Ντράγκι: Η Ευρωζώνη ανακάμπτει, η κρίση ξεπεράσθηκε

«Η κρίση της Ευρωζώνης ξεπεράσθηκε, η οικονομική ανάκαμψη είναι όλο και πιο ευρεία και ισχυρή στους διάφορους παραγωγικούς τομείς και στις διάφορες χώρες», δήλωσε την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κατά την διάρκεια της τελετής για την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

«Η εσωτερική ζήτηση, με την υποστήριξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αποτελεί και την κύρια ατμομηχανή της ανάκαμψης», πρόσθεσε ο Ντράγκι. Κατά την εκτίμησή του, «σε διεθνές επίπεδο, ο χρηματοοικονομικός τομέας είναι τώρα πιο ανθεκτικός» και «οι διεθνείς οικονομικές προβλέψεις βελτιώνεται και οι κίνδυνοι επιδείνωσης μειώνονται».

Με έμμεση αναφορά και στο αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισε στο Τελ Αβίβ ότι «η σιωπηλή πλειοψηφία ξαναβρήκε την φωνή της, την αξιοπρέπεια και την εμπιστοσύνη στον εαυτό της» ενώ «στο παρελθόν ακουγόταν μόνον μια θορυβώδης αντιπολίτευση».

Ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, βέβαιη για τη δημιουργία ενιαίου συστήματος εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρωζώνη εμφανίσθηκε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ντανιέλ Νουί, σε συνέντευξη που έδωσε στη φιλανδική εφημερίδα Talouselämä και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του SSM.

Ερωτηθείσα για τη θέση της αναφορικά με την απροθυμία των φιλανδικών τραπεζών στην ανάληψη κοινών κινδύνων, η Νουί απάντησε: «Το ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων έρχεται, είμαι πεπεισμένη για αυτό και θα είναι πολύ χρήσιμο. Είναι κατανοητό ότι η δημιουργία αλληλεγγύης θέλει χρόνο, αλλά μία τραπεζική ένωση απαιτεί δεσμεύσεις από όλα τα μέρη. Το ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων θα μειώσει τους κινδύνους στην Ευρωζώνη».

Ερωτηθείσα για την περίπτωση της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena που ανακεφαλαιοποιήθηκε με κρατικά κεφάλαια 8 δισ. ευρώ και για το ότι η Ιταλία και η Γερμανία δεν έχουν εξυγιάνει ακόμη τα τραπεζικά συστήματά τους, η Νουί δήλωσε: «Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχουν τρεις κατηγορίες τραπεζών: Τράπεζες που τα πάνε πολύ καλά, τράπεζες που δεν πάνε καλά αλλά είναι δεσμευμένες – με τόλμη – για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους και άλλες, που είναι κάπως σε άρνηση και θα πρέπει να αλλάξουν για να βελτιωθούν. Είδαμε πρόσφατα παραδείγματα τραπεζών που πούλησαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζήτησαν πρόσθετα κεφάλαια από τις αγορές».

Στην ερώτηση πόσο πιθανό είναι να πληγεί η Ευρώπη από μία νέα τραπεζική κρίση, η επικεφαλής του SSM απάντησε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξει κάποια νέα κρίση, αλλά οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι τώρα πολύ καλύτερα προετοιμασμένες για αυτή από ό,τι πριν. Οι τράπεζες είναι ισχυρότερες, οι ισολογισμοί τους είναι πιο εύρωστοι – για παράδειγμα, από το 2012 το μέσο επίπεδο των υψηλής ποιότητας τραπεζικών κεφαλαίων αυξήθηκε από το 9% στο 13,7%. Και έχουμε έναν ενιαίο εποπτικό μηχανισμό και ένα σύστημα εξυγίανσης».