Λέσβος: Ναυάγιο με 16 νεκρούς μετανάστες στο Μόλυβο

Ναυάγιο σκάφους, στο οποίο επέβαινε άγνωστος αριθμός προσφύγων και μεταναστών (περίπου 25), σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 24 Απριλίου 2017 ανοιχτά της Μήθυμνας (Μόλυβο), στη Μυτιλήνη. Ήδη, έχουν εντοπιστεί σε ακτή της περιοχής εννέα νεκροί και ακόμη επτά στα τουρκικά παράλια.

Σε τραγωδία εξελίσσεται το σημερινό ναυάγιο, ανοικτά της Μήθυμνας (Μόλυβου), όταν νωρίς το πρωί ανατράπηκε πλαστική βάρκα με περίπου 25 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων. Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί ζωτανές δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία σε προχωρημένη εγκυμοσύνη. Επίσης, έχουν περισυλλεγεί, από τις ελληνικές λιμενικές Αρχές και σκάφη της Frontex, εννέα σοροί. Άλλοι επτά σοροί έχουν περισυλλεγεί από την τουρκική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έδωσε η μία γυναίκα ναυαγός (η έγκυος νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κατάσταση σοκ), η βάρκα ξεκίνησε νωρίς το πρωί από παραλία στην ακτή απέναντι από τη Λέσβο και ανατράπηκε για άγνωστους λόγους. Η διασωθείσα γυναίκα ανέφερε τον πιθανό αριθμό των επιβαινόντων. Πάντως, στην περιοχή έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοδυτικοι, σχετικά πολύ μικρής έντασης, και στελέχη του Λιμενικού Σώματος εκτιμούσαν ότι η ανατροπή δεν μπορεί να έγινε εξαιτίας της θαλασσοταραχής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Μυτιλήνης για τον εντοπισμό αγνοουμένων από την ανατροπή βάρκας, που στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους. Σε αυτή συμμετέχουν πλωτό του λιμενικού, σκάφος δύναμης Frontex, τορπιλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού, ιδιωτικά σκάφη, ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, εναλλάξ με ελικόπτερο δύναμης Frontex, ενώ από ξηράς όχημα του λιμενικού και όχημα της δύναμης Frontex.

Δεκαέξι νεκροί πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά και έξι γυναίκες, έχουν περισυλλεγεί έως τώρα από τις ελληνικές και τουρκικές αρχές, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των επιβαινόντων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, συνολικά 9 σοροί (6 γυναίκες, 2 άνδρες και 1 παιδί), ενώ έχουν επίσης περισυλλεγεί σώες 2 γυναίκες, η μία εκ των οποίων έγκυος και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν περιέλθει στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού από τις τουρκικές Αρχές, έχουν περισυλλεγεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων 7 σοροί (6 άνδρες και 1 παιδί).

Βαρβιτσιώτης: Η κυβέρνηση να λάβει πρωτοβουλίες για να αποτραπούν δυστυχήματα όπως αυτό στη Λέσβο

Tη βαθιά θλίψη του για την τραγωδία που σημειώθηκε ανοιχτά της Λέσβου εκφράζει ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας πως όλοι οι Έλληνες είναι συγκλονισμένοι. Σε δήλωσή του ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει πως τραγικά περιστατικά, όπως το συγκεκριμένο, επισημαίνουν, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, ότι δεν αρκεί από μόνη της η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Όπως σημειώνει, χρειάζεται και μία συντονισμένη εθνική πολιτική που θα εστιάζει στην αποτελεσματική επιτήρηση και φύλαξη των θαλασσίων συνόρων και που θα προλαμβάνει, με αυτόν τον τρόπο, δυστυχήματα, όπως το σημερινό. Και αυτό «είναι κάτι που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό». Μάλιστα ο κ. Βαρβιτσιώτης εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας: «Εκείνοι οι οποίοι έσπευδαν, χωρίς ντροπή, κατά το πρόσφατο παρελθόν, μέσω δηλώσεων και καταγγελτικών ανακοινώσεων, να αποκομίσουν μικροκομματικά οφέλη, ας αναλάβουν, επιτέλους, τις ευθύνες τους». «Περιμένουμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να αποτραπούν ανάλογα τραγικά δυστυχήματα στο άμεσο μέλλον», καταλήγει.

ΚΚΕ: Πληρώνουν με πνιγμούς και βάσανα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

«Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Λέσβου με γυναικόπαιδα-πρόσφυγες, θύματα των πολέμων, γεννά μόνο αισθήματα βαθιάς θλίψης για τους αδικοχαμένους και οργής για τους ενόχους. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί ούτε πρέπει να μείνει ασυγκίνητος και αδρανής» υπογραμμίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για το νέο πολύνεκρο ναυάγιο, ανοιχτά της Λέσβου.

«Οι λαοί της Συρίας, της Μέσης Ανατολής πληρώνουν ασταμάτητα με το αίμα τους, με προσφυγιά, με πνιγμούς και βάσανα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Έχουμε χρέος να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που δοκιμάζονται, να δυναμώσουμε την πάλη μας για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, καταλήγοντας: «Να καταδικάσουμε την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ κατά των προσφύγων και μεταναστών. Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και να φύγει το ΝΑΤΟ των πολέμων από το Αιγαίο».