Κλήρωση Basketball Champions League 2017-2018: Οι αντίπαλοι ΑΕΚ, Άρη, ΠΑΟΚ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 στην έδρα της FIBA στην Ελβετία η κλήρωση για το Basketball Champions League της νέας σεζόν, όπου θα πάρουν μέρος από ελληνικής πλευράς η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης. Στην κανονική περίοδο της διοργάνωσης θα πάρουν μέρος 32 ομάδες, 24 απευθείας στους ομίλους και άλλες 8 μέσω των προκριματικών.

Ο ΠΑΟΚ θα είναι στον Β΄ όμιλο και θα αντιμετωπίσει τις Γκαζιαντέπ (Τουρκία), Σαλόν (Γαλλία), Τενερίφη (Ισπανία), Νεπτούνας (Λιθουανία) και Βέντσπιλς (Λετονία). Η ΑΕΚ κληρώθηκε στον Γ΄ όμιλο με αντιπάλους τις Βενέτσια (Ιταλία), Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία), Μπαϊρόιτ (Γερμανία), Μπάνβιτ (Τουρκία) και Στρασμπούρ (Γαλλία). Τέλος, ο Άρης είναι στον Δ΄ όμιλο με Αβελίνο (Ιταλία), Μπεσίκτας (Τουρκία), Ζιελόνα Γκόρα (Πολωνία), Οστάνδη (Βέλγιο), Νίμπουρκ (Τσεχία). Σε κάθε όμιλο θα προστεθούν ακόμη δύο ομάδες που θα προκύψουν από τους προκριματικούς γύρους.

Στις 10 Οκτωβρίου 2017 θα δοθεί το εναρκτήριο τζάμπολ της κανονικής περιόδου, που θα ολοκληρωθεί στις 7 Φεβρουαρίου 2018. Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η φάση των «16» (6/3-14/3), όπου προκρίνονται οι πρώτες τέσσερις ομάδες κάθε ομίλου, ενώ οι ομάδες που τερμάτισαν στην 5η και 6η θέση κάθε όμιλου θα συνεχίσουν στα πλέι οφ του FIBA Europe Cup. Οι ομάδες στους «16» θα κοντραριστούν σε διπλούς αγώνες «νοκ άουτ», με τους νικητες να προκρίνονται στα προημιτελικά (27/3-4/4). Εκεί θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία για να προκύψουν οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Φάιναλ-4, που θα διεξαχθεί στις 4-6/5.

Στο περιθώριο της κλήρωσης πραγματοποιήθηκε και η βράβευση της καλύτερης πεντάδας της περσινής σεζόν και ανάμεσα στους παίκτες που παρέλαβαν το βραβείο τους ήταν και ο Γιώργος Μπόγρης. Ο 27χρονος σέντερ του Ολυμπιακού πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις στην διοργάνωση, την οποία και κατέκτησε με την φανέλα της Τενερίφης.

Οι όμιλοι του Basketball Champions League:


Α΄ όμιλος
Μονακό        (Γαλλία)
Χαποέλ Χολόν  (Ισραήλ)
Μούρθια       (Ισπανία)
Ενισέι        (Ρωσία)
Σάσαρι        (Ιταλία)
Όλντενμπουρκ  (Γερμανία)
Νικητής 20
Νικητής 23
Β΄ όμιλος
Γκαζιαντέπ    (Τουρκία)
Σαλόν         (Γαλλία)
Τενερίφη      (Ισπανία)
Νεπτούνας     (Λιθουανία)
Βέντσπιλς     (Λετονία)
ΠΑΟΚ          (ΕΛΛΑΔΑ)
Νικητής 24
Νικητής 19
Γ΄ όμιλος
ΑΕΚ                 (ΕΛΛΑΔΑ)
Βενέτσια            (Ιταλία)
Ολίμπια Λιουμπλιάνα (Σλοβενία)
Μπαϊρόιτ            (Γερμανία)
Μπάνβιτ             (Τουρκία)
Στρασμπούρ          (Γαλλία)
Νικητής 22
Νικητής 18
Δ΄ όμιλος
Αβελίνο       (Ιταλία)
Μπεσίκτας     (Τουρκία)
Ζιελόνα Γκόρα (Πολωνία)
Οστάνδη       (Βέλγιο)
Νίμπουρκ      (Τσεχία)
Άρης          (ΕΛΛΑΔΑ)
Νικητής 17
Νικητής 21
Η κλήρωση της προκριματικής φάσης του Basketball Champions League:
Α΄ προκριματικός γύρος (19-21/9/2017)
1. Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία)-Μπανταλόνα (Ισπανία)
2. Κεραυνός Στροβόλου (Κύπρος)-Άβτοντορ Σάρατοφ (Ρωσία)
3. Μπόσνα Σαράγεβο (Βοσνία)-Λούντβιγκσμπουργκ (Γερμανία)
4. Κάρπος Σοκόλι (ΠΓΔΜ)-Κάλεβ Κράμο (Εσθονία)
5. Γκρόνινγκεν (Ολλανδία)-Βιτάουτας (Λιθουανία)
6. Πρίστινα (Κόσοβο)-Τσμόκι Μινσκ (Λευκορωσία)
7. Κάπφενμπεργκ (Αυστρία)-Μπενφίκα (Πορτογαλία)
8. Λουλέα (Σουηδία)-Αντβέρπ (Βέλγιο)
Β΄ προκριματικός γύρος (24-26/9/2017)
9. Νικητής 4-Άλμπα Φεχερβάρ (Ουγγαρία)
10. Νικητής 1-Κατάγια (Φινλανδία)
11. Νικητής 8-Νίζνι Νόβγκοροντ (Ρωσία)
12. Νικητής 2-Μόρναρ (Μαυροβούνιο)
13. Νικητής 7-Λουκόιλ (Βουλγαρία)
14. Νικητής 3-Κλουζ Ναπόκα (Ρουμανία)
15. Νικητής 5-Μπάκεν Μπέαρς (Δανία)
16. Νικητής 6-Μπουντιβέλνικ (Ουκρανία)
Γ΄ προκριματικός γύρος (29/9-2/10/2017)
17. Νικητής 16-Ναντέρ (Γαλλία)
18. Νικητής 11-Ρόζα Ράντομ (Πολωνία)
19. Νικητής 12-Κάπο Ντ' Ορλάντο (Ιταλία)
20. Νικητής 13-Γιουβέντους (Λιθουανία)
21. Νικητής 10-Τέλεκομ Βόννης (Γερμανία)
22. Νικητής 15-Εστουντιάντες (Ισπανία)
23. Νικητής 9-Καρσίγιακα (Τουρκία)
24. Νικητής 14-Μπράσελς (Βέλγιο)

Οι πρώτες αντιδράσεις από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Άρη για την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ελβετία για τη φάση των ομίλων του Basketball Champions League…

Πρέλεβιτς: «Δεν μας προβληματίζει ο όμιλος. Οι ομάδες δεν είναι καλύτερες από εμάς»

Την αισιόδοξη προοπτική για την πορεία της ομάδας του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, λίγο μετά την κλήρωση του Basketball Champions League στα γραφεία της FIBA στην Ελβετία. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς, σχολιάζοντας τις ομάδες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο «Δικεφάλος» στη διαδικασία των ομίλων, είπε:

Για το αποτέλεσμα της κλήρωσης: «Δεν μας προβληματίζει. Οι ομάδες είναι σε υψηλό επίπεδο, αλλά δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα είναι καλύτερες από εμάς. Βλέποντας τα ονόματα των ομάδων και μόνο, θα είναι ενδιαφέροντα παιχνίδια και θέλουμε να τα διεκδικήσουμε όλα».

Για το γεγονός ότι η κάτοχος του τροπαίου Τενερίφη επιστρέφει στο δρόμο του ΠΑΟΚ: «Σίγουρα θα αλλάξουν το ρόστερ. Όταν έχει μεγάλη επιτυχία μια ομάδα συνήθως χάνει αρκετούς καλούς παίκτες, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν θα έχουν πολύ καλή ομάδα».

Για τις υπόλοιπες ομάδες (Γκαζιαντέπ, Νεπτούνας, Βέντσπιλς και Σαλόν): «Είναι ομάδες σε πολύ καλό επίπεδο, αλλά δεν είναι ομάδες που δεν μπορείς να τις κερδίσεις. Έχουμε την ελπίδα ότι θα προκριθούμε».

Για την συμμετοχή στο BCL ιστορικών ομάδων, όπως η Μπόσνα, η Μπανταλόνα κι Ολίμπια Λιουμπλιάνα: «Είναι καλό που παραδοσιακές ομάδες έχουν αντιμετωπίσει τα προβλήματα που τους απασχολούσαν και επανέρχονται με φιλοδοξία στην Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που με ικανοποιεί».

Για το τι πρέπει να περιμένει ο κόσμος από τον ΠΑΟΚ της νέας χρονιάς: «Πάντα υπάρχει αισοδοξία και φιλοδοξία! Εφόσον το πιστεύεις, όλα γίνονται…».

Δουβής«Πολύ δυνατές ομάδες στον όμιλο μας»

Στην Ελβετία για την κλήρωση του Champions League της FIBA για την σεζόν 2017-18 βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ ΑΕΚ, Σταύρος Δουβής. Ο παράγοντας της Ένωσης τόνισε πως ο όμιλος της ΑΕΚ έχει αρκετά δύσκολους αντιπάλους, αλλά τα πάντα εξαρτώνται απο αυτήν.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Δουβή: «Ο όμιλος μας έχει δυνατές ομάδες. Νομίζω πως κληρωθήκαμε στο πιο ισχυρό γκρουπ. Ελπίζω πως θα έχουμε μία καλή ομάδα και πως θα πάμε καλά. Έχουμε υψηλούς στόχους για την ερχόμενη σεζόν. Η ΑΕΚ έχει πάντα υψηλούς στόχους. Θα κάνουμε όσα πρέπει για να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί. Οι στόχοι μας παραμένουν υψηλοί και τα πάντα εξαρτώνται από εμάς, από τις δυνατότητες μας, από την ομάδα μας, αλλά και από τον κόσμο μας. Όταν παίξεις και πάρεις τα παιχνίδια στην έδρα σου, όλα γίνονται.»

Γιαννάκης: «Θα ετοιμαστούμε για να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν καλύτεροι»

Με χαμηλούς τόνους σχολίασε το αποτέλεσμα της κλήρωσης των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της νέας ομάδας του ο κόουτς του Αρη, Παναγιώτης Γιαννάκης. Είπε συγκεκριμένα: «Πιστεύω ότι το επίπεδο της διοργάνωσης θα είναι ανώτερο σε σχέση με πέρυσι και πως θα συμμετάσχουμε σε ένα δυνατό τουρνουά. Σίγουρα θα μάθουμε αργότερα πιο πολλά στοιχεία για τις ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε, όμως μπορούμε να πούμε ότι κάποιες απ? αυτές είναι σημαντικά μεγέθη. Άλλες έπαιξαν στην Ευρωλίγκα, όπως η Ζιέλονα Γκόρα, άλλες έχουν επενδύσει αρκετά χρήματα τα τελευταία χρόνια, όπως η Νίμπουργκ και άλλες έχουν μία συνεπή παρουσία στην Ευρώπη. Εμείς από την πλευρά μας θα ετοιμάσουμε την ομάδα για να παίξει καλό μπάσκετ και στόχος μας είναι να δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια σε υψηλό επίπεδο. Σίγουρα είναι νωρίς για να πούμε κάτι περισσότερο ή να αναλύσουμε τους αντιπάλους μας, όπως επίσης είναι νωρίς για να πούμε κάτι και για τη δική μας ομάδα. Θα ετοιμαστούμε για να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν καλύτεροι».