κέρκυρα-συνεργασία-ελλάδας-ιταλίας

Στην Κέρκυρα πραγματοποιείται την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου το 1ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Ιταλού Ομολόγου του Πάολο Τζεντιλόνι.

Τον Πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύσουν έξη υπουργοί ενώ αντίστοιχης δυναμικότητας θα είναι και η ιταλική κυβερνητική αντιπροσωπεία. Μαζί τους στην Κέρκυρα θα βρεθούν και εκπρόσωποι ενεργειακών εταιριών με δραστηριότητα στην ελληνική αγορά, όπως η Edison, η ΕΝΙ και η Enel, αλλά και εταιριών που ενδιαφέρονται για νέες επενδύσεις, όπως η Snam.
Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών θέλουν στο επίκεντρο των συζητήσεων να είναι επενδύσεις και ενεργειακά θέματα με γεωπολιτικές διαστάσεις, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου East Med και IGI, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, και οι λιγνιτικές μονάδες.
Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία παραχώρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους, οι οποίοι σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους μισού δισ. ευρώ στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.