Μείωση κοινοτικών επιδοτήσεων από 10 έως 30% στη νέα ΚΑΠ

Τη θέση του ότι ακόμη και εάν δεν μειωθεί ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2020, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάνει κοινοτικούς πόρους με δημοσιονομικές διορθώσεις, εάν δεν πετυχαίνει τη σύνδεση των στόχων με το αποτέλεσμα, διατύπωσε, μετά από ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης, στο περιθώριο των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Οπως εξήγησε ο κ. Κασίμης, η ΚΑΠ, μετά το 2020, “έχει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική την οποία συζητάμε σε επίπεδο ΕΕ και προβλέπει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο και σύνδεση στόχων με αποτελέσματα. Η επίτευξη των αποτελεσμάτων θα είναι αυτή που θα επηρεάζει μέχρι και τους πόρους που θα παίρνει κάθε χώρα”.

Υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να “ξεπεραστούν οι παθογένειες και οι αδυναμίες του παρελθόντος” και πρόσθεσε: “καθίσταται σαφές ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να προετοιμαστούμε κατάλληλα,να ανασυντάξουμε δυνάμεις μας στη δημόσια διοίκηση, ώστε να μην έχουμε απώλειες κοινοτικών πόρων”.

Για το τι μέλλει γενέσθαι με τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020 και εάν προβλέπεται μείωση του προϋπολογισμού της, ο κ. Κασίμης επισήμανε: “ήδη επεξεργάστηκαν διάφορα σενάρια. Κάποια που αφορούσαν σε οριζόντια μείωση του προϋπολογισμού της νέας ΚΑΠ κατά 30%, που κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό, και αυτό που ξέρω είναι ότι τώρα συζητείται το άλλο που αφορά σε μείωση κατά 10%”.
Καταλήγοντας, έκανε γνωστό ότι η κατάσταση αναμένεται να ξεκαθαρίσει με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, που θα γίνει εντός του Μαϊου.