Νέα μεγάλη πτώση 4,15% στη Wall Street – 100 δισ. δολ. έχασαν οι 500 πλουσιότεροι του πλανήτη

Σε μία ακόμα συνεδρίαση μεγάλων διακυμάνσεων, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αύξησε τις απώλειές του την Πέμπτη 8-2-2018 καθώς οι επενδυτές παραμένουν ιδιαίτερα νευρικοί για την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας υποχώρησε κατά 1,032,89 μονάδων (-4,15%) στις 23.860,46 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 274,82 μονάδες (-3,9%) στις 6.777,16 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor’s 500 έκλεισε με πτώση 100,66 μονάδων (-3,75%) στις 2.581 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι στο sell off της περασμένης Παρασκευής και Δευτέρας ο Dow Jones είχε χάσει πάνω από 1800 μονάδες και ο δείκτης φόβου (VIX) είχε εκτοξευτεί  σε επίπεδα άνω του 110%.

Συνολικά ο βιομηχανικός δείκτης έχει χάσει 10% από το ιστορικό υψηλό της 26ης Ιανουαρίου.

100 δισ. δολ . έχασαν οι 500 πλουσιότεροι του πλανήτη

Η αναταραχή στις αγορές κόστισε στους 500 πλουσιότερους του πλανήτη ποσό  93 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι top 20 από αυτούς έχασαν τουλάχιστον από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ο καθένας.

Ο Τζεφ Μπέζος (Jeff Bezos), ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, είδε την περιουσία του να υποχωρεί κατά $ 5,3 δισ.  στα 113,2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires, καθώς η Amazon  υποχώρησε 4,7% την Πέμπτη. Ο πρόεδρος της Berkshire Hathaway  Ουόρεν Μπάφετ (Warren Buffett ) είχε απώλειες 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και ο Mark Zuckerberg του Facebook έχασε 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η διαρκής άνοδος των αποτιμήσεων εδώ και πολλούς μήνες είχε οδηγήσει το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε ιστορικά υψηλά με αποτέλεσμα να είναι αναμενόμενες κινήσεις διορθώσεις – που όμως κινδυνεύουν να πάρουν χαρακτηριστικά γενικευμένου ξεπουλήματος λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί η προοπτική ταχείας απεξάρτησης από το “φθηνό χρήμα” της Fed.

Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών θεωρήθηκαν από κάποιους ως μία υγιής διόρθωση μετά την ταχεία άνοδο από το περασμένο έτος, αλλά τα νεύρα άρχισαν να τεντώνουν, καθώς πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, επεκτεινόμενες στην Ασία και μετά στην Ευρώπη.

Οι δείκτες αναφοράς Dow Jones και S&P 500 της Wall Street έκαναν την περασμένη Δευτέρα βουτιά 4,6% και 4,1%, αντίστοιχα, που είναι οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες απώλειες από τον Αύγουστο του 2011, ενώ για τον Dow ήταν και η μεγαλύτερη ιστορικά πτώση σε μονάδες. Η αρχική πτώση των ευρωπαϊκών αγορών έστειλε τον δείκτη Stoxx 600 στο χαμηλότερο επίπεδο έξι μηνών. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν μεγάλος, καθώς έως τις 10.45 (ώρα Ελλάδος) είχε φθάσει σε πάνω από το 40% του μέσου ημερήσιου όγκου για τον γερμανικό δείκτη DAX και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 50.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι μια αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες στο να προχωρήσουν σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής γρηγορότερα από το αναμενόμενο, περιορίζοντας τα μέτρα νομισματικής στήριξης που ενίσχυσαν τις αποτιμήσεις των μετοχών και οδήγησαν τον Ιανουάριο τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς τίτλους σε υψηλό 2 ετών.