Μπενουά Κερέ: Δεν θα υπάρξει δούναι και λαβείν EKT – Eurogroup για το QE

«Δεν θα υπάρξει πολιτικό “δούναι και λαβείν’’ μεταξύ ΕΚΤ – Eurogroup για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)», δήλωσε τη Δευτέρα 12/6/2017 ο Benoit Coeure (Μπενουά Κερέ), μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πρέπει να συμφωνήσουν σε μια «αποφασιστική ενέργεια» για την Ελλάδα προκειμένου να τονώσουν την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ο Μπενουά Κερέ στη συνέντευξή του στο Bloomberg.

Στη συνέντευξη αυτή, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο για να συζητηθεί το πώς μπορεί να ελαφρυνθεί το ελληνικό κρατικό χρέος, ο Κερέ κάλεσε τους υπουργούς να καταλήξουν σε μια λύση που θα ωθούσε τους επενδυτές και τους καταθέτες να επιστρέψουν. Η επίτευξη συμφωνίας είναι το κλειδί για την εκταμίευση της επόμενης δόσης με την οποία θα καλυφθούν οι ελληνικές δανειακές ανάγκες τον Ιούλιο.

«Τρέφω τη μεγάλη ελπίδα, και η ΕΚΤ ελπίζει σε μεγάλο βαθμό, ότι αυτή θα είναι η καταληκτική συνάντηση» (σ.σ. για την εξεύρεση λύσης), σημείωσε ο Κερέ.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε αυτό που της αναλογούσε, έκανε όσα της αναλογούσαν από άποψη πολιτικών, από την άποψη του μνημονίου κατανόησης, και τώρα επαφίεται στους υπουργούς του Eurogroup να βρουν μια λύση σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Στην Ελλάδα ενδέχεται να μην προσφερθεί ένα σημαντικά βελτιωμένο πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους της στο συμβούλιο, ενώ οι ευρωπαίοι πιστωτές είναι απίθανο να δεσμευθούν σε συγκεκριμένα μέτρα πέραν της παράτασης των ωριμάνσεων των δανείων του προγράμματος στήριξης, σημειώνει το Μπλούμπεργκ σε δημοσίευμα στον ιστότοπό του επικαλούμενο αξιωματούχους οι οποίοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Μια από τις διαφωνίες-κλειδιά οφείλεται στις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τη μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική της Ελλάδας και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων — πριν από την καταβολή τοκοχρεολυσίων — που μπορεί να συνεχίσει να καταγράφει.

Μια συμβιβαστική λύση που προτάθηκε από κυβερνήσεις χωρών μελών της ευρωζώνης για την παράταση των ωριμάνσεων έως και τα 15 χρόνια κρίθηκε ανεπαρκής από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επανέλθει το χρέος της Ελλάδας, που σήμερα ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, σε βιώσιμο δρόμο.

Ερωτηθείς αν στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης θα υπάρξει συμφωνία που θα γίνει αποδεκτή από την ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ σημείωσε ότι «μια άλλη συζήτηση θα αφορά τις συνέπειες της νομισματικής πολιτικής και την ένταξη του ελληνικού χρέους στο QE. «Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση. Πρόκειται για μια συζήτηση για τη νομισματική πολιτική», τόνισε.