Με sms παραιτήθηκε ο Δημ. Παπαδημητρίου – Σήμερα ο ανασχηματισμός

Με sms υπέβαλε την παραίτησή του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου Δημήτρης Παπαδημητρίου στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, του απέστειλε ένα ολιγόλογο γραπτό μήνυμα με το οποίο δήλωνε την παραίτησή του αντιλαμβανόμενος την κατάσταση που δημιουργήθηκε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Έθνος”,το μήνυμα που έλαβε στο κινητό του ο Αλέξης Τσίπρας έγραφε:

«Καλησπέρα Αλέξη. Πιστεύω ότι καταλαβαίνεις πως είναι δύσκολη η παραμονή μου στην Κυβέρνηση. Γι’ αυτό σου δίνω την παραίτησή μου. Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου έδωσες να υπηρετήσω τη χώρα.
Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν άμεση:

«Λυπάμαι πολύ. Ορισμένες φορές η ζωή φέρνει τα πράγματα διαφορετικά απ’ ό,τι τα σχεδιάζουμε. Καταλαβαίνω τη δυσκολία σου και τη σέβομαι. Θέλω να σ’ ευχαριστήσω για όσα έκανες».

O υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, υπέβαλε την παραίτησή του αργά το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την παραίτηση της συζύγου του, αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου. Μετά από τις δύο παραιτήσεις των υπουργών αναζωπυρώνονται οι συζητήσεις για επικείμενο διορθωτικό ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος.

Σήμερα ο ανασχηματισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αντίδραση του πρωθυπουργού μετά την απρόβλεπτη τροπή που πήραν τα πράγματα, καθώς δεν περίμενε ο Δημήτρης Παπαδημητρίου να αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε ένδειξη συμπαράστασης προς την σύζυγο του, ήταν να αναζητήσει εσωτερικές λύσεις στα υπουργεία που δημιουργήθηκαν κενά, λύσεις που όπως όλα δείχνουν θα ανακοινωθούν σήμερα Τετάρτη. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Α. Χαρίτσης, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δ. Λιάκος διατηρούν προβάδισμα ως πιθανοί αντικαταστάτες του κ. Παπαδημητρίου, ενώ εδώ και καιρό στο προσκήνιο βρίσκεται και το όνομα του κ. Ν. Παππά.

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Ράνιας Αντωνοπούλου οι πληροφορίες αναφέρουν πως τις αρμοδιότητες της θα μπορούσε να τις αναλάβει η επίσης αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου. Ωστόσο η ίδια η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου θα επιθυμούσε την αναβάθμιση ενός εκ των δυο γενικών γραμματέων του υπουργείου. Είτε του Ανδρέα Νεφελούδη είτε του Ν. Ηλιόπουλου.

Η αντικατάσταση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα θεωρείται ότι θα προχωρήσει, εξαιτίας και των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε πρόσφατα ο υπουργός. Η αναβάθμιση του υφυπουργού Γ. Μπαλάφα είναι μια πιθανή λύση για την κάλυψη του κενού, ενώ έχει ακουστεί και ο κ. Βίτσας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι στις διορθωτικές κινήσεις που ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να προχωρήσει είναι και η αντικατάσταση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, για την οποία υπάρχει γενικευμένη αίσθηση ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής θεωρείτο ως πιθανός προς αντικατάσταση, ωστόσο, δεδομένων των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis, μια τέτοια κίνηση τώρα πιθανόν να εκληφθεί ως παραδοχή εμπλοκής, κάτι που δεν επιθυμούν στην κυβέρνηση.