Καβάλα: Ιχνηλάτηση επαφών των 23 κρουσμάτων στο εργοστάσιο κρέατος ΒΙΚΡΕ (upd2)

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του ΕΟΔΥ μετά την εύρεση και ανακοίνωση 23 νέων κρουσμάτων προερχόμενα από εργαζόμενους που απασχολούνται στην επιχείρηση επεξεργασίας κρέατος με την επωνυμία ΒΙΚΡΕ στα Αμισιανά Καβάλας. Το σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης έχουν ελεγχθεί ενώ έχει ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση και των επαφών των 24 που έχουν βρεθεί με κορονοϊό.

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης ΒΙΚΡΕ

Την προσωρινή αναστολή των εργασιών της, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα όπου βρέθηκαν τα 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού.

Στην ανακοίνωση που υπογράφει η διευθύνουσα σύμβουλος της επιχείρησης Μαριάννα Δημέλη τονίζεται μεταξύ άλλων:

«H βιομηχανική μονάδα της εταιρίας Θεμιστοκλής Χατζηγαβριηλίδης ΑΕ, με 40 χρόνια στον κλάδο της επεξεργασίας κρέατος, έδρα την Καβάλα και 130 άτομα προσωπικό, πίστη στις αρχές της, έναντι των εργαζομένων και των πελατών, λόγω εμφάνισης κρουσμάτων Covid-19 ανέστειλε την λειτουργιά της».

«Με τη γνωστοποίηση των 2 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η εταιρία διενέργησε με πρωτοβουλία της, ελέγχους σε όλο το προσωπικό σε ιδιωτικό εργαστήριο. Συμμορφούμενη δε με της οδηγίες της Δ/νης Υγείας Καβάλας, εκτέλεσε απολύμανση όλων των χώρων και τμημάτων των εγκαταστάσεων, τόσο διοικητικών όσο και παραγωγικών καθώς και των μονάδων κλιματισμού στα αντίστοιχα τμήματα».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης της επιχείρησης τονίζεται ότι «γνωρίζοντος πως η αναστολή της λειτουργίας δημιούργησε μεγάλη αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα που λόγω των συνθηκών, έχει πληγεί και ο Νομός Καβάλας, αλλά η βασική προτεραιότητα παραμένει η υγεία των ανθρώπων της. Επισημαίνουμε ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν μεταδίδεται από τα τρόφιμα προς τους καταναλωτές. Επίσης, ο έλεγχος του προσωπικού συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού στην κοινότητα».

«Η επαναλειτουργία της εταιρείας», καταλήγει η ανακοίνωση, «θα πραγματοποιηθεί με απόλυτη ασφάλεια μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».

Θυμίζουμε ότι από νωρίς χθες το πρωί τρία κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν εγκατασταθεί σε χώρο του Διοικητηρίου της αντιπεριφέρειας Καβάλας και πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ και κάνουν ιχνηλάτηση των επαφών των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, μέχρι σήμερα Κυριακή πραγματοποιήθηκαν 140 διαγνωστικά τεστ στο σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση. Μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων οι 24 εργαζόμενοι παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Όταν αρχικά βρέθηκαν τα δύο πρώτα κρούσματα μεταξύ των εργαζομένων, η διεύθυνση της επιχείρησης ανέλαβε η ίδια το κόστος όλων των τεστ που έγιναν στους εργαζόμενους σε ιδιωτικό εργαστήριο της Καβάλας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα, εξέφρασε την ικανοποίησή της από το γεγονός ότι ο ΕΟΔΥ κινήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς προκειμένου να κάνει όλα τα απαραίτητα τεστ στους εργαζόμενους και τα συγγενικά τους πρόσωπα. «Είναι σημαντικό το γεγονός», τονίζει η κυρία Αντωνίου, «ότι από πολύ νωρίς ξεκίνησαν τα τεστ και η ιχνηλάτηση σε μία προσπάθεια να μην υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη διασπορά του ιού. Πιστεύουμε ότι τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα παραμείνουν στην Καβάλα και τις επόμενες ημέρες προκειμένου να γίνουν διαγνωστικά τεστ σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, δεδομένου του μεγάλου αριθμού επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Για μία ακόμη φορά απευθύνουμε έκκληση προς όλους να τηρούν με αυστηρότητα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα γιατί μόνο έτσι θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την μετάδοση του ιού. Πρέπει να τονίσω προς όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τόνους ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι κρίσιμα και πρέπει όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».