Κάτω από 3% το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, πτώση για το Ευρώ

Κάτω από το επίπεδο του 3% υποχώρησε στη δευτερογενή αγορά το περιθώριο (διαφορά απόδοσης) των ελληνικών 10ετών ομολόγων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά. Συγκεκριμένα στο κλείσιμο της ΗΔΑΤ το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 2,95%, το οποίο είναι και το χαμηλότερο από το 2016. Η πορεία της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων διευκολύνει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την έκδοση νέου ομολόγου, το οποίο σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του Reuters θα είναι 7ετούς διάρκειας και η σχετική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Στην αγορά συναλλάγματος επικράτησαν σήμερα σταθεροποιητικές τάσεις στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2356 δολ. από το επίπεδο των 1,2427 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η θετική αντίδραση του αμερικανικού νομίσματος αποδίδεται από αναλυτές στην αναμενόμενη για το τέλος της εβδομάδας συνεδρίαση της Fed καθώς και στον εναρκτήριο λόγο του Προέδρου Τράμπ ο οποίος θα πραγματοποιηθεί αύριο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στην ΗΤΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 11 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου λήξεως 30-01-2028 διαμορφώθηκε στο 3,64% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με απόδοση 0,69% να διαμορφωθεί στο 2,95%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,194%. Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,224%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,282%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο – 0,33% και, τέλος, στον μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,374%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2379 δολάρια.