Ιαπωνία: 199 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές

Σε τουλάχιστον 199 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τις «άνευ προηγουμένου» βροχοπτώσεις που πλήττουν τη δυτική και την κεντρική Ιαπωνία, ενώ περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άλλοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018, 10:39

Οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις που σάρωσαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας τη δυτική Ιαπωνία είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 199 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε έδωσε εντολή, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κλιμακίου που έχει δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης, να υπάρξει ταχύτερη δράση για να βοηθηθούν οι πληγέντες, τόνισε ο Σούγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Πρόκειται για την πιο πολύνεκρη καταστροφή που οφείλεται σε ακραίο καιρικό φαινόμενο στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος από το 1982.

Αντίστοιχη τραγωδία είχε σημειωθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2011 όταν από το πέρασμα δύο τυφώνων είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι.

Στο μεταξύ η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, η οποία αναμενόταν να γίνει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου στο Τόκιο, καθώς ο Άμπε ακύρωσε την περιοδεία του, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Άμπε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν η σύνοδος κορυφή να πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου στην ιαπωνική πρωτεύουσα, εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.