφανίστηκαν ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χατζηνικολάου και ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου,  μιλώντας στην ίδια εκδήλωση.

«Πρώτον, φαίνεται να υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με τους πιστωτές, και διαφαίνεται το κλείσιμο αξιολόγησης πιθανότατα στο Eurogroup της Πέμπτης, που σημαίνει καταβολή της δόσης. Σε αυτό φαίνεται να υπάρχει ομοφωνία πιστωτών (ΔΝΤ-Ευρωπαίων)» τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Αν όλα πάνε καλά, προσβλέπουμε σε σημαντική μείωση του ελληνικού ρίσκου, που συνεπάγεται άνοδο στις τιμές των ομολόγων και σημαντική μείωση των spread. Ανεξάρτητα αν είμαστε μέρος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης η όχι. Και ενώ η προσοχή πολλών έχει σταθεί στη μείωση του χρέους, η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη για άμεση συμφωνία για το χρέος. Μια ομόφωνη παρουσία όλων των ενδιαφερομένων, και η απουσία διαφορών, είναι ικανή από μόνη της να οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης φέτος και του χρόνου».

Ο κ. Χατζηνικολάου σημείωσε ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας,  όπως π.χ. ότι «ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκε στο 0,4%, έναντι μείωσης 0,5% το ίδιο τρίμηνο του 2016 και 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2016», ή ότι το 2017  δείχνει ότι θα είναι «χρονιά – ρεκόρ για τον τουρισμό μας» και επίσης ότι «αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της ανοδικής τάσης του ΑΕΠ από τον τουρισμό».

«Και το πιο σημαντικό. Καθώς η αβεβαιότητα θα μειώνεται, θα βοηθήσει περαιτέρω στη βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών. Θα συμβάλει στη σταδιακή απεξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση του ELA, η οποία την περασμένη εβδομάδα υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 44,2 δισ. ευρώ από 46,6 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τριμήνου» τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Και θα συμβάλει στις προσπάθειες μας να μειώσουμε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς συνέχισε λέγοντας ότι η σταδιακή ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα επιτρέψει στις τράπεζες να απελευθερώσουν πόρους για περαιτέρω χρηματοδότηση της οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» όλες τις εξελίξεις και σε άλλα μέτωπα, όπως π.χ. των ιδιωτικοποιήσεων, του επενδυτικού ενδιαφέροντος που παρατηρείται για «ελληνικά assets», κ.τ.λ.
«Τολμώ να πω ότι τόσο η χώρα όσο και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν εισέλθει σε περίοδο ομαλοποίησης με θετικές προοπτικές για το μέλλον» είπε ο κ. Χατζηνικολάου και πρόσθεσε: «Οι προσπάθειες θα πρέπει να ενισχυθούν και να εντατικοποιηθούν».

Χ.Μεγάλου: “Περιμένουμε ότι το 2017 η ανάκαμψη ίσως ξεπεράσει το 1%”

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα αρχίζει να ανακάμπτει, εκτιμώντας μάλιστα ότι φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά που η ανάκαμψη αυτή «θα πλησιάσει, ίσως και θα ξεπεράσει το 1%», ενώ χαρακτήρισε «ως στρατηγική επιλογή» της Τράπεζας Πειραιώς, με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, την διατήρηση αύξηση των νέων επιχειρηματικών χορηγήσεων και ιδιαίτερα την υποστήριξη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Είναι στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε τον τομέα αυτό, καθώς μάλιστα πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει και περιμένουμε ότι αυτή η χρονιά θα είναι η πρώτη χρονιά που η ανάκαμψη θα πλησιάσει και ίσως θα ξεπεράσει το 1%» είπε ο κ. Μεγάλου και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να αυξάνουμε κάθε χρόνο τις χρηματοδοτήσεις μας και να φθάσουμε στο τέλος του 2020, τα 5 δισεκατομμύρια ετησίως από τα 2 δισεκατομμύρια που ήταν το 2016. Αυτές θα είναι νέες χρηματοδοτήσεις και ανανεώσεις χρηματοδοτήσεων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας υπογράμμισε ότι «η οριστική έξοδος από την κρίση προϋποθέτει βαθύ διαρθρωτικό μετασχηματισμό του παραγωγικού και αναπτυξιακού προτύπου, με άξονες την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τις επενδύσεις σε υποδομές, σε νέες τεχνολογίες, στην ενέργεια, τον τουρισμό, τον αγροδιατροφικό τομέα, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού», επισημαίνοντας ότι με «με αυτά τα δεδομένα, η Τράπεζα Πειραιώς επικεντρώνεται όχι μόνο στη χρηματοδότηση αλλά ευρύτερα στην πολύπλευρη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας».

Η Β. Ελλάδα έχει τις δυνατότητες, παραγωγικές και επιχειρηματικές, να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια» τόνισε ο κ. Μεγάλου και αναφέρθηκε ενδεικτικά στα πρωτοπόρα έργα στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που έχει χρηματοδοτήσει η Τράπεζα Πειραιώς στην περιοχή.

«Είμαι απόλυτα αισιόδοξος για την έξοδο της χώρας από την πολυετή ύφεση. Αυτό προϋποθέτει συστράτευση όλων των υγιών παραγωγικών,  επιχειρηματικών  και κοινωνικών δυνάμεων της χώρας  για την αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, με άξονες την εξωστρέφεια, την προσέλκυση επενδύσεων, την ισχυρή ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία και την προσθήκη αξίας», τόνισε ο Χρήστος Μεγάλου.