Θεσσαλονίκη: Συλλαλητήριο και πορεία εκπαιδευτικών στο ΥΜΑ-Θ

Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, μαζί με τους αναπληρωτές, τους αδιόριστους και τους καθηγητές ειδικής αγωγής διαδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη για τα προβλήματα στα σχολεία, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης με κάλεσμα της ΟΛΜΕ και βασικά αιτήματα τους μαζικούς διορισμούς και την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και από τις ΕΛΜΕ Έβρου, Καστοριάς, Καβάλας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Κιλκίς και Σερρών. Αρχικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους (άγαλμα Βενιζέλου) και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Δάσιου, υπάρχουν σημαντικά κενά στα σχολεία και ο τρόπος με τον οποίο καλύπτονται (αύξηση αναπληρωτών, αριθμού μαθητών ανά τάξη και ωραρίου εκπαιδευτικών) υποβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Όπως ανέφερε, οι ανάγκες διορισμών πανελλαδικά υπολογίζονται στις 25.000 όσος είναι σήμερα ο αριθμός των αναπληρωτών. “Υπάρχουν περιπτώσεις σχολείων που μένουν 1-2 μήνες χωρίς να καλύπτουν κάποιες ώρες μαθημάτων, επειδή οι καθηγητές λείπουν για παράδειγμα με άδεια ασθένειας” είπε χαρακτηριστικά.

Οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται και για τις μετακινήσεις τους μεταξύ διαφόρων σχολικών μονάδων, προκειμένου να συμπληρώσουν το ωράριό τους. “Οχτώ χρόνια χωρίς διορισμούς είναι πολλά για την εκπαίδευση. Αλλά φροντίζουν να μειώνουν τις ανάγκες, κλείνοντας τμήματα, συγχωνεύοντας δομές, αυξάνοντας τον αριθμό των παιδιών ανά τμήμα. Έτσι, μπορεί να μην χρειάζεται καθόλου προσωπικό, μόνο που αυτά μας γυρίζουν πολλές δεκαετίες πίσω” ανέφερε η πρόεδρος της Ε’ ΕΛΜΕ, Πόπη Σαραηδάρη.