Η Fraport κατέβαλε 1,234 δισ. ευρώ στο δημόσιο για τα 14 αεροδρόμια

Κατέβαλε σήμερα Μεγ. Τρίτη 11 Απριλίου 2017 στο ελληνικό δημόσιο το συνολικό προκαταβολικό ποσό ύψους 1,234 δισ. ευρώ η Fraport Greece περνώντας πλέον και επισήμως στα χέρια της τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, με την παραχώρηση σηματοδοτείται μία τεράστια επένδυση στις υποδομές της χώρας και στο ζωτικό για την ελληνική οικονομία τομέα του τουρισμού.

«Εκτός από το παραπάνω ποσό, η εταιρεία θα καταβάλει ένα ετήσιο σταθερό τίμημα παραχώρησης ύψους 22,9 εκατ. ευρώ, καθώς και ένα ετήσιο μεταβλητό τίμημα παραχώρησης της τάξης του 28,5% των λειτουργικών κερδών (EBITDA). H κυριότητα των αεροδρομίων παραμένει στο Ελληνικό Κράτος» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece Alexander Zinell, τόνισε: «Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το ξεκίνημα μίας νέας εποχής για τα 14 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια. Μέσα σε ένα διάστημα μόλις 12 μηνών, δημιουργήσαμε μία παγκοσμίου επιπέδου εταιρεία του κλάδου η οποία έχει στο δυναμικό της περισσότερους από 500 ανθρώπους, οι οποίοι εργάζονται με μεγάλο ενθουσιασμό και προθυμία για το μέλλον των 14 αεροδρομίων. Θα διαχειριστούμε και θα αναπτύξουμε τα αεροδρόμια προς όφελος των επιβατών, των αεροπορικών εταιρειών και όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

Οι 14 πύλες στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα θα αποτελέσουν καταλύτη ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού αλλά και άλλων επαγγελματικών κλάδων. Έχει αποδειχθεί ανά τον κόσμο ότι αεροδρόμια με σωστή διαχείριση λειτουργούν ως δυναμικές “οικονομικές μηχανές” για τις περιοχές που εξυπηρετούν. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την εξαιρετική υποστήριξη που λάβαμε σε όλη τη χώρα και προσβλέπουμε σε μελλοντικές ευκαιρίες και προκλήσεις».

Η διαδικασία παράδοσης ξεκίνησε από χθες το πρωί και την όλη «επιχείρηση» τη συντόνιζε η διοίκηση και οι επικεφαλής λειτουργιών της Fraport Greece, από το σύγχρονο «command center» που έχει δημιουργήσει η εταιρεία στα κεντρικά γραφεία της, στην Καλογρέζα.

Η εταιρεία αναλαμβάνει τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη των αεροδρομίων για τα επόμενα 40 χρόνια με τις επενδύσεις στις υποδομές καθόλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης να ξεπερνά το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ.

Τα 14 αεροδρόμια είναι Ακτιο, Χανιά, Καβάλα, Κέρκυρα, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθος. περιφερειακά αεροδρόμια περιλαμβάνουν τρεις πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκη, Ακτιο, Καβάλα) και 11 αεροδρόμια στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος).

Στο πλάνο της εταιρείας περιλαμβάνονται άμεσες, αλλά και σε βάθος χρόνου, εργασίες και έργα ανάπτυξης των υποδομών στα αεροδρόμια, οι οποίες θα συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση του αριθμού των επιβατών, αλλά και στη βελτίωση της ταξιδιωτικής τους εμπειρίας.

Οι άμεσες εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στα αεροδρόμια, με την ανάληψη της λειτουργίας τους από τη Fraport Greece και πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, περιλαμβάνουν γενικό καθαρισμό, βελτίωση του φωτισμού και της σηματοδότησης στους εσωτερικούς (τερματικοί σταθμοί) και εξωτερικούς χώρους των αεροδρομίων (χώρος στάθμευσης αεροσκαφών-διάδρομοι προσγείωσης-απογείωσης), ανα βάθμιση και βελτίωση των εγκαταστάσεων υγιεινής, βελτίωση παρεχόμενων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης δωρεάν σύνδεσης με το διαδίκτυο (WiFi), και εργασίες για τη βελτίωση της πυρασφάλειας σε όλους τους χώρους των αεροδρομίων.

Στην πρώτη 4ετία θα κατασκευαστούν 5 νέοι τερματικοί σταθμοί (αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Κω, Μυτιλήνης), ενώ τo συνολικό μέγεθος των 14 τερματικών σταθμών στα αεροδρόμια θα αυξηθεί κατά 100.000 m2 σε 300.000 m2 περίπου.

Επίσης, θα υπάρξει αύξηση των σταθμών Check-In από 213 σε 297 (+28%), αύξηση των σημείων ασφαλείας από 44 σε 84 (+47%), αύξηση των πυλών από 103 σε 147 (+30%) και αύξηση των θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών από 115 σε 150 (+23%).

Ακόμη, θα υπάρξει πλήρης ανακαίνιση και των 15, συνολικά, διαδρόμων προσγείωσης-απογείωσης και όλων των τερματικών σταθμών, των εγκαταστάσεων υγιεινής, των πυροσβεστικών σταθμών των αεροδρομίων, των χώρων στάθμευσης των αεροσκαφών και των γεννητριών ηλεκτροδότησης. Σε όλα τα αεροδρόμια θα εγκατασταθεί νέο, τελευταίας τεχνολογίας σύστημα ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών (inline system). Επιπλέον, θα υπάρξει και ανανέωση και εκμοντερνισμός της εσωτερικής και εξωτερικής τους όψης.

Τέλος, η Fraport Greece, ενόψει της ανάληψης της διαχείρισης των αεροδρομίων αυτών, έχει ήδη προχωρήσει από καιρό στις προσλήψεις και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα στελεχώσει, όπως και στην εγκατάσταση νέων υποδομών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για την αναβάθμιση των λειτουργιών της.

Οι νέες ιστοσελίδες των 14 αεροδρομίων

Εξάλλου, χρηστικές οδηγίες για τους επιβάτες που θα επιλέξουν να μετακινηθούν από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που τίθενται σήμερα υπό τον έλεγχο της Fraport περιλαμβάνονται στα 14 νέα web sites που δημιούργησε η εταιρεία.

Οσοι επισκεφτούν τις επίσημες ιστοσελίδες των αεροδρομίων μπορούν να δουν πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις που αποχωρούν από το εκάστοτε αεροδρόμιο, την προγραμματισμένη αλλά και την αναμενόμενη ώρα απογείωσης των αεροσκαφών καθώς και την πύλη αναχώρησης.

Οι επισκέπτες έχουν επίσης τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τους τρόπους πρόσβασης στα αεροδρόμια με ταξί, αυτοκίνητο ή μέσα μεταφοράς, για θέματα που αφορούν τελωνειακούς ελέγχους αλλά και για πιο ιδιαίτερα ζητήματα όπως είναι η μεταφορά κατοικίδιων και ιατρικών συσκευών.

Οι ιστοσελίδες των 14 αεροδρομίων:

Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης: www.skg-airport.gr

Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς: www.efl-airport.gr

Αεροδρόμιο Κέρκυρας: www.cfu-airport.gr

Αεροδρόμιο Ακτίου: www.pvk-airport.gr

Αεροδρόμιο Χανίων: www.chq-airport.gr

Αεροδρόμιο Σαντορίνης: www.jtr-airport.gr

Αεροδρόμιο Σκιάθου: www.jsi-airport.gr

Αεροδρόμιο Ζακύνθου: www.zth-airport.gr

Αεροδρόμιο Ρόδου: www.rho-airport.gr

Αεροδρόμιο Μυτιλήνης: www.mjt-airport.gr

Αεροδρόμιο Μυκόνου: www.jmk-airport.gr

Αεροδρόμιο Καβάλας: www.kva-airport.gr

Αεροδρόμιο Κω: www.kgs-airport.gr

Αεροδρόμιο Σάμου: www.smi-airport.gr