Κινδύνος για καρκίνο από ζιζανιοκτόνα και μεταλλαγμένα τρόφιμα

Η εκτεταμένη χημική μόλυνση των τροφίμων με τοξικές ουσίες όπως τα ζιζανιοκτόνα, αλλά και η αυξανόμενη κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που μπορεί να είναι ακόμη και καρκινογόνοι, αποτελούν ένα παγκόσμιο διατροφικό σκάνδαλο με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και αυξημένο κίνδυνο για πρόκληση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Αυτό τόνισαν ο γνωστός διεθνώς γάλλος βιολόγος και ενδοκρινολόγος Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί και ο συνεργάτης του γάλλος σεφ Ζερόμ Ντουζελέ, ειδικός στη φυσική-βιολογική κουζίνα, σε εκδήλωση στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες τόσο στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από τα τρόφιμα, όσο και στον πλημμελή έλεγχο των τροφίμων από τις αρμόδιες επιστημονικές και δημόσιες εποπτικές Αρχές.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου (πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών – Διαχείρισης Φυσικών και Ανθρωπογενών Καταστροφών και Κινδύνων’) και το Τμήμα Βιοτεχνολογίας και Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών Τοξικολογίας).

Ο Σεραλινί και ο Ντουζελέ εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι μια σειρά από φυσικά αρώματα και άλλες φυτικές ουσίες μπορούν να αποτελέσουν «αντίδοτο» για την αποτοξινοποίηση των τροφών από τις ποικίλες χημικές ουσίες που περιέχουν, όπως λιπάσματα, εντομοκτόνα, ζιζαντιοκτόνα, μυκητοκτόνα, βαρέα μέταλλα, πρόσθετα συντηρητικά, βελτιωτικά γεύσης κ.α.

Ο Σεραλινί δήλωσε ότι αποτελεί στόχο διαφόρων επιχειρηματικών λόμπι και ιδίως της πολύ γνωστής πολυεθνικής αγροχημικής και βιοτεχνολογικής εταιρείας Monsanto (γνωστή και στην Ελλάδα από τα ζιζανιοκτόνα Roundup), ενώ επέκρινε τις ρυθμιστικές Αρχές για την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρώπη (EFSA) και στις ΗΠΑ (FDA) ότι δίνουν εγκρίσεις για κυκλοφορία διατροφικών προϊόντων μετά από ανεπαρκείς ελέγχους και υπό τη συγκαλυμμένη πίεση επιχειρηματικών συμφερόντων.