Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ στο Κιλκίς

Νέος σεισμός μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 19:36 το απόγευμα της Τρίτης 2-1-2018, βόρεια του Κιλκίς, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αισθητός στη Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς, χωρίς να προκαλέσει ανησυχία, έγινε ο σεισμός που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 8 το βράδυ, με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα βόρεια του Κιλκίς, μεταξύ των λιμνών Δοϊράνης και Κερκίνης.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, ο σεισμός ήταν μεγέθους 4 βαθμών και έγινε στις 7.36 μ.μ.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν το ίδιο με τις δονήσεις των 4 και των 4,7 βαθμών που έγιναν λίγο μετά τις 12.00 τα μεσάνυχτα και στις 6.24 π.μ. τα ξημερώματα, αντίστοιχα.

Τη νύχτα στην ίδια περιοχή καταγράφηκαν περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, μικρού μεγέθους, μία εκ των οποίων σημειώθηκε στις 00:13 με μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 28 χιλιομέτρων βόρεια-βορειοδυτικά του Κιλκίς,

Θεωρώ ότι οι σεισμοί θα παραμείνουν σ΄αυτό περίπου το επίπεδο, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας

«Είμαστε σε ετοιμότητα -τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας- αλλά θεωρώ ότι οι σεισμοί θα μείνουν σ’ αυτό περίπου το επίπεδο και δεν θα έχουμε περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Χρειάζεται κάποια προσοχή, να μην μπαίνουμε σε σπίτια παλιά, αλλά θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει έντονη ανησυχία στον κόσμο» ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο κ. Λέκκας.

«Από τις 00:13 έχουμε την αλλεπάλληλη εκδήλωση σεισμικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της Δοϊράνης και της Κερκίνης. Είναι φαινόμενα που δεν ξεπερνούν τους 5 βαθμούς. Κυμαίνονται γύρω στο 4 και το κορυφαίο ήταν 4,8. Είναι φαινόμενα που γίνονται αντιληπτά και στην περιοχή της Κερκίνης και της Δοϊράνης αλλά και της Θεσσαλονίκης γιατί έχουμε μια ανώμαλη κατανομή των εντάσεων κι έτσι ο κόσμος θεωρώ πως δικαιολογημένα έχει ανησυχήσει από το φαινόμενο», σημείωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Έχουμε να κάνουμε με ρήγματα κυρίως Ανατολής-Δύσης, ρήγματα που οριοθετούν το όρος Μπέλες προς τα νότια, ρήγματα τα οποία ενεργοποιούνται και μας δίνουν αυτούς τους μικρούς σεισμούς. Θεωρώ ότι όλο αυτό το φαινόμενο θα συνεχιστεί 1-2 μέρες τουλάχιστον διότι, αν κοιτάξουμε πίσω μας και δούμε το σεισμικό ιστορικό της περιοχής, θα διαπιστώσουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια περιοχή που δίνει τέτοιους σεισμούς, τέτοιες ακολουθίες και υποθέτουμε πως και τώρα έτσι θα εξελιχθεί η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Νωρίτερα ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι η σεισμική ακολουθία στην περιοχή του Κιλκίς εξελίσσεται ομαλά υπογραμμίζοντας ότι ώρα με την ώρα η σεισμική δραστηριότητα φθίνει.

Όπως εξηγεί ο κ. Σκορδίλης, ο σεισμογόνος χώρος βόρεια της πόλης του Κιλκίς, απ’ όπου προήλθε η ισχυρή δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ τα ξημερώματα, φαίνεται να έχει διεύθυνση δυτική–βορειοδυτική, ανατολική νοτιοανατολική και όλα δείχνουν ότι εκτείνεται περιμετρικά σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων το πολύ. “Η δραστηριότητα είναι φθίνουσα, όσον αφορά τη συχνότητα και το μέγεθος των δονήσεων, ενώ το ρήγμα εκτείνεται σε μια απόσταση 5 έως 5,5 χιλιομέτρων. Είναι μικρή απόσταση και ως εκ τούτου δεν δικαιολογεί τη εκδήλωση πολύ μεγαλύτερου σε μέγεθος σεισμού από τον σημερινό”, δήλωσε ο κ. Σκορδίλης.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, υπογραμμίζει ότι τα παραπάνω στοιχεία τεκμηριώνουν μια αισιόδοξη εικόνα. Ξεκαθαρίζει όμως ωστόσο, ότι για να υπάρξουν αξιόπιστες εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τη σεισμική εξέλιξη, θα πρέπει να περάσουν οι πρώτες 48 ώρες, ενώ συνιστά στους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Η περιοχή βόρεια του Κιλκίς, κοντά στη λίμνη Δοϊράνη όπου παρατηρείται σεισμική έξαρση από χθες το βράδυ, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη λεγόμενη “Σερβομακεδονική Ζώνη”, στο παρελθόν δεν “έδωσε” ισχυρούς–καταστροφικούς σεισμούς, και το γεγονός αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την αισιοδοξία των σεισμολόγων ότι η δόνηση των 4,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.