Η Standard & Poor’s υποβάθμισε τη Deutsche Bank

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ, επεδίωξε χθες Παρασκευή να καθησυχάσει το προσωπικό της ότι η τράπεζα είναι οικονομικά υγιής, μετά από μία υποβάθμιση του αξιόχρεου της και την πτώση της τιμής της μετοχής της, ως αποτέλεσμα δημοσιεύματος που ανέφερε ότι οι εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ θεωρούσαν πέρυσι «προβληματική» την τράπεζα.

Τo δημοσίευμα της Wall Street Journal ακολουθήθηκε από την υποβάθμιση του αξιόχρεου της από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s στη βαθμίδα ΒΒΒ+ από Α-.

Ο οίκος αμφισβήτησε τη δυνατότητα του νέου διευθύνοντος συμβούλου, που αντικαθιστώντας τον Τζον Κράιαν προσπαθεί να υλοποιήσει μία στρατηγική για την επιστροφή της τράπεζας στην κερδοφορία.

«Σε επίπεδο ομίλου, η οικονομική ευρωστία μας είναι πέραν αμφιβολίας», δήλωσε ο Ζέβινγκ σε επιστολή του προς το προσωπικό, παραδεχόμενος με ειλικρίνεια ότι η ροή των ειδήσεων σχετικά με την τράπεζα «δεν είναι καλή».

Ο ίδιος παραδέχεται σε έγγραφο που διακινήθηκε στο εσωτερικό της τράπεζας ότι οι τελευταίες εξελίξεις «δεν είναι καλές». Η Standard&Poor’s υποβάθμισε τη μετοχή της Deutsche Bank από την κατηγορία Α- στην ΒΒΒ+. Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί πως η διοίκηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει επιτυχώς τον παγκόσμιο τομέα επενδυτικής τραπεζικής και να επικεντρωθεί στην Ευρώπη.

Η απόλυση 10.000 υπαλλήλων, κυρίως από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν καθησύχασε ούτε τους μετόχους της Deutsche Bank, οι οποίοι φαίνεται πως έχουν αγανακτήσει λόγω των πολλών περιπετειών στις οποίες έχει εμπλακεί η τράπεζα.