Κύπρος: Υπογραφή συμβολαίων με Exxon Mobil, Qatar Petroleum, Total και Eni για γεωτρήσεις

Υπεγράφη την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 η συμφωνία με τις εταιρίες Exxon Mobil και Qatar Petroleum για γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και με τις Total και Eni, την Πέμπτη 6 Απριλίου για έρευνες και γεωτρήσεις στα τεμάχια 6 και 8 της κυπριακής ΑΟΖ. Τα συνολικά έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία από τις υπογραφές των συμβολαίων ανέρχονται στα 103,5 εκατομμύρια ευρώ.

Εντός του 2018 θα πραγματοποιηθεί διερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, μετά τη σημερινή υπογραφή με εκπροσώπους των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Petroleum του συμβολαίου εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το συγκεκριμένο τεμάχιο.

Ο κ. Λακκοτρύπης χαιρέτισε τη δέσμευση των εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στο τεμάχιο 10, ενώ αναφερόμενος στην παρουσία της Exxon έκανε λόγο για τεράστια επιτυχία λέγοντας ότι συνολικά στα 3 τεμάχια που παραχωρήθηκαν θα πραγματοποιηθούν 12 ερευνητικές γεωτρήσεις συνολικά στα τεμάχια 6, 8 και 10.

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Exxon ‘Αντριου Σουίγκερ δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν κατ’αρχήν τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες για να προσδιοριστούν οι καλύτερες τοποθεσίες για γεωτρήσεις. Είπε επίσης ότι οι δύο εταιρίες ήδη ξεκίνησαν σχεδιασμό εργασιών γεώτρησης και σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2018. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Petroleum, Σαάντ Σιερίντα Αλ Γκάαπι, δήλωσε στο AP ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες η περιοχή όπου θα γίνουν οι γεωτρήσεις να διαθέτει υδρογονάνθρακες. Τόνισε επίσης ότι θα επωφεληθεί σημαντικά η Κύπρος από την παρουσία των δύο εταιρειών και εξήρε τις επαγγελματικές και γρήγορες διαδικασίες στη διάρκεια του τρίτου γύρου αδειοδότησης.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη.

Total και Eni στα τεμάχια 6 και 8

Για το τεμάχιο 6 υπέγραψε τα συμβόλαια η κοινοπραξία Total και Eni και για το τεμάχιο 8 η εταιρεία ΕΝΙ.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένοντας προσηλωμένη στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, «συνεχίζει με αμείωτη ένταση να υλοποιεί τους σχεδιασμούς της για διεξοδική εξερεύνηση και αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της».

Τόνισε ότι η συνεχιζόμενη δέσμευση των εταιρειών στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει παγκόσμια η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, παρέχει αισιοδοξία για τις προοπτικές που διανοίγονται.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΝΙ για τη Νότια Ευρώπη, Κάρλο Βίτο Ρούσο, δήλωσε ότι «ο μόνος τρόπος να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι με την έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων, κάτι το οποίο θα πράξει η εταιρεία το συντομότερο δυνατό».

Η αντιπρόεδρος ερευνών της Total για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, Ελεονόρ Ρόουλεϊ, δήλωσε ότι η κοινοπραξία θα πραγματοποιήσει ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6, εντός του 2018. Αναφερόμενη στο τεμάχιο 11, στο οποίο η εταιρεία επιχειρεί ήδη, είπε ότι θα πραγματοποιηθεί γεώτρηση εντός των δύο πρώτων εβδομάδων Ιουλίου.