Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019

Στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση κατατέθηκε σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, όπως προβλέπει το άρθρο 121, παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής και θα παραπεμφθεί στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ανάπτυξη 2,5% για το 2019 (έναντι 2,4% στο Μεσοπρόθεσμο). Για το τρέχον έτος, στο προσχέδιο εκτιμάται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,1% (από 2% στο Μεσοπρόθεσμο), ενώ το 2019 η ανεργία θα μειωθεί στο 16,7% (από 18,3% εφέτος) και οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) θα αυξηθούν κατά 11,9% (από άνοδο 0,8% εφέτος).

Τα συγκεκριμένα μεγέθη αποτυπώνονται στην έκφραση γνώμης του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου σχετικά με τις μακροοικονομικές προβλέψεις του προσχεδίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Σύμφωνα επίσης με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,1% (από αύξηση 1% εφέτος) και η απασχόληση θα κινηθεί ανοδικά κατά 1,8% (από αύξηση 1,7% το 2018). Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,8% (από άνοδο 7,5% εφέτος), ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 5,2% (από αύξηση 3,4% εφέτος).

Τέλος, το διαρθρωτικό ισοζύγιο εκτιμάται σε 1,6% (από 3,3% εφέτος), ευθυγραμμισμένο με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.