Κοτζιάς κατά Νίμιτς: Δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για την πολιτική μας

Με μία αυστηρή ανακοίνωση και καθστέρηση μιας ημέρας, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παίρνει θέση, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις για την επίλυση του Σκοπιανού και ειδικότερα τη στάση του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Η ανακοίνωση του Έλληνα ΥπΕξ έρχεται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του ειδικού διαμεσολαβητή ο οποίος από την ΠΓΔΜ δήλωσε ότι «δεν έχει ακούσει τίποτα από την ελληνική πλευρά, που θα σήμαινε την άρνηση της ταυτότητας του λαού των Σκοπίων».

Να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρει πουθενά ότι ο κ. Νίμιτς λέει ανακρίβειες ή ψέματα σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε από τα Σκόπια.

Ειδικότερα, σε μία μακρά συνομιλία που είχε μαζί του το βράδυ της Παρασκευής, όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε στον κ. Νίμιτς «με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο».

Ο υπουργός Εξωτερικών με βάση την ενημέρωση από τις συζητήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς στα Σκόπια διατύπωσε «με την μέγιστη σαφήνεια» όπως υπογραμμίζει «ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός» συμπληρώνοντας ότι «κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί».

Στην ανακοίνωση του ο υπουργός Εξωτερικών επίσης χαιρετίζει τη δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, «ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση».

«Είχα σήμερα το βράδυ μακρά συνομιλία με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μ. Νίμιτς που επέστρεψε από τα Σκόπια. Του υπογράμμισα με σαφήνεια και αυστηρότητα ότι δεν είναι αρμόδιος να ομιλεί για το ποία είναι η πολιτική των Αθηνών, αλλά ούτε και για να την περιγράφει και μάλιστα με τρόπο λανθασμένο.

Με βάση την ενημέρωση που είχα για τις συζητήσεις που είχε o κ. Νίμιτς στα Σκόπια, διατύπωσα με την μέγιστη σαφήνεια ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνον σε συνέχεια των συμφωνηθέντων στο Νταβός. Άλλωστε, κάθε καλοπροαίρετη διαπραγμάτευση γίνεται βάσει των συγκλίσεων που έχουν ήδη επιτευχθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση χαιρετίζεται «η σημερινή δήλωση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ανταποκρινόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, απηύθυνε έκκληση για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση».

Εξάλλου, στην αποκάλυψη ότι κάποιοι έστειλαν, χθες, ανώνυμη επιστολή στον Νίκο Κοτζιά, στην οποία έγραφαν ότι «έχουμε τρεις σφαίρες για σένα», προέβη ο αναπληρωτής  υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1. Διευκρίνισε, πάντως, ότι υπάρχει μόνο επιστολή, όχι και σφαίρες. Διαβάστε περισσότερα εδώ: Επιστολή σε Κοτζιά: «Έχουμε τρεις σφαίρες για σένα»