Τρεις νεκροί από ιό Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα – Ποια είναι τα συμπτώματα

Τρεις θάνατοι και 60 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι και 9 Αυγούστου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Από τα 60 κρούσματα, τα 48 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 12 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 72 έτη (εύρος: 13 – 89 ετών).

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τέλος, το Κέντρο τονίζει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Συμπτώματα

Δείτε εδώ ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου

Ορισμός κρούσματος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου*

Λοίμωξη από ΙΔΝ θεωρείται ότι έχει κάθε ασθενής που πληροί τουλάχιστον ένα από τα κλινικά (Α) και ένα από τα εργαστηριακά κριτήρια (Β):

Α) Κλινικά Κριτήρια
Οποιοδήποτε άτομο με ένα από τα παρακάτω:
α) Εγκεφαλίτιδα (οξεία διαταραχή επιπέδου συνείδησης με πυρετό),
β) Άσηπτη μηνιγγίτιδα,
γ) Άλλες οξείες κλινικές εκδηλώσεις από το Κεντρικό ή το Περιφερικό Νευρικό Σύστημα (π.χ. παράλυση, πάρεση, σπασμοί, αισθητικές διαταραχές κ.λπ.),
δ) Πυρετός χωρίς κλινικές εκδηλώσεις από το νευρικό σύστημα και απουσία άλλης πιθανότερης διάγνωσης
.
Β) Εργαστηριακά κριτήρια
Τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω:
α) Απομόνωση ή ανίχνευση του ιού σε αίμα ή ΕΝΥ ή άλλο ιστό (καλλιέργεια ή ανίχνευση γονιδιακού υλικού με τεχνικές PCR),
β) Ανίχνευση στο ΕΝΥ ειδικών αντισωμάτων IgM για τον ιό,
γ) Ανίχνευση στον ορό ενός από τα παρακάτω:
-υψηλός τίτλος αντισωμάτων I gM ή
-αύξηση τίτλου αντισωμάτων IgG σε διαδοχικά δείγματα ορών (με τήρηση των κατάλληλων εργαστηριακών προδιαγραφών).

*: H κατάταξη των κρουσμάτων (πιθανό-επιβεβαιωμένο) γίνεται από το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ακολουθώντας τα κριτήρια της απόφασης 2008/426/ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.