ΙΟΒΕ: Στο 1,5% ο ρυθμός της ανάπτυξης για το 2017

Στο 1,5% ή λίγο χαμηλότερα διατηρεί την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2017 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στην τριμηνιαία έκθεσή του.
Επιπλέον, αναμένεται νέα κάμψη της ανεργίας του 2017, με μικρότερο ρυθμό. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκειας συνέντευξης Τύπου, η πτώση της ανεργίας υπολογίζεται περίπου σε μία ποσοστιαία μονάδα, στο 22,2%.

«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης απομακρύνει την αβεβαιότητα, ενισχύει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί προϋποθέσεις για την επαναφορά της οικονομίας μας στην κανονικότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Είναι γεγονός ότι σε έναν χρόνο από σήμερα, το πρόγραμμα τελειώνει. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλους (την πολιτική ηγεσία, τις επιχειρήσεις, τους θεσμικούς φορείς και τους πολίτες) να μην παγιδευτούμε στο τέλμα της οικονομικής στασιμότητας. Όλοι μας πρέπει να προσπαθήσουμε να επιδιώξουμε την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες.

Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να παραδειγματιστούμε από χώρες, οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν βρέθηκαν στην ίδια δύσκολη θέση όπως και η Ελλάδα και κατάφεραν σύντομα να πετύχουν αξιοζήλευτες επιδόσεις (π.χ. Εσθονία και Τσεχία). Πρέπει εμείς να απεγκλωβιστούμε από τους κοινωνικούς προβληματισμούς του περασμένου αιώνα. Μόνο έτσι θα πετύχουμε τη μείωση του χρέους και την επιδιωκόμενη κοινωνική ευημερία».