«Μανωλάς, ένα τέρας του αθλητισμού»

Στην καθοριστική συμβολή του Κώστα Μανωλά στην χθεσινή, εντυπωσιακή  νίκη της Ρόμα επί της Μπαρτσελόνα, αναφέρεται με έμφαση ο ιταλικός τύπος. «Ιστορικός ο πανηγυρισμός του Μανωλά, σαν τον Ταρντέλι κατά της ομάδας της Γερμανίας, στον τελικό του Μουντιάλ το 1982», γράφει η La Repubblica.

«Έτρεξε με όλη του την δύναμη προς τον πάγκο του, με τα μάτια ορθάνοικτα, μια κραυγή ευτυχίας και αμέσως μετά αγκάλιασε τους συμπαίκτες του», προσθέτει η εφημερίδα, περιγράφοντας τον ενθουσιασμό του Ελληνα παίκτη, αμέσως μετά το 3-0 στον χθεσινό αγώνα. Ένας πανηγυρισμός που «οι οπαδοί της Ρόμα θα θυμούνται για πολύ καιρό».

Η αθλητική εφημερίδα Corriere dello Sport γράφει ότι «ο Μανωλάς ήταν άφθαστος, ένα τέρας του αθλητισμού», διότι «κατάφερε να ελέγξει την άμυνα με ελεύθερο ρόλο  και να βάλει το γκολ της ζωής του».

Τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού, εκθειάζει και η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero η οποία προσθέτει: «επέλεξε το κέντρο της άμυνας, όχι ως σκηνοθέτης αλλά ως αμαξοστοιχία έτοιμη να επωφεληθεί κάθε μικρής απροσεξίας. Έβαλε το τρίτο γκολ. Έπαιξε με όλη του την καρδιά στην μικρή περιοχή του, κατά τα τελευταία, επισφαλή  λεπτά του αγώνα. Θαυμάσιος».
«Στο χθεσινό ματς χρειαζόταν ένα τελευταίο θαύμα και το έκανε ο Μανωλάς, με κεφαλιά, μετά από εκτέλεση κόρνερ από τον Τζενγκίζ. Η Ρόμα προχωρά, θα δούμε αν βρήκε έναν νέο δρόμο για να ανέβει ψηλά και να μείνει για πάντα στην κορυφή» γράφει, τέλος, η εφημερίδα Corriere della Sera.

«Μανωλάς, ο άγγελος του Ντι Φραντσέσκο που ολοκλήρωσε το θαύμα». Είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές αναφορές του ιταλικού Τύπου, για την ιστορική πρόκριση της Ρόμα στα ημιτελικά του Champions League, που έφερε την υπογραφή του Ελληνα κεντρικού αμυντικού.

«Ποιος ξέρει αν ο Κώστας Μανωλάς θα είχε ονειρευτεί να σκοράρει ένα τόσο δύσκολο γκολ όσο αυτό. Δεν είναι επιθετικός, αλλά μόνο στο Champions League αυτής της σεζόν, έχει ήδη σημειώσει δύο γκολ. Αφού κυριολεκτικά εκμηδένισε έναν σούπερ σταρ όπως ο Λιονέλ Μέσι, στη συνέχεια αποφάσισε να φορέσει φτερά και ένα φωτοστέφανο και να γίνει ένας άγγελος. Το τρέξιμο του μετά το γκολ θα παραμείνει ανεξίτηλο στην καρδιά των φίλων της Ρώμης. Μια κραυγή που θα ηχούσε όλη τη νύχτα σε κάθε γωνιά της Αιώνιας Πόλης. Αυτή η κραυγή, ένωσε χιλιάδες άλλες κραυγές των οπαδών της Ρόμα, κτυπώντας ιδανικά τις καμπάνες του Αγίου Πέτρου για την αφύπνιση των ονείρων της σε μια νύχτα του Champions League. Ο Μανωλάς, ένας αμυντικός ο οποίος, παρά τον ρόλο του, αποφάσισε, να αλλάξει το πρόσωπο της ιστορίας του ποδοσφαίρου της Ρώμης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Ιταλοί.

«Δεν με ενδιαφέρει να περάσω εγώ στην Ιστορία, εκείνο που έχει σημασία είναι που η ομάδα βρίσκεται στα ημιτελικά του Champions League, αφού έχει νικήσει την καλύτερη ομάδα του κόσμου. Το πιστεύαμε, αισθανόμαστε ότι είχαμε τιμωρηθεί στο πρώτο παιχνίδι, αλλά είδαμε ότι η Ρόμα είναι εκεί. Εχουμε μία ισχυρή ομάδα και αξίζουμε όλο εκείνο που έχουμε πετύχει», είπε ο Κώστας Μανωλάς μετά το τέλος της αναμέτρησης.

«Προερχόμαστε από τρία άσχημα αποτελέσματα, είχαμε πάρα πολύ άγχος αλλά το πιστεύαμε. Δώσαμε τα πάντα και είδαμε ότι εάν έχουμε έτσι τους φιλάθλους μας κανείς δεν μπορεί να μας νικήσει», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε τους φιλάθλους μας και εάν έρχονται πάντα στο γήπεδο θα γίνουμε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ιταλία. Αξίζαμε αυτό που συνέβη, συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα, ελπίζουμε ότι θα είναι πάντα μαζί μας οι οπαδοί μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρόμα δεν έχει δεχθεί ούτε ένα γκολ στην έδρα της την τρέχουσα σεζόν στο Champions League, ενώ στους ομίλους κέρδισε με 3-0 και την Τσέλσι.

Βαλβέρδε:«Πρέπει να γλείψουμε τις πληγές μας, το να χάνεις είναι μέρος του ποδοσφαίρου»

«Αποτυχία χωρίς δικαιολογίες». Είναι ο τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο της Sport, που ρίχνει ευθύνες στον Ερνέστο Βαλβέρδε για τον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα από τη Ρόμα στο Champions League, υποστηρίζοντας ότι οι Καταλανοί αγωνίστηκαν αμυντικά και ο Βάσκος προπονητής δεν αντέδρασε ως έπρεπε. Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, σίγουρα δοκίμασε μεγάλη απογοήτευση χθες βράδυ στο Olimpico.

«Όταν χάνεις ένα παιχνίδι σαν αυτό, πάντα σκέφτεσαι πως είχες προετοιμάσει τον αγώνα και τι είχες σκεφτεί. Γιατί ο υπεύθυνος  κάνει αυτό, είναι το άτομο που προπονεί και κάνει την προετοιμασία στη σεζόν αλλά και τις αλλαγές στα 90 λεπτά. Εχεις ερωτήσεις ακόμα και όταν τα πράγματα πάνε καλά. Επανέλαβα την ενδεκάδα της περασμένης εβδομάδας, όταν παίξαμε καλά και σημειώσαμε τέσσερα γκολ. Ομως αυτοί έπαιξαν καλά και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Για τους οπαδούς μας είχαμε μεγάλη ευκαιρία και την πετάξαμε», είπε ο Βάσκος προπονητής της Μπαρτσελόνα.

«Σκέφτηκα ότι με την ομάδα που έχουμε στο γήπεδο θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τις ιδέες της άλλης ομάδας, είχα δει μια καλή ισορροπία, είχαμε μεγάλη εμπειρία. Αυτό είχα σκεφτεί», πρόσθεσε.

«Ήρθαμε εδώ για να κερδίσουμε, έχοντας επίγνωση της δύναμης του αντιπάλου. Εμείς έπρεπε να προετοιμάσουμε τον αγώνα σαν να ήταν 0-0, όπως κάναμε την περασμένη εβδομάδα αλλά έπαιξαν καλά, έπαιξα πολύ ψηλά και δεν πετύχαμε να ξεπεράσουμε την πίεση τους. Θέλαμε να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, αλλά εμείς εδώ μιλάμε για μια ήττα. Πρέπει να γλείψουμε τις πληγές μας, είναι ένα πλήγμα, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε στις άλλες διοργανώσεις. Μια ήττα σαν αυτή πονάει τους οπαδούς μας και όσους μας ακολουθούν. Λυπούμαστε, αλλά το να χάνεις είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Μας αρέσει να κερδίζουμε 4-1, αλλά συμβαίνει επίσης να χάνουμε. Δυστυχώς για τους ανθρώπους που εκπροσωπούμε είναι ένα σκληρό χτύπημα, αλλά τώρα πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να προσπαθήσουμε να ξαναγεννηθεί η Μπαρτσελόνα».