Κέρδη για τις Ευρωπαϊκές μετοχές στην έναρξη της MiFID II – Πτώση για το Ευρώ

Κέρδη εμφανίζουν οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά από μια θετική συνεδρίαση στην Ασία, καθώς οι νέοι επενδυτικοί κανονισμοί της ΕΕ (η οδηγία MiFID II), τέθηκαν τελικά σε ισχύ. Το δολάριο σταθεροποιήθηκε μετά από πέντε ημέρες πτώσης ενώ το ευρώ υποχωρεί.

Οι τιμές των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο έφθασαν σε νέα υψηλά επίπεδα το πρωί της Τετάρτης 3-1-2018, με τις ευρωπαϊκές αγορές να συμμετέχουν στο πάρτι, καθώς οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν ότι το 2018 θα είναι ένα ακόμα έτος συγχρονισμένης παγκόσμιας ανάπτυξης υπό την καθοδήγηση μίας πολύ καλής ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθεί τις μετοχές σε 47 χώρες, κινήθηκε σήμερα σε νέα υψηλά ρεκόρ, έχοντας σημειώσει χθες τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες. Σημειώνεται ότι το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά για τον δείκτη αυτό μετά το 2009.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης άνοιξε με άνοδο 0,3%, ακολουθώντας τα κέρδη των μετοχών στην Ασία και τις ΗΠΑ, καθώς οι έρευνες για τον μεταποιητικό τομέα έδειξαν ισχυρό ξεκίνημα της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2018.

Τα κύρια γεγονότα της ημέρας:

  • Η οδηγία MiFID II, η μεγαλύτερη αλλαγή σε μια δεκαετία στους κανόνες της ευρωπαϊκής επενδυτικής βιομηχανίας  στις αγορές μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων και παραγώγων, αρχίζει να ισχύει από σήμερα 3-1-2018.
  • Ανακοινώνονται οι κατασκευαστικές δαπάνες των ΗΠΑ και τα δεδομένα κατασκευής ISM
  • Δημοσιεύονται τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου της Fed

Το ευρώ υποχωρούσε από το χθεσινό υψηλό επίπεδο 4μήνου των 1,2081 δολαρίων. Στις 13:04 το μεσημέρι της Τετάρτης 3-1-2018 το ευρώ διαπραγματευόταν στο 1,2012 με το δολάριο εμφανίζοντας πτώση 0,39%.

«Οι επενδυτές ξύπνησαν το νέο έτος, προσβλέποντας σε μία ακόμα χρονιά με εύρωστη ανάπτυξη και πολύ περιορισμένους πτωτικούς κινδύνους», δήλωσε οικονομολόγος χρηματοπιστωτικής εταιρείας. «Το αντίστροφο είναι οι πωλήσεις στις αγορές ομολόγων: η άποψη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να είναι πιο ισχυρές από ότι αναμενόταν και οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν μία ελαφρά πιο επιθετική προσέγγιση σε σχέση με ότι θεωρείτο πριν», πρόσθεσε.