Νέα επιδείνωση του καιρού από το βράδυ

Αισθητή βελτίωση παρουσίασε ο καιρός από το πρωί του Σαββάτου με τα προβλήματα να περιορίζονται κυρίως στα λιμάνια ενώ τις βραδινές ώρες, αναμένεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού από βόρεια, με χιονοπτώσεις στα κεντρικά, στα ανατολικά και τα νησιά του Αιγαίου.

Οι άνεμοι πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με 5-7 και στο Αιγαίο 8 και 9 μποφόρ, γεγονός που επιβάλει τη συνέχιση απαγόρευσης του απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Ενδέχεται να επιτραπεί ο απόπλους σε ορισμένα πλοία μετά τις 5 μμ αφού υπάρξει βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Στον Αργοσαρωνικό, τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων γίνονται κατά την κρίση του πλοιάρχου, ενώ κανονικά λειτουργούν οι γραμμές Πέραμα – Σαλαμίνα και Κυλλήνη – Ζάκυνθος.

Ωστόσο οι επιβάτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν καλό είναι να επικοινωνήσουν νωρίτερα με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Τα προβλήματα από την χιονόπτωση στο Εθνικό Οδικό δίκτυο Αθηνών – Λαμίας έχουν αποκατασταθεί και έχει επιτραπεί η κυκλοφορία των φορτηγών, που είχε απαγορευτεί χθες το απόγευμα από τα διόδια Αφιδνών.

Στην Αττική, όπως διαβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Γιάννα Τσούπρα «όλοι οι δρόμοι είναι καθαροί αλλά η Τροχαία απαγόρευσε τη διέλευση από ορισμένα σημεία για προληπτικούς λόγους». Η διακοπή κυκλοφορίας ισχύει στην περιφερειακή Πεντέλης και στο Διόνυσο, στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω, όπως και στα Βίλια της Μάνδρας όπου τα αποχιονιστικά «επιχειρούν από την πρώτη στιγμή των χιονοπτώσεων». Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας για την νύχτα αναφέρει η κ Τσούπρα, προβλέπει «την αύξηση του αριθμού λειτουργίας των αποχιονιστικών στα 23 μηχανήματα».

Σύμφωνα με την ΕΜΥ από το βράδυ θα πέσουν χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά και πιθανόν τη νύχτα και στα βόρεια σε περιοχές με υψόμετρο 200 – 300 μέτρα. Η θερμοκρασία στην Αττική θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου με χαμηλότερη στα βόρεια κατά 2 με 4 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη πιθανότητα να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεων το βράδυ κυρίως στα ανατολικά, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Θερμαϊκό 6 και πιθανώς 7 μποφόρ.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου 2017,  αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, και σποραδικούς όμβρους στην Εύβοια, στις Σποράδες, στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα, στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές μόνο νεφώσεις. Έως το πρωί αλλά και προς το βράδυ η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από -5 έως 12 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια από -4 έως 12, στα νησιά του Ιονίου από 3 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 2 έως 7, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 4 έως 9, και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 7 έως 10 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ, ενώ στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά και τα 8 έως 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα ορεινά και ημιορεινά του νομού και πιθανώς σποραδικούς όμβρους. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 3 έως 8 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, 25 Δεκεμβρίου 2017, ο καιρός θα είναι αίθριος με λίγες μονό τοπικές νεφώσεις, που στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη θα είναι περισσότερες. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κατά κύριο λόγο στην Κρήτη, οι οποίες όμως από το μεσημέρι αναμένεται να εξασθενήσουν σημαντικά και να περιοριστούν κυρίως στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο σε όλη την χώρα. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν και μόνο στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ.