Τους 43 βαθμούς θα φθάσει η θερμοκρασία στην Αθήνα, την Παρασκευή 30 Ιουνίου και το Σάββατο 1 Ιουλίου 2017, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ. Ειδικότερα, σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας θα σημειωθεί τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα, φέρνοντας τη χώρα αντιμέτωπη με τον πρώτο καύσωνα αυτού του καλοκαιριού, καθώς ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει στους 43 βαθμούς Κελσίου.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σημειώνοντας ότι από την Τετάρτη θα σημειωθεί άνοδο της θερμοκρασίας η οποία θα φτάσει έως και τους 43 βαθμούς την Παρασκευή.

Ο καύσωνας που πλήττει ολόκληρη την Ελλάδα ήδη από την Κυριακή, θα συνεχιστεί όλες τις επόμενες μέρες και θα κορυφωθεί με θερμοκρασίες ρεκόρ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί πως στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας οι θερμοκρασίες την Τετάρτη θα φτάσουν του 39 βαθμούς, την Πέμπτη τους 40-41 και την Παρασκευή θα αγγίξουν τους 43 βαθμούς. Την Κυριακή στα Δυτικά η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 37-39 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές από 40 – 42.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές την Τετάρτη (28-06-2017) και την Πέμπτη (29-06-2017) ο υδράργυρος θα φτάσει τους 35 βαθμούς, την Παρασκευή (30-06-2017) και το Σάββατο (01-07-2017) τους 36 – 38 και την Κυριακή (02-07-2017) στα δυτικά τους 33-35 ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τους 37-39 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 3-7-2017 αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα γίνει αισθητή σε ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα, γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα Τρίτη 27/6/2017, ενώ τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει κατά τόπους τους 37 βαθμούς Κελσίου. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα δυτικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 36 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 36 βαθμούς κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με σποραδικούς όμβρους η καταιγίδες στα ορεινά κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 20 έως 36 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 37 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί μέχρι 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 20 ως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα σποραδικών όμβρων στα ορεινά. Ανεμοι: μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 20 έως 37 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της Κρήτης. Ανεμοι: βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 34 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: γενικά αίθριος. Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και το απόγευμα στα νότια πρόσκαιρα μέχρι 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 20 έως 35 βαθμούς κελσίου. Πρόγνωση για αύριο Τετάρτη 28-06-2017 Καιρός: αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα βορειοανατολικά ορεινά. Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο νότιο Αιγαίο 5 τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28-06-2017
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΙΘΡΙΟΣ. ΤΟΠΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ
ΤΙΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΚΑΙΡΩΝ
ΟΜΒΡΩΝ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΟΡΕΙΝΑ.
ΑΝΕΜΟΙ: ΔΥΤΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 5 ΤΟΠΙΚΑ 6
ΜΠΟΦΟΡ.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟ.

ΠΕΜΠΤΗ 29-06-2017
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΙΘΡΙΟΣ. ΛΙΓΕΣ ΠΡΟΣΚΑΙΡΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΙΣ
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ. ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΔΥΤΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 4 ΜΕ 6 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΟΔΟ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-06-2017 ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 01-07-2017
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΙΘΡΙΟΣ. ΑΝΕΜΟΙ: ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΙ 3 ΜΕ 4 ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 5 ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 02-07-2017
ΚΑΙΡΟΣ: ΑΙΘΡΙΟΣ. ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ
ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΟΜΒΡΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ. ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΒΟΡΕΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ ΤΟΠΙΚΑ 6 ΜΠΟΦΟΡ. ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ.

Συμβουλές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.

Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.

Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Aν έχετε νεογνά βρέφηΝτύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο. Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κλπ. Ειδικά για τα βρέφη και τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.
Aν έχετε ηλικιωμένους:  Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών. Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας. Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.