Οι ΗΠΑ έριξαν τη «μητέρα όλων των βομβών» στο Αφγανιστάν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν την ισχυρότερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους σε μια επιχείρηση που πραγματοποίησαν σήμερα, Πέμπτη 13/4/2017 στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με τέσσερις Αμερικανούς αξιωματικούς, τους οποίους επικαλείται το ειδησεογραφικό κανάλι CNN, η GBU-43, η «μητέρα όλων των βομβών» (Massive Ordnance Air Blast ή MOAB, Mother of All Bombs), βάρους 10.000 κιλών, ερρίφθη στις 19.00 τοπική ώρα από ένα αεροσκάφος MC-130. Στόχος ήταν σήραγγες και σπήλαια που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στην περιοχή Ατσίν της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τη ρίψη της τηλεκατευθυνόμενης βόμβας και επί του παρόντος εξετάζει τα αποτελέσματα της επιχείρησης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, τον Άνταμ Σταμπ, αυτή ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτού του είδους η συμβατική βόμβα σε μάχη.

Ο στρατηγός Τζον Νίκολσον, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, ενέκρινε τη χρήση της βόμβας, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σε επιχειρήσεις στην επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

H συγκεκριμένη βόμβα δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 2003 σε στρατιωτική βάση στη Φλόριντα και όταν κατασκευάστηκε θεωρούνταν το πλέον ισχυρό μη πυρηνικό όπλο.

Ωστόσο, η Ρωσία το 2007 δοκίμασε για πρώτη φορά την ATBIP, η οποία θεωρείται τέσσερις φορές ισχυρότερη και έλαβε το προσωνύμιο «ο πατέρας όλων των βομβών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μοναδική φορά που παράχθηκε η GBU-43 με στόχο να ριφθεί σε πεδίο μάχης ήταν το 2003, για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Ωστόσο, παρότι δημιουργήθηκαν 15 τέτοιες βόμβες και μια εξ αυτών μεταφέρθηκε στο Ιράκ, δεν είχε χρησιμοποιηθεί.