Λαθρεμπόριο καυσίμων από πλοίο που αντλούσε καύσιμα από το «Αγ. Ζώνη ΙΙ»

Για λαθρεμπόριο καυσίμων συνελήφθη ο πλοίαρχος και ο πρώτος μηχανικός του δεξαμενόπλοιου που πραγματοποιούσε απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο πλοίο «Αγ. Ζώνη ΙΙ».

Τεκευταία ενημέρωση: Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017, 20:27

Πρόκειται για το πλοίο «ΛΑΣΣΑΙΑ», όπου σε νομότυπο έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του τελωνείου και λιμενικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εντός δεξαμενών έρματος σημαντικές ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω πλοίο, ενώ οι συλληφθέντες πρόκειται να προσαχθούν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Δίωξη σε πλοίαρχο και Α’ μηχανικό του “ΛΑΣΣΑΙΑ”

Δίωξη για παραβίαση τελωνειακού κώδικα για λαθρεμπορία καυσίμων σε βαθμό πλημμελήματος, άσκησε η εισαγγελία Πειραιά εναντίον του πλοιάρχου και του πρώτου μηχανικού του πετρελαιοφόρου «ΛΑΣΣΑΙΑ», στο οποίο μετά από έλεγχο των λιμενικών αρχών εντοπίστηκαν ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων στις δεξαμενές έρματος χωρίς παραστατικά.

Η εισαγγελέας παρέπεμψε τους δύο ναυτικούς να δικαστούν αύριο από το τριμελές πλημμελειοδικείο.

Σημειώνεται ότι στο συγκεκριμένο πλοίο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση των λιμενικών εντοπίστηκαν περίπου 45 με 55 κυβικά πετρελαιοειδών μιγμάτων, χωρίς νόμιμα παραστατικά, στις δεξαμενές έρματος του πετρελαιοφόρου που έως τώρα απαντλούσε καύσιμα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ νοτιοδυτικά της Αταλάντης.

Όπως αναφέρουν πηγές από το λιμενικό σώμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ποσότητα των πετρελαιοειδών που βρίσκονται μέσα στο δεξαμενόπλοιο δεν έχει ακόμα καταμετρηθεί.

Το «ΛΑΣΣΑΙΑ» έχει κατασχεθεί και βρίσκεται αυτή στη στιγμή στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Ασπροπύργου.

Στο βυθισμένο πλοίο «ΑΓ ΖΩΝΗ» στον Σαρωνικό αύριο το πρωί αναμένεται να προσεγγίσει άλλο δεξαμενόπλοιο προκειμένου να συνεχιστεί η απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του ναυαγισμένου πλοίου.

Εν τω μεταξύ, σειρά ερωτημάτων προς το υπουργείο Ναυτιλίας από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ.

«Δεν φέρουμε καμία άλλη ευθύνη για την τυχόν εξάπλωση της ρύπανσης, για την οποία δεν προκύπτει ακόμη σαφώς και με αποδεικτικά στοιχεία ότι οφείλεται στη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» αναφέρει εκ νέου, σε σημερινή ανακοίνωσή της, η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Όπως σημειώνει, το δεξαμενόπλοιο ΛΑΣΣΑΙΑ που απαντλούσε καύσιμα από το βυθισμένο πλοίο είχε πιστοποιητικό αξιοπλοίας έως τις 19/9/2017 και είχε ζητηθεί να εκφορτώσει το φορτίο πετρελαίου που είχε αντλήσει από το ναυάγιο στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ έως την ανωτέρω ημερομηνία.

«Για λόγους άγνωστους σε εμάς, αυτό δεν έγινε, με συνέπεια το ανωτέρω πλοίο να βρίσκεται από χθες το βράδυ έμφορτο, στα ανοιχτά και ανασφάλιστο, λόγω της αναξιοπλοίας του, με ό,τι κινδύνους μπορεία αυτό να ελλοχεύει» τονίζει η πλοιοκτήτρια εταιρεία.

«Ειδήμονες που έφτιαξαν σενάρια περί λαθρεμπορίας και τα διοχέτευσαν στον Τύπο τις προηγούμενες ημέρες, αφενός μεν γνώριζαν πολύ καλά τους τρόπους που διεξάγεται το λαθρεμπόριο, διότι ήταν πολύ αναλυτικοί και γλαφυροί στην περιγραφή τους, αφετέρου δε, είναι ολοφάνερο ότι είναι υποκινούμενοι και εκτελούν εντολές που σκοπό έχουν να παρουσιάσουν την εταιρεία μας και τον εκπρόσωπο αυτής, Θεόδωρο Κουντούρη, να παραβαίνει κατ’ εξακολούθηση τις διατάξεις του τελωνειακού κώδικα» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ξεκινά εκ νέου η απάντληση των καυσίμων από το «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ»

Πρωινές ώρες της Παρασκευής 21-9-2017 θα προσεγγίσει το σημείο του βυθισμένου πλοίου «ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ», νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό, νέο δεξαμενόπλοιο, προκειμένου να συνεχιστεί η διαδικασία απάντλησης και μεταφοράς των καυσίμων από τις δεξαμενές του ναυαγίου.

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, στη Σαλαμίνα και στην ευρύτερη περιοχή όρμου του Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, συνεχίζονται οι εργασίες αντιρρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και 30 στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις ανατολικές ακτές του νησιού και δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης, όπως και στη θαλάσσια περιοχή του Περάματος.

Στη θαλάσσια περιοχή Ζέας δεν παρουσιάστηκε νέα επιφανειακή ρύπανσης, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες αντιρρύπανσης από συνεργείο της αναδόχου εταιρείας στον «Όρμο Αφροδίτης».

Μπροστά από την περιοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων παραμένει πλωτό φράγμα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού από ξηράς με απορροφητικά υλικά.

Στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση «ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ», έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής.

Στο Παλαιό Φάληρο η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή, ενώ επιχείρησε χθες συνεργείο 4 ατόμων στη θέση Μπάτη Αλίμου. Τοποθετήθηκαν επίσης δύο ακόμη φράγματα στο Α’ και Β’ Αλίπεδο Αλίμου.

Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή.

Στην παραλία του Αγίου Κοσμά επιχείρησε χθες ιδιωτικό συνεργείο 14 ατόμων και μεμονωμένος εθελοντής. Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχειρεί συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας 11 ατόμων, ενώ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (Ε.Ν.Ο.Α.) επιχειρούν συνεργείο καθαρισμού από την ακτή 12 ατόμων και μία αντλία.

Στη Γλυφάδα η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, ενώ επιχειρεί συνεργείο συνολικά 34 ατόμων της αναδόχου εταιρείας και 03 εθελοντές, ένα βυτιοφόρο και ένα πιεστικό μηχάνημα.

Στην εγκατάσταση «ARC-BALUX» η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχειρούν 30 άτομα ιδιωτικής εταιρείας, 2 βυτία και 5 αντλίες. Έξω από την εγκατάσταση «ARC-BALUX» συνεχίζουν και επιχειρούν 2 αντιρρυπαντικά σκάφη του λιμενικού, ένα περιπολικό και ένα αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης η κατάσταση κρίνεται βελτιωμένη. Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρήθηκε ρύπανση, ωστόσο παραμένουν προληπτικά τα πλωτά φράγματα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης «ASTIR BEACH» και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «ΑΣΤΕΡΑΣ».

Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ παραμένουν τα πλωτά φράγματα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα «GRAND RESORT».

Αυτοψία στο σημείο του ναυαγίου στον Σαρωνικό και τις γύρω περιοχές για την πορεία των εργασιών απορρύπανσης

Αυτοψία στη θαλάσσια περιοχή, όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη II» αλλά και σε παραλίες της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποίησαν στελέχη του λιμενικού σώματος μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύση Καλαματιανό.

Όπως διαπιστώθηκε, οι εργασίες απορρύπανσης προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς, ενώ δεν υπάρχει πετρελαιοκηλίδα στην επιφάνεια της θάλασσας, όπως τουλάχιστον συνέβαινε τα πρώτα 24ωρα από τη βύθιση του πλοίου. Παρόντες στο σκάφος του λιμενικού, πλην του κ. Καλαματιανού ήταν και αντιδήμαρχοι του παραλιακού μετώπου της Αττικής, των οποίων οι περιοχές επλήγησαν από τη διαρροή του μαζούτ, αλλά και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης που μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπίσει πρόβλημα ρύπανσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προσπάθειες καθαρισμού έχουν τώρα εστιαστεί στον πυθμένα των πληγέντων περιοχών, αφού η επιφάνεια της θάλασσας έχει σε μεγάλο βαθμό καθαρίσει από την πετρελαιοκηλίδα.

Αρκετοί πολίτες μάλιστα, βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της αυτοψίας να κάνουν μπάνιο (Φρεαττύδα).

Σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Διονύσης Καλαματιανός, μετά την ολοκλήρωση της αυτοψίας, τόνισε ότι «κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις πρώτες ημέρες του ναυαγίου. Η μεγάλη κινητοποίηση που γίνεται τόσο από το λιμενικό όσο και από τις υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζεται απρόσκοπτα».

«Στόχος του υπουργείου» όπως τόνισε ο κ. Καλαματιανός «είναι η προσπάθεια αυτή να έχει θετικό αποτέλεσμα και να παραδοθούν οι θάλασσες και οι ακτές “όπως πρέπει”».

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν τελικά υπήρξε ή όχι καθυστέρηση, ο γγ του υπουργείου Ναυτιλίας δήλωσε: «Έχουν υπάρξει τόσο από τον κ. υπουργό και τον κ. υφυπουργό όσο και τις υπηρεσίες του υπουργείου δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα και προκύπτει τόσο από τον θάλαμο επιχειρήσεων όσο και από τη συνολική διαχείριση ότι η αντίδραση του λιμενικού και των υπηρεσιών του υπουργείου υπήρξε άμεση και γι’ αυτό υπήρξε θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με άλλες περιπτώσεις ναυαγίων που έχουν συμβεί στη χώρα μας».