Στα ίχνη των δραστών της ληστείας του φοιτητή στο λόφο του Φιλοπάππου – Προσαγωγή υπόπτων

Τρεις Πακιστανούς, εκ των οποίων οι δύο είναι σεσημασμένοι, έχει ταυτοποιήσει και καταζητεί η αστυνομία, ως τους δράστες της ληστείας στο λόφο του Φιλοπάππου, που κατέληξε στον θάνατο 25χρονου φοιτητή Νίκου Μουστακαλή, τη νύχτα της 15ης Αυγούστου. Οι δύο από αυτούς εντοπίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης 23 Αυγούστου στη βόρεια Ελλάδα, ενώ προσπάθούσαν να διαφύγουν από τη χώρα.

Μεταφέρονταν στη ΓΑΔΑ προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας φέρονται να κατέληξαν στην ταυτότητά τους μετά από προσαγωγές αλλοδαπών και χάρη στη μαρτυρία της 23χρονης πορτογαλίδας φίλης του θύματος που κλήθηκε να αναγνωρίσει τους υπόπτους σε φωτογραφίες σεσημασμένων που τις επεδείκνυαν οι αστυνομικοί.

Όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς η κοπέλα, τρεις άγνωστοι τους πλησίασαν και με την απειλή μαχαιριού τους λήστεψαν. Ο 25χρονος όμως φιλονίκησε μαζί τους και ξαφνικά έπεσε από τα βράχια από ύψος 20 μέτρων με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Δεν έχει διευκρινιστεί γλίστρησε κατά τη στιγμή του καβγά ή τον έσπρωξαν στον γκρεμό. Η αστυνομία μετά το τραγικό συμβάν έκανε 8 προσαγωγές αλλοδαπών από την περιοχή οι οποίοι κρατούνται για διοικητική απέλαση καθώς δεν είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα, αλλά δεν έχει προκύψει κάτι σε βάρος τους σχετικά με την υπόθεση του θανάτου του 25χρονου.

Πληροφορίες από αστυνομικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι είναι θέμα χρόνου η σύλληψη των τριών δραστών, οι οποίοι έχουν εξαφανιστεί από τα σπίτια που διαμένουν στην Αθήνα. Η εκτίμηση της αστυνομίας, είναι ότι οι τρεις αλλοδαποί θα προσπαθήσουν να διαφύγουν στο εξωτερικό, και για αυτό έχουν ληφθεί ιδιαίτερα μέτρα σε όλα τα σημεία εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι δράστες είναι μέλη μιας από τις συμμορίες των Πακιστανών που δρουν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, ενώ σημειώνεται ότι απενεργοποίησαν τα κινητά τηλέφωνά τους αμέσως μετά το θάνατο του 25χρονου φοιτητή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μουστακαλής τραυματίστηκε θανάσιμα πέφτοντας από βράχο 10 μέτρων στη διάρκεια επίθεσης με μαχαίρι που δέχθηκαν αυτός και η νεαρή φίλη του από αλλοδαπούς με κίνητρο τη ληστεία.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε η Λαμπρινή Μουστάκα, μητέρα του 25χρονου φοιτητή ο οποίος έχασε τη ζωή του το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου, στην περιοχή του Φιλοπάππου.

Η επιστολή της μητέρας του φοιτητή, Λαμπρινής Μουστάκα:

«Προς :
Tον Πρωθυπουργό
κ. Αλέξη Τσίπρα
Τους αρμόδιους Υπουργούς
Τον Δήμαρχο Αθηναίων

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα και πάντα ένιωθα περήφανη γι αυτό. Το μνημείο του Φιλοπάππου το είχα επισκεφθεί σε παλαιότερες εποχές, τότε που υπήρχε η δυνατότητα, αλλά και η ασφάλεια, να περιηγηθείς τον υπέροχο λόφο των Μουσών και να θαυμάσεις από ψηλά περιμετρικά κάθε γωνιά της όμορφης πόλης μας.

Ο γιος μου Νικόλας, γέννημα- θρέμμα και αυτός της Αθήνας, δεν είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μνημείο. Είχε επισκεφθεί αρκετές φορές τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και τα Μνημεία του Θησείου, αλλά οι περιηγήσεις του νοτίως του αρχαιολογικού χώρου είχαν περιορισθεί μέχρι τον πεζόδρομο που οδηγεί στον ΄Αγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη.

Στα 21 του χρόνια, ακολουθώντας και αυτός τους χιλιάδες συνομηλίκους του, που διωγμένοι από την ίδια τους την πατρίδα, έπαιρναν τον δρόμο της ξενιτιάς για ένα «καλύτερο αύριο», εγκαταστάθηκε στην Σκωτία, όπου τον καλοδέχθηκαν, τον προστάτεψαν και τον γέμισαν με αυτοπεποίθηση και σιγουριά για το μέλλον. «Η Σκωτία είναι το μέλλον», έλεγε, «η προοπτική». » Δυστυχώς η Ελλάδα είναι μόνο για διακοπές». Τώρα, λοιπόν, δεν είναι ούτε για διακοπές.

Πράγματι, αυτό το καλοκαίρι βρέθηκε στην Ελλάδα για διακοπές, μόνο που αυτή την φορά είχε την ατυχία να ανεβεί στον Λόφο του Φιλοπάππου θέλοντας να δείξει από ψηλά σε φίλη του, μια κοπέλα από την Πορτογαλία, τις ομορφιές της πόλης που τόσο αγάπησε.

Λάθος του; ΝΑΙ. ΜΟΙΡΑΙΟ. Γιατί ο Νικόλας, απέχοντας για αρκετό καιρό από την ελληνική πραγματικότητα, δεν γνώριζε την επικινδυνότητα αυτού του χώρου, η οποία δημιουργήθηκε και συντηρείται και με δική σας συνενοχή.
Επισκεπτόμενη μετά τον τραγικό χαμό του παιδιού μου τον χώρο για να αποθέσω λίγα λουλούδια, έγινα μάρτυς εικόνων, που μόνο θλίψη, απογοήτευση, αλλά και οργή με γέμισαν. Επιπροσθέτως, αν και συνοδευόμουν από αρκετά συγγενικά μου πρόσωπα, ένιωθα ανά πάσα στιγμή επαπειλούμενη από κάθε μορφής εγκληματική ενέργεια, αν και ήταν μέρα μεσημέρι.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Μήπως θα έπρεπε η Πολιτεία, αντί να διαθέτει την μισή αστυνομική δύναμη προς φύλαξη του πολιτικού μας προσωπικού και των οικογενειών τους, να διαθέτει ισχυρότερη αστυνομική δύναμη στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο;

Μήπως θα έπρεπε η Πολιτεία να διαθέσει κάποια κονδύλια από τα χρήματα των βαρέως φορολογουμένων πολιτών της, όχι μόνον στους κατά την κοινή γνώμη παχυλούς μισθούς σας και στις φιέστες για τα Κούλουμα, αλλά και για να περιστοιχίσει με κιγκλιδώματα ασφαλείας όλο αυτό το πλατό το οποίο εμφανίζεται ως φαιό νταμάρι και καταλήγει σε αβύσσους και στο οποίο μπορεί κάποιος να γλιστρήσει ανά πάσα στιγμή ακόμα και μη δεχόμενος την επίθεση που δέχθηκε ο Νικόλας ;

Μήπως θα έπρεπε όλος αυτός ο χώρος πέριξ του Μνημείου του Φιλοπάππου να φωτίζεται επαρκώς μονίμως, και όχι μόνον όταν τον επισκέπτεται ο Obama;

Μήπως οι εικόνες των παραπηγμάτων και των πρόχειρων καταυλισμών, αλλά και των σκισμένων ρούχων, των παρατημένων μέσα στους θάμνους, θα έπρεπε να απουσιάζουν;

Μήπως θα έπρεπε η Πολιτεία, αντί να καλοδέχεται προσφέροντας «γη και ύδωρ» στα πάσης λογής εγκληματικά και επικίνδυνα με άγρια ένστικτα στοιχεία, να προνοεί πρωτίστως για την ασφάλεια των ίδιων της των πολιτών τους οποίους αφαιμάσσει καθημερινά, εγκαταλείποντάς τους παράλληλα στα χέρια αδηφάγων συμμοριών, για τις οποίες η αξία της ανθρώπινης ζωής έχει λιγότερη σημασία από την αξία ενός κινητού, ή μιας χρυσής αλυσίδας;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Έχετε συνειδητοποιήσει ποια χώρα υπηρετείτε;

Η Αθήνα μας είναι η αρχαιότερη και ιστορικότερη πόλη στον ευρωπαϊκό χώρο και πόλος έλξης επισκεπτών που έχουν ως όνειρο ζωής να επισκεφθούν την Ακρόπολη, ένα χώρο τον οποίο έχετε εγκαταλείψει, όπως άλλωστε και όλη την όμορφη πατρίδα μας, έρμαιο στην δράση συμμοριών και κάθε λογής εγκληματικών στοιχείων, οι οποίες δραστηριοποιούνται και λυμαίνονται τους επισκέπτες ακόμα και μέρα μεσημέρι.

Οι πολιτισμένες χώρες, κύριε Πρωθυπουργέ, φροντίζουν, όταν υπάρχει τέτοια φυσική επικινδυνότητα, να περιστοιχίζουν τον χώρο με κιγκλιδώματα ασφαλείας, να τοποθετούν αντιολισθητικές πλάκες στα μονοπάτια, να κλειδώνουν όλες τις προσβάσεις μετά την δύση του ηλίου και κυρίως, να φωτίζουν επαρκώς τον χώρο, έργο το οποίο εσείς έχετε παραχωρήσει στο ρομαντικό φως της πανσελήνου!

Εσείς, κυρία Υπουργέ Τουρισμού,

Μήπως θα έπρεπε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς να φροντίσετε εκ των προτέρων για όλα αυτά και, πριν προσκαλέσετε τους επισκέπτες σε αυτή την χώρα, να τους εξασφαλίσετε τουλάχιστον την ασφάλεια των προσωπικών τους αντικειμένων, αλλά και της ίδιας τους της ζωής ;

Μήπως, αντί να επαίρεστε κάθε χρόνο για την αύξηση του αριθμού των τουριστών, να τους ενημερώνετε ότι εδώ μέσα στην καρδιά της Αθήνας μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνουν βορρά «μελαμψών»(;) κακοποιών, όπως αυτών που επιτέθηκαν στον Νικόλα μου;

Τον Νικόλα μου, κ. Πρωθυπουργέ, τον καλοδέχθηκε η Σκωτία, προσφέροντάς του αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση και τον τίμησε, όπως και ο ίδιος τιμούσε με την συμπεριφορά του την χώρα καταγωγής του ως πρεσβευτής σε ξένο κράτος.

Τον γιο μου, κ. Πρωθυπουργέ, τον φιλοξένησε και τον προστάτεψε το βραχώδες και απόκρημνο, αλλά παράλληλα προστατευμένο από την Πολιτεία, κάστρο του Εδιμβούργου και τον σκότωσε η ίδια του η Πατρίδα με την δική σας συνενοχή και εγκληματική αμέλεια.

Λαμπρινή Μουστάκα

Η Μητέρα του Νικόλα»