μαξίμου-η-σκευωρία-μητσοτάκη

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, καθώς η κάθε πλευρά «ερμηνεύει» κατά το δοκούν όσα ακούστηκαν από την άλλη.

Πιο συγκεκριμένα, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι «αποκαλύφθηκε η σκευωρία του κ. Μητσοτάκη», υπογραμμίζοντας ότι η Σαουδική Αραβία ουδέποτε αμφισβήτησε ότι ο Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπός της, αλλά όλα ξεκίνησαν από την παρέμβαση ενός Έλληνα ενδιάμεσου στον πρέσβη στο Ριάντ.

Όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, αυτός είναι ο πραγματικός μεσάζοντας, ο οποίος επεδίωκε χαμηλότερο τίμημα, δηλαδή λιγότερα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο. Η κυβέρνηση θέτει τα εξής:

– Ποιανού τις θέσεις υιοθέτησε πλήρως η ΝΔ;

– Για ποια συμφέροντα εργάζεται;

– Θα απαντήσει γιατί το έκανε;

– Θα ζητήσει συγγνώμη ο κ. Μητσοτάκης για τα ψέματά του;

«Εκθέτει τη χώρα και όχι την κυβέρνηση» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι τα υπόλοιπα τα είδε όλη η χώρα. «Ακόμα μία παταγώδης αποτυχία της μιντιακής παραεξουσίας που καθοδηγεί τον κ. Μητσοτάκη και την ομάδα γύρω από αυτόν να πνίξουν τη χώρα στο βούρκο της συκοφαντίας» σχολιάζουν στελέχη της κυβέρνησης και προσθέτουν ότι «η σκευωρία κατέρρευσε και τώρα είναι η ώρα να επιστρέψουμε στα μεγάλα ζητήματα που πρέπει να απασχολούν τη χώρα. Τη φοροδιαφυγή, τις offshore και τη διαφθορά».

Επισημαίνουν ότι όλα θα συζητηθούν στην προ ημερησίας που ζήτησε ο πρωθυπουργός και στην οποία πάλι θα είναι απολογούμενος ο κ. Μητσοτάκης.

«Είναι επίσης η ώρα να προσηλωθούμε στη μεγάλη προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης και οι επιχειρηματίες καθοδηγητές του προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτόν τον στόχο» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

ΝΔ: Ο Τσίπρας δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα

Ο πρωθυπουργός δεν απάντησε σε κανένα από τα έξι ουσιώδη ερωτήματα, τονίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι ο νόμος λέει ότι δεν υπάρχει τρίτος σε διακρατικές συμφωνίες.

Οι ίδιες πηγές, μετά τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στη Βουλή, επισημαίνουν ότι «δεν μας ενδιαφέρει ποιος μεσάζων είναι καλύτερος». «Ήρθαμε στη Βουλή να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον» λέει η Νέα Δημοκρατία και συμπληρώνει: «Ήρθαμε να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες σε διαδικασία κυβέρνησης προς κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε κανένα από τα έξι ουσιώδη ερωτήματα, τονίζουν στελέχη της ΝΔ και εξηγούν:

1) Υπάρχει ή δεν υπάρχει συμφωνία; Αν για την κυβέρνηση έγιναν όλα τέλεια, γιατί δεν εισέρρευσαν στα ταμεία 66 εκατ. ευρώ;

2) Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Παπαδόπουλος είναι ο επίσημος εκπρόσωπος. Στις 29/8 ήρθε κλιμάκιο της Σαουδικής Αραβίας στην Ελλάδα, πενταμελές, στο οποίο δεν ήταν μέσα ο Παπαδόπουλος.

«Εμείς δεν ήρθαμε να διαλέξουμε ποιος είναι… ομορφότερος μεσάζων. Εμείς ήρθαμε να δείξουμε ότι δεν υπάρχουν μεσάζοντες σε διαδικασία κυβέρνησης προς κυβέρνηση» επισημαίνουν από την Πειραιώς και προσθέτουν ότι δεν θα μπουν στη διαδικασία να συζητήσουν για άλλα πρόσωπα.

Επιπλέον, θέτουν το εξής πολιτικό ερώτημα: «Τα γνώριζε ο κ. Τσίπρας; Ότι υπήρχε και άλλος μεσάζων; Πού είναι η συμφωνία και πού είναι τα λεφτά;».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει, παράλληλα, σοβαρές επιφυλάξεις για τα έγγραφα που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, παρατηρώντας ορθογραφικά λάθη, αλλά και αντιφάσεις στη συμφωνία.

Όπως αναφέρουν από την αξιωματική αντιπολίτευση, σε ό,τι αφορά το «end user certificate» («πιστοποιητικό τελικού χρήστη»), αναγράφεται ο Yahya Abdullah Al Asseri, ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών της Σαουδικής Αραβίας, να υπογράφει για την αντισυμβαλλόμενη κυβέρνηση.

Όπως φαίνεται και στο έγγραφο -και καταγγέλλει η ΝΔ- στην επικύρωση από το ελληνικό προξενείο (σφραγίδα πάνω αριστερά) εμφανίζεται ως όνομα του υπογράφοντος που επικυρώνεται το «Abdullah said Al Afgani».

Όπως παρατηρούν από τη ΝΔ, στο αραβικό «end user certificate», που κατέθεσε ο κ. Καμμένος, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως εξόφθαλμα ορθογραφικά λάθη. Για παράδειγμα, αναγράφεται ως Ministry of Defense αντί για Ministry of Defence, που είναι το σωστό, ενώ στο αραβόφωνο έγγραφο, κάτω αριστερά, γίνεται αναφορά στην Government of the Government of the Greece. Επίσης, κατ’ αντιπαραβολή, στο αγγλόφωνο End User Certificate η ελληνική κυβέρνηση αναγράφεται ως Greece Government.