Καύσωνας: Έως 43 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα Παρασκευή 30/6/2017

Καύσωνας σε ολόκληρη την Ελλάδα από σήμερα Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 40 με 43 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι πιο δύσκολες ημέρες του πρώτου καλοκαιρινού καύσωνα αναμένεται να είναι η Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ σχετική ανάσα στις υπερβολικές θερμοκρασίες θα υπάρξει από την Κυριακή.

Η επιδρομή του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού αναμένεται να τελειώσει τη Δευτέρα, καθώς «φαίνεται να είναι μια καλή μέρα, αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση και θα φράσει στους 33 με 36 βαθμούς», όπως δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος ο οποίος συστήνει «υπομονή, αλλά και προσοχή στα άτομα με προβλήματα υγείας και σε αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Αίθριος καιρός και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που κατά τόπους θα φτάνουν τους 43 βαθμούς Κελσίου, αναμένονται την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017. Οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ, μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η αυξημένη μεταφορά αφρικανικής σκόνης, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τις χαμηλές ταχύτητες ανέμου θα ενισχύσουν το αίσθημα δυσφορίας, ιδιαίτερα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Η θερμοκρασία στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από 21 έως 42, στην δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο από 19 έως 40, στη Θεσσαλία, την Στερεά και την Πελοπόννησο από 22 έως 42 και τοπικά έως 43, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 38, και στα νησιά του Αιγαίου από 21 έως 39 και τοπικά στην Κρήτη και τη Ρόδο έως 40.

Οι άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές και βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 29 έως 43 βαθμούς, ενώ για σύντομο χρονικό διάστημα νωρίς το απόγευμα θα πλησιάσει τους 44 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και απόγευμα θα γίνουν νότιοι 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 27 έως 39 βαθμούς.

Στη Λέσβο αναμένεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 38 βαθμούς.

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού

Η επιδρομή του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού αναμένεται να τελειώσει τη Δευτέρα, καθώς «φαίνεται να είναι μια καλή μέρα, αφού η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση και θα φράσει στους 33 με 36 βαθμούς», όπως δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος ο οποίος συστήνει «υπομονή, αλλά και προσοχή στα άτομα με προβλήματα υγείας και σε αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες».

Αρκετοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν να δραπετεύσουν στις κοντινές παραλίες της Αττικής για να απολαύσουν τη δροσιά της θάλασσας.

Από νωρίς το πρωί παρέες ενθουσιασμένων νεαρών αγοριών και κοριτσιών συνωστίζονται στο σταθμό του Ελληνικού περιμένοντας με χαμόγελα και πειράγματα το αστικό λεωφορείο που θα τους μεταφέρει στον προορισμό τους.

«Όσο ζέστη κι αν έχει προτιμάμε με τις φίλες μου να στριμωχτούμε στο λεωφορείο για να μπορέσουμε να πάμε σε μια παραλία, έστω και αν είναι εδώ κοντά», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η 18χρονη Ματίνα Παπαδάκη, ενώ η φίλη της Γεωργία Παπανικολάου συμπληρώνει ότι «αντέχουμε, απλά χρειάζεται υπομονή. Πρέπει να έχεις καλή διάθεση όταν ξεκινάς για την θάλασσα. Εμείς κάθε μέρα θα ερχόμαστε, θα περιμένουμε το λεωφορείο χωρίς να παραπονιόμαστε. Νιώθουμε και τυχερές που έστω κι έτσι μπορούμε να δροσιζόμαστε».

Λιγότερο ευδιάθετοι και υπομονετικοί δηλώνουν όσοι αναγκάζονται να βγούνε από τα σπίτια τους και να κυκλοφορήσουν για διάφορες δουλειές στην πόλη ή για να πάνε στην δουλειά τους. «Ακόμη δεν μπήκε ο Ιούλιος κι άρχισαν οι καύσωνες. Ποιος ξέρει τι μας περιμένει το υπόλοιπο του καλοκαιριού» τονίζει η 45χρονη Δήμητρα Χατζή, ενώ ο 65χρονος Γιώργος Πετρόπουλος υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση είναι αφόρητη ειδικά για ανθρώπους της ηλικίας μου. Μόλις τελειώσω την δουλειά που έχω, θα γυρίσω αμέσως στο σπίτι μου».

Συμβουλές

Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί τις ημέρες του καύσωνα από τους πολίτες. Συγκεκριμένα, από τις ιατρικές υπηρεσίες συνιστάται να αποφεύγουν:

• Την ηλιοθεραπεία και να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη.

• Τη βαριά σωματική εργασία, το βάδισμα για μεγάλο χρονικό διάστημα και το τρέξιμο στον ήλιο και σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και υγρασία.

• Τα πολύωρα ταξίδια σε συνθήκες υψηλής ζέστης.

Επίσης να προτιμήσουν:

• Ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος.

• Καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού. Μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά.

• Διατροφή από ελαφρά και μικρά γεύματα, με πολλά φρούτα και λαχανικά, όχι στα λιπαρά.

• Αφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων), αποφυγή των ποτών με αλκοόλ.

Πολύ χρήσιμα είναι τα χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ειδική μέριμνα χρειάζεται για τα μέλη της οικογένειας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κ.λπ.). Καλό είναι να υπάρχει ιατρική συμβουλή για όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Ειδικά τα βρέφη πρέπει να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά, με τα χέρια και τα πόδια τους ελεύθερα. Να μη μένουν καθόλου στον ήλιο και να φορούν πάντα καπέλο. Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών όπως χαμομήλι, νερό κ.λπ.

Οι ηλικιωμένοι πρέπει να μετακινηθούν σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό). Καλό είναι να παραμένουν στα πιο δροσερά σημεία του σπιτιού και να μη μένουν μόνοι τους. Δροσισμός του σπιτιού τη νύχτα και κλείσιμο των ανοιγμάτων τις θερμές ώρες.