Μήνυση στον Άρειο Πάγο για τις μέδουσες στον Κορινθιακό κόλπο

Μήνυση στον Άρειο Πάγο για την επιβάρυνση του Κορινθιακού Κόλπου και την εμφάνιση κοπαδιών από μέδουσες (τσούχτρες) στην ευρύτερη περιοχή του νομού (Λουτράκι, Ξυλόκαστρο, Κιάτο κ.α.) κατέθεσε πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά ο πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Παναγιώτης Σταμάτης, για την τέλεση σοβαρών ποινικών αδικημάτων σε βάρος του θαλάσσιου οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος στη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου από την υπεραλίευση και τη μόλυνση της θάλασσας που έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.

Έπειτα από δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου που κάνουν λόγο για έξαρση του φαινομένου της παρουσίας μεγάλου πληθυσμού μεδουσών στη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, τις παρεμβάσεις του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ) και του Ομίλου Αυτοδυτών Λουτρακίου, ο κ. Σταμάτης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην κ. Δημητρίου με την οποία ζητείται η άμεση παρέμβασή της για την οικολογική καταστροφή της εν λόγω περιοχής.

Συγκεκριμένα, o κ. Σταμάτης ζητεί «να διερευνηθεί από τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Δικαιοσύνης η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του Κορινθιακού Κόλπου».

Ακόμη αναφέρει ότι η μόλυνση και η υπεραλίευση που συντελείται στον Κορινθιακό Κόλπο, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των μεδουσών, οι οποίες μετακινούνται ανεξέλεγκτα σε ολόκληρο τον κόλπο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των λουομένων και προσθέτει ότι η «αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών οφείλεται κυρίως στα φαινόμενα της υπεραλίευσης και της μόλυνσης, με συνέπεια τη διατάραξη της “πελαγικής τροφικής αλυσίδας” που ευνοεί την ανάπτυξη υπερπληθυσμού του είδους».

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν καταγγελίες στην περιοχή ότι ψαράδες του Λουτρακίου σκότωσαν όλα τα δελφίνια τον χειμώνα για να μην μπλέκονται στα δίχτυα τους. Να σημειωθεί ότι ένα δελφίνι καταναλώνει πάνω από 80 κιλά θαλάσσιων ασπόνδυλων σε ημερήσια βάση ενώ μια χελώνα καρέτα- καρέτα πάνω από 100 με 120 κιλά, καθώς οι μέδουσες αποτελούν την βασική της τροφή.

Σύμφωνα πάντως με ειδικούς, με την τοποθέτηση ειδικών διχτυών αλλά και με τον εφοδιασμό θαλασσών της περιοχής με δελφίνια ή τόνους ή με χελώνες καρέτα- καρέτα που τρέφονται αποκλειστικά με μέδουσες και τσούχτρες, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο στην περιοχή, που αποτελεί αρνητική δημοσιότητα για την περιοχή.

Στις παραλίες του Κορινθιακού και μάλιστα πολύ κοντά στην ακτή, εμφανίζονται κυρίως κοπάδια από Pelagia noctiluca (αλλιώς μωβ τσούχτρα) που είναι η μόνη ­μέδουσα που είναι και τσούχτρα (βλέπε φωτογραφία κάτω).

Τσίμπημα τσούχτρας αντιμετώπιση

Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία υγρή, καθαρίστε την πάσχουσα περιοχή άμεσα με ξύδι ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος. Διαφορετικά θαλασσινό νερό (όχι εμφιαλωμένο ή βρύσης).

Αμέσως μετά ξύστε δυνατά την περιοχή του τσιμπήματος με κάτι σκληρό (όπως η πιστωτική κάρτα ή ένα καθαρό ξύλο). Τα πλοκάμια της μέδουσας (τσούχτρας) έχουν βεντούζες με δηλητήριο το οποίο κολλάει πάνω στο ανθρώπινο δέρμα και βγάνει πολύ δύσκολα. Γι’ αυτό χρειάζεται καλό καθάρισμα της περιοχής. Μετά θα πρέπει να σας δει κάποιος γιατρός γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να λάβετε αντιβίωση (ειδικά αν σας έχει τσιμπήσει μέδουσα). Υπάρχουν περιπτώσεις που τσίμπησε μέδουσα κολυμβητή σε παραλία της Αττικής και η πάσχουσα περιοχή πρήστηκε αμέσως μετά το τσίμπημα και μετά από μια εβδομάδα πρήστηκε ξανά.

Σε περίπτωση που τσιμπήσει μέδουσα ένα παιδί θα πρέπει άμεσα να μεταβεί σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Να σημειώσουμε τέλος πως όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στο Σαρωνικό, να κολυμπάτε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.