Καιρός: Χιονοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι – Που χρειάζονται αλυσίδες

Πρόσκαιρες τοπικές χιονοπτώσεις, με εξασθένιση στα ηπειρωτικά θα καταγραφούν σήμερα Παρασκευή 22-12-2017 στη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ στα κεντρικά και νότια της χώρας αναμένονται βροχές στα πεδινά και χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα θα κλιμακωθούν βαθμιαία και στα νότια αναμένονται ισχυρές καταιγίδες.

Οι άνεμοι τοπικά ενδέχεται να φτάσουν έως τα 10 μποφόρ τις πρωινές ώρες αλλά κατά τα άλλα θα κινούνται από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στα νότια 8 με 9.

Οι άνεμοι τοπικά ενδέχεται να φτάσουν έως τα 10 μποφόρ τις πρωινές ώρες αλλά κατά τα άλλα θα κινούνται από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στα νότια 8 με 9.

Η ΕΜΥ προβλέπει παγετό κατά τόπους στα ηπειρωτικά, ο οποίος στη δυτική Μακεδονία θα είναι τοπικά ολικός.

Πιο συγκεκριμένα στην Αττική, αναμένονται νεφώσεις με βροχές, χιονόνερο στα ημιορεινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα (πάνω από τα 800 μέτρα). Οι βροχές βαθμιαία θα ενταθούν και θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς κελσίου ενώ στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Ως προς του ανέμους, τη νύχτα στα ανατολικά θα φτάσουν έως και 9 μποφόρ τοπικά ενώ κατά τα άλλα θα είναι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους και θα ενισχυθούν.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι παροδικά νεφελώδης, ειδικά τις πρωινές ώρες. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 (μηδέν) έως 5 βαθμούς κελσίου και οι άνεμοι θα είναι βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Προβλήματα στις μετακινήσεις – Που χρειάζονται αλυσίδες

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών μετά τη διασταύρωση Βιλίων λόγω χιονόπτωσης.

Συνεχείς προσπάθειες καταβάλουν εκχιονιστικά μηχανήματα του δήμου Καλαβρύτων και της περιφέρειας προκειμένου  να απομακρύνουν το χιόνι και τον παγετό.

Τα συνεργεία της ΔΕΗ, προσπαθούν να αποκαταστήσουν την παροχή ρεύματος σε κοινότητες του δήμου, που έχει διακοπεί λόγω πτώσης δένδρων, από το βάρος του χιονιού, πάνω στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς.

Μάλιστα, λόγω της πτώσης των δέντρων κοντά στην κοινότητα Μάνεσι, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα στην κίνηση των αυτοκινήτων, στη εθνική οδό Πατρών – Καλαβρύτων, μέσω Χαλανδρίτσας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Αστυνομία, απαραίτητη είναι η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων στις εξής εθνικές και επαρχιακές οδούς της Αχαΐας:

  •    Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου.
  •    Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας.
  •    Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου.
  •    Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης.
  •    Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών.
  •    Κλειτορίας – Αροανίας, έως και Ψωφίδα.
  •    Κλειτορίας – Γκούρας, μέσω Λυκουρίας.
  •    Ακράτας – Ζαρούχλας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.
  •    Ακράτας – Περιστέρας, από το 16ο χιλιόμετρο και άνω.
  •    Αιγείρας – Περιθωρίου, από το 15ο χιλιόμετρο και άνω.
  •    Στην δημοτική Μίχα – Κομπηγαδίου – Δεμεστίχων – Λεοντίου – Ρακίτας.

Στην Αιτωλοακαρνανία, τα προβλήματα, λόγω του χιονιού, εντοπίζονται στις ορεινές περιοχές, αφού είναι αναγκαία η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων για τις μετακινήσεις στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας -Προυσσού, από το 11ο χιλιόμετρο, έως τα όρια του νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και στις επαρχιακές οδούς Ναυπάκτου – Πλατάνου, από το ύψος του Παλαιοπύργου και Ναυπάκτου – ‘Ανω Χώρας, από το ύψος της Ρέρεσης.

Με αλυσίδες οι μετακινήσεις σε ορεινή Κορινθία και Αρκαδία

Στις ορεινές περιοχές της Κορινθίας και της Αρκαδίας εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, λόγω της χιονόπτωσης, στη περιφέρεια Πελοποννήσου.

Πάντως, τα εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων εργάζονται συνεχώς, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στις παρακάτω εθνικές και επαρχιακές οδούς της Κορινθίας:

  •    Ξυλοκάστρου-Τρικάλων, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.
  •    Τρικάλων-Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.
  •    Δερβενίου – Γκούρας, από το 20ο χιλιόμετρο και άνω.
  •    Γκούρας – Κιάτου, από το 1ο έως το 18ο χιλιόμετρο.
  •    Γκούρας – Σαραντάπηχου, έως το 18ο χιλιόμετρο.
  •    Γκούρας – Λυκούριας, από το 1ο έως 18ο χιλιόμετρο.
  •    Κιάτου – Γκούρας, από το 13ο χιλιόμετρο και άνω.
  •    Δάφνης – Καστρακίου – Μποζικάς – Τιτάνης, από το 1ο, έως το 130 χιλιόμετρο.
  •    Γαλατά – Ψαριού, από το 2ο, έως το 9ο χιλιόμετρο.

Στην Αρκαδία, αναγκαία είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις εθνικές οδούςΤρίπολης -Πύργου, από το 35ο, έως το 60ο χιλιόμετρο.

  •    Τρίπολης – Σπάρτης, από το 10ο, έως το 23ο χιλιόμετρο
  •    Τρίπολης- ‘Αστρους, από το 12ο, έως το 17ο χιλιόμετρο
  •    Τρίπολης- Λεβιδίου- Νεμέας, από το 29ο, έως το 35ο χιλιόμετρο.
  •    Πατρών – Τρίπολης, από το 124ο, έως το 134ο χιλιόμετρο.

Επίσης, στην παλαιά εθνική οδό ‘Αργους- Τρίπολης, από το 58ο, έως το 56ο χιλιόμετρο, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού επαρχιακού – δασικού οδικού δικτύου της Αρκαδίας.

Προβλήματα από τη χιονόπτωση σε Πάρνηθα, Μαλακάσα, Καπανδρίτι

Σε εγρήγορση βρίσκεται και η Περιφέρεια Αττικής ενόψει της σταδιακής επιδείνωσης του καιρού, που επιχειρεί από χθες το πρωί, με μηχανήματα, στην Πάρνηθα, προκειμένου να παραμείνει ανοικτό και προσβάσιμο το οδικό της δίκτυο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται ήδη επιχειρήσεις αποχιονισμού στις περιοχές της Πάρνηθας, της Μαλακάσας και του Καπανδριτίου καθώς και στην περιοχή των Βιλίων – Κάζας στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας.

Αυτή τη στιγμή επιχειρούν συνολικά 8 αποχιονιστικά μηχανήματα και 1 μηχάνημα έργου τύπου JCB.

Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με τις κατά τόπους Διεύθυνσεις Αστυνομίας:

Γρεβενά:

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών:

από το 13ο έως 54ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Σαμαρίνας,

από το 13ο έως 45ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας,

από το 13ο έως 43ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Γρεβενών – Περιβολίου,

Καστοριά

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών από το 22ο έως το 28ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Φλώρινα

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή ειδικών ελαστικών από το 18ο έως το 30ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, καθώς και σε όλο το Εθνικό και στο υπόλοιπο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, διεξάγεται κανονικά.

Το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας παραμένει ανοικτό, σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διέυθυνση Κεντρικής Μακεδονίας.

Αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί :

Στην Ημαθία, μόνο από το 8ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας-Κοζάνης, έως τα όρια του νομού Καζάνης.

Στην Πέλλα, στην ρπαρχιακή οδό Κερασιάς μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, ωσόσο οι οδηγοί μπορούν να κινούνται χωρίς αλυσίδες από την επαρχιακή οδό Άρνισσας -χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δρόμοι στη Χαλκιδική είναι ανοικτοί, ενώ αλυσίδες χρειάζονται μόνο το δίκτυο μέσα στα ορεινά χωριά Ταξιάρχης, Βαύδος και Δουμπιά.