Καταγραφή των ζημιών στη Σαμοθράκη

Έκτακτη οικονομική βοήθεια, ύψους 150.000 ευρώ, για να καλυφθούν άμεσες ανάγκες που προέκυψαν από τις ζημιές στις υποδομές της Σαμοθράκης, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε χθες το νησί, ενέκρινε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου. Σημαντικότερες ζημίες καταγράφονται στα κτήρια του δημαρχείου και του Κέντρου Υγείας.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν σήμερα οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών των πληγέντων, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν χθες Τρίτη 26-9-2017 τη Σαμοθράκη, από τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που βρίσκονται στο νησί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις.

Επί ποδός βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημίες από την πρωτοφανή θεομηνία που χτύπησε τη Σαμοθράκη, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για άμεση αποζημίωση των πληγέντων, ανέφερε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο, 104,9 FM», ο γενικός γραμματέας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Δέδες, ο οποίος επισήμανε ότι θα καταγράφονται όλες οι καταστροφές στις υποδομές του νησιού, σπίτια, επιχειρήσεις, ζωικό κεφάλαιο και καλλιέργειες.

«Ήδη βρίσκονται στο νησί, εκτός από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Υποδομών και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, έτσι ώστε ξεκινούν οι καταγραφές των ζημιών σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο επίπεδο των κατοικιών που επλήγησαν όσο και στο επίπεδο των επιχειρήσεων, όπως επίσης του ζωικού και φυτικού κεφαλαίου» σημείωσε ο κ. Δέδες.

Οι ζημιές είναι σημαντικές και εκτεταμένες, είπε ο γγ Υποδομών, ο οποίος αναφέρθηκε στις σοβαρές καταστροφές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της Σαμοθράκης, υπογραμμίζοντας ότι οι δυσκολίες στην πρόσβαση δεν θα αποτρέψουν τα κλιμάκια να φτάσουν σε κάθε σημείο του νησιού και να κάνουν το έργο τους.

Στο ακριτικό νησί βρίσκονται ήδη και συνεργεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, της Εγνατίας Οδού Α.Ε και της ΥΑΣΒΕ προκειμένου να ενισχύσουν τον δήμο και την Περιφέρεια που δεν διαθέτουν ούτε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, ούτε τους ανθρώπινους πόρους για την αντιμετώπιση της κατάστασης για την καταγραφή των ζημιών.

Στο μεταξύ, την άμεση εφαρμογή σχεδίου ολιστικής αντιμετώπισης του χρόνιου προβλήματος παντελούς έλλειψης αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στη Χώρα της Σαμοθράκης, με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο αντιπλημμυρικών έργων και διαχείρισης υδάτων, ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των καταστροφών των τελευταίων ημερών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης μετέβη, με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, χθες το μεσημέρι, στο νησί, με κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να εκτιμηθεί άμεσα και από κοντά η κατάσταση και να συντονιστούν οι αναγκαίες ενέργειες για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το Πνευματικό Κέντρο της Χώρας, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, του γγ Υποδομών Γιώργο Δέδε και του αναπληρωτή γγ του υπουργείου Υγείας, Σταμάτη Βαρδαρό, σημειώνεται η διαπίστωση πως «στον οικισμό καταλήγουν τέσσερα ρέματα, χωρίς την ύπαρξη ικανού δικτύου για την απορροή τέτοιας ποσότητας υδάτων», με συνέπεια οι τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών, λάσπης και βράχων να σωρευτούν εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας της Σαμοθράκης.

Από το μεσημέρι της Τρίτης, ο δήμος Σαμοθράκης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, ενώ κλιμάκια των μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο νησί έθεσαν ως προτεραιότητα την άμεση αποκατάσταση της Χώρας, η οποία έχει υποστεί τεράστιες ζημιές από τις τεράστιες ποσότητες λάσπης και βράχων από τα νερά της θεομηνίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών οι σημαντικότερες ζημίες καταγράφονται στα κτήρια του δημαρχείου και του Κέντρου Υγείας. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, στο δημαρχείο κατέρρευσε ο ένας τοίχος και μέρος της στέγης με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του εξοπλισμού και των αρχείων με τα ορμητικά νερά να σχηματίζουν καταρράκτες βρίσκοντας διέξοδο στα παράθυρα και τις πόρτες του κτιρίου.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε τη μετακίνηση, σήμερα το πρωί στη Σαμοθράκη, τεχνικού κλιμακίου της 4ης ΥΠΕ, προκειμένου να γίνει εκτίμηση των τεχνικών ζητημάτων και να τεθεί σε λειτουργία το Κέντρο Υγείας, ενώ ήδη έχουν σταλεί φάρμακα και υγειονομικό υλικό από το νοσοκομείο Ξάνθης καθώς και από άλλες δομές της 4ης ΥΠΕ.

Μεταξύ των προβλημάτων που κατεγράφησαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη ήταν και αυτό των δικτύων ύδρευσης, για το οποίο ο κ. Βίτσας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εντός της ημέρας θα αποκαθίσταται.

Όσον αφορά στο οδικό και αγροτικό δίκτυο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης, με τη μεγαλύτερη βαρύτητα να δίνεται στα δύο σημεία που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημίες, αποκόπτοντας το βόρειο από το νότιο τμήμα του νησιού.

Ειδική μνεία στην τεράστια συνεισφορά στο έργο αποκατάστασης, των πυροσβεστικών και στρατιωτικών δυνάμεων, έκανε τόσο ο κ. Σπίρτζης όσο και ο δήμαρχος Σαμοθράκης, δυνάμεις που θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο από σήμερα.

Τέλος ο κ. Βίτσας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ότι είναι ιδιαίτερα συγκινητικό το ενδιαφέρον παροχής βοήθειας των δημάρχων Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Προσοτσάνης», ενώ ο κ. Σπίρτζης έκανε γνωστό ότι σε επικοινωνία που είχε μαζί του η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, «έθεσε στη διάθεση των δοκιμαζόμενων κατοίκων του νησιού και των προσπαθειών, για την ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών, ανθρώπινο δυναμικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή από την Περιφέρεια Αττικής.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναχώρησε από τη Σαμοθράκη αργά χθες το βράδυ, ενώ σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τον κ. Βίτσα αναχώρησαν και οι γγ Υποδομών Γ. Δέδες και Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης.