Κέρδη για ευρωπαϊκές μετοχές και Ευρώ, λόγω Μακρόν

Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι ευρωπαϊκές μετοχές το πρωί της Δευτέρας 24 Απριλίου 2017 στο ξεκίνημα των συναλλαγών, μετά την επικράτηση του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, περιορίζοντας τους κινδύνους για μεγαλύτερή πολιτική αναταραχή στην ευρωζώνη.

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραφαν οι μετοχές των γαλλικών εταιριών και τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη της ευρωζώνης να ενισχύεται πάνω από 5% στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών ενώ τα blue chips στο Παρίσι ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015.

Στις 11:30 ώρα Ελλάδας, ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 50 σημείωσε άνοδο 3,54% ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,67% , ο γερμανικός δείκτης DAX 30 κατέγραψε κέρδη 2,63% και ο γαλλικός  CAC 40 επίσης με κέρδη 4,07%.

Οι εννέα από τους δέκα τίτλους με τη μεγαλύτερη άνοδο στον πανευρωπαϊκό δείκτη ήταν τραπεζικοί, με την Commerzbank, την Societe Generale και την UniCredit να ηγούνται της ανοδικής τάσης και να ενισχύονται πάνω από 8%.

Υψηλά κέρδη για το Ευρώ

Το ευρώ εμφάνισε κέρδη σε σχέση με το δολάριο μετά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών που έδειξε ότι ο κεντρώος Μακρόν και ο υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Λε-Πεν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Το κοινό νόμισμα κέρδιζε 1,9% στις πρώτες διαπραγματεύσεις στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και άγγιξε τα 1,0933 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016. Στις 11:41 ώρα Ελλάδας, το ευρώ εμφάνιζε κέρδη 1,21% στις αγορές, στο 1,0858 με το δολάριο.