Κύπρος: Αναχωρεί για Μαρόκο το γεωτρύπανο της ENI – Παραλίγο σύγκρουση με τουρκικό πολεμικό

Αποχωρεί από την κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της εταιρείας ΕΝΙ, το οποίο, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης δέχθηκε τις τελευταίες ώρες τουλάχιστον τέσσερις σοβαρές παρενοχλήσεις από τουρκικά πλοία. Ειδικότερα, στο λιμάνι της Λεμεσού κατευθύνεται, μετά το νέο επεισόδιο που έγινε το πρωί της Παρασκευής με τουρκικά πολεμικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ, το πλοίο γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ «SAIPEM 12000».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018, 23:33

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι Λεμεσού για 2-4 μέρες και στην συνέχεια θα αναχωρήσει για το Μαρόκο.

Όπως αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ, τουρκική φρεγάτα προσπάθησε σήμερα να συγκρουστεί με το γεωτρύπανο και ο καπετάνιος του Ιταλικού πλοίου αναγκάσθηκε να επιχειρήσει ελιγμό προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση. Ο καπετάνιος του ιταλικού Πλοίου που φέρει το γεωτρύπανο SAIPEM 12000 βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου, καθώς και τις Αρχές της Ιταλίας.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε τόσο ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώνει με τη σειρά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που βρίσκονται στη Βρυξέλλες για την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Στο πλοίο- πλατφόρμα της Eni, που βρίσκεται σε χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το οποίο «εντός ολίγων ημερών θα αναχωρήσει με προορισμό το Μαρόκο, όπως έχει κάνει γνωστό και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Κλάουντιο Ντεσκάλτσι», αναφέρεται με άρθρο της, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας La Stampa.

Η La Stampa αναφέρει ότι «την πορεία πλεύσης της πλατφόρμας μπλόκαραν και πάλι πέντε πλωτά μέσα της ‘Αγκυρας, τα οποία «απείλησαν να προχωρήσουν σε χρήση βίας»».

Η εφημερίδα του Τορίνο προσθέτει ότι «μετά το μπρα ντε φερ στην θάλασσα, η μπάλα, τώρα, μένει στο γήπεδο της διπλωματίας», με αναφορά στην σημερινή Ευρωπαϊκή Σύνοδο στις Βρυξέλλες, αλλά και σε «νέες συνομιλίες υψηλού επιπέδου που προβλέπονται για τις επόμενες ημέρες , ώστε να αντιμετωπισθεί μια κατάσταση που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις της ‘Αγκυρας με τις Βρυξέλλες, ένα μήνα περίπου πριν την σύνοδο της Βάρνας, με την συμμετοχή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Λακκοτρύπης: «Αρνητική εξέλιξη η παρεμπόδιση του γεωτρύπανου»

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε τη νέα παρεμπόδιση του γεωτρητικού σκάφους της ΕΝΙ, SAIPEM12000 να προσεγγίσει τον στόχο «Σουπιά» ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, προσθέτοντας ωστόσο πως «η κυβέρνηση συνεχίζει τον ενεργειακό της σχεδιασμό».

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Κύπριος υπουργός είπε :«Όλο αυτό το διάστημα, αφήσαμε χώρο στη διπλωματία να λειτουργήσει και, αφού δεν υπήρξε αποτέλεσμα, κάναμε ακόμη μια προσπάθεια προσέγγισης του στόχου και με την απειλή χρήσης βίας το γεωτρύπανο αναγκάσθηκε να απομακρυνθεί».

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως το γεωτρύπανο της ΕΝΙ αναμένεται να παραμείνει στη Λεμεσό για περίοδο δύο έως τεσσάρων ημερών για φορτοεκφόρτωση κάποιων υλικών και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για το Μαρόκο, όπου έχει συμβατικές υποχρεώσεις.

Παραλίγο σύγκρουση του γεωτρύπανου της ENI με τουρκικό πολεμικό – Οι διάλογοι των καπετάνιων

Εν τω μεταξύ, τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης (ΡΙΚ, Πολίτης, Φιλελεύθερος) επικαλούμενα το τουρκικό πρακτορείο Ντογάν αποκαλύπτουν το διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3. Το τουρκικό πρακτορείο επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι η Άγκυρα ’οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/Κ στην περιοχή’. Σύμφωνα με το πρακτορείο το γεωτρύπανο μαζί με το τουρκικό πολεμικό παρολίγο να συγκρουστούν.τον διάλογο, μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του γεωτρύπανου «SAIPEM 12000» και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο το παρεμπόδισε να προχωρήσει στον στόχο «Σουπιά» το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου, αποκαλύπτει το τουρκικό πρακτορείο «Ντογάν», όπως αναφέρει σε είδησή του το ΡΙΚ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο, από τον ασύρματο ακούγεται ο καπετάνιος του ιταλικού σκάφους να λέει στο πολεμικό, που κατευθύνεται πάνω του: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί».

Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας». Ο καπετάνιος του «SAIPEM 12000» ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά».

Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Εξάλλου, το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) μετέδωσε ότι, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ντογάν» η Ιταλία έστειλε μια φρεγάτα, που βρισκόταν στη Μεσόγειο ασκώντας καθήκοντα του ΝΑΤΟ, για να προστατεύσει το ιταλικό γεωτρύπανο. Ωστόσο η ιταλική φρεγάτα «βλέποντας την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην περιοχή, άλλαξε τη ρότα της και κατευθύνθηκε στη Βηρυτό, ενώ η ΕΝΙ παραιτήθηκε από τις έρευνες στην περιοχή».

Ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του είπε στο πρακτορείο «Ντογάν» ότι «η πολιτική αποφασιστικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο είναι μεγάλο κέρδος και ότι για πρώτη φορά οι Ελληνοκύπριοι βρίσκονται σε απόγνωση. Δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε τη στήριξη που ήθελαν από τις ΗΠΑ και έμειναν μόνοι τους στη Μεσόγειο. Κατάλαβαν ότι χωρίς την Τουρκία και χωρίς τους Τουρκοκύπριους αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε ο ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Ωστόσο,  πηγές ασφαλείας με τις οποίες επικοινώνησε το  Aydınlık.com.tr δεν επιβεβαίωσαν το περιστατικό.