κίνα-θα-εφαρμόσει-συμφωνία-για-κλίμα

Η Κίνα, η πιο ρυπογόνος χώρα του κόσμου, δεσμεύθηκε σήμερα να εφαρμόσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, μία ημέρα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ. “Πιστεύουμε ότι η Συμφωνία του Παρισιού αντικατοπτρίζει την πιο ευρεία συμφωνία της διεθνούς κοινότητας γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Οι συμμετέχοντες πρέπει να προστατεύσουν το αποτέλεσμα αυτό που κερδήθηκε δύσκολα”, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Η κινεζική κυβέρνηση “θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα” για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, διαβεβαίωσε. “Θα τηρήσουμε ειλικρινά τις δεσμεύσεις μας. Πρόκειται για μια ευθύνη που αναλαμβάνει η Κίνα ως μια μεγάλη υπεύθυνη χώρα, όμως απαντά επίσης και στις αναπτυξιακές ανάγκες” της χώρας, πρόσθεσε η Χούα Τσουνγίνγκ. “Παρατηρήσαμε ότι οι ενέργειές μας και ο ηγετικός μας ρόλος χαιρετίσθηκαν από τη διεθνή κοινότητα”, επισήμανε.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος εξήγησε ότι η Κίνα είναι έτοιμη “να συνεργαστεί με τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, ώστε να προωθηθεί παγκοσμίως μια πράσινη και χαμηλή σε άνθρακα ανάπτυξη”.

Κίνα και ΗΠΑ ευθύνονται από κοινού για περίπου το 40% των εκπομπών ρύπων. Η συμφωνία τους ήταν κρίσιμη για την επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού στο τέλος του 2015.