Νέο αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου προς την Τουρκία από την Αλεξάνδρεια

Στις «εξαιρετικές» σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και την «υποδειγματική» συνεργασία τους για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή, την προώθηση διαλόγου μεταξύ των πολιτισμών και την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, με έμφαση στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ο κ. Παυλόπουλος, που με τους Προέδρους της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και της Αιγύπτου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, παραβρέθηκαν στην έναρξη του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – Η επιστροφή στις ρίζες», έστειλε παράλληλα αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν, από την πλευρά της Τουρκίας, να γίνονται ερμηνείες οι οποίες παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα του δικαίου της θάλασσας».

«Έχουμε συναποφασίσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΠτΔ «ότι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, της Συνθήκης του Μοντέγκο Μπέι. Είμαστε σύμφωνες και οι τρεις χώρες, ότι κάθε αυθαίρετη ερμηνεία, από την πλευρά της Τουρκίας για τις θάλασσες, δημιουργεί ένα προηγούμενο, το οποίο είναι δυνατόν να επικαλεστούν και άλλοι. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, πόσο επικίνδυνο θα ήταν να υπάρχουν ερμηνείες τέτοιες, να δημιουργούνται τέτοια προηγούμενα».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην άριστη συνεργασία των τριών χωρών προκειμένου να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε πως «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ο πόλεμος στην περιοχή πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν. Στο πλαίσιο των δυνάμεων μας συνεργαζόμαστε και νομίζω ότι μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Εξάλλου, ο ΠτΔ έκανε λόγο για «υποδειγματική» συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου μέσα από έναν διάλογο πολιτισμών που «αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών, όπως κάποιοι πίστευαν ή εξακολουθούν να πιστεύουν, αλλά έλλειψη κατανόησης, την οποία μπορούμε να καλύψουμε όταν οι πολιτισμοί διαλέγονται μεταξύ τους και με τον τρόπο αυτό συμβάλουμε στην ειρήνη, στην οικονομική συνεργασία των κρατών. Εύχομαι αυτό το μήνυμα, των τριών λαών μας, να αποτελέσει ένα σημαντικό προηγούμενο και για πολλούς άλλους» επεσήμανε.

Τέλος ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία μεταξύ των διασπορών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που όπως χαρακτηριστικά είπε «μας έδωσε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου τον κύριο Σίσι τις σχέσεις μας, και αποδεικνύεται ότι οι σχέσεις αυτές είναι εξαιρετικές».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα κατά την επίσκεψή του στη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει:

«Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας έχει πάρει, επαξίως, την σκυτάλη από την ανυπέρβλητη Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας των ελληνιστικών χρόνων. Και διανύει, παγκοσμίως, τον δικό της δρόμο λάμψης και δημιουργίας, ο οποίος είναι και δρόμος της σύγχρονης Αιγύπτου. Σ’ αυτή την, αδιάλειπτη ανά τους αιώνες, διαδρομή Πολιτισμού η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσα».

Με τις ομιλίες των Προέδρων Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, ξεκίνησε και επίσημα στην Αλεξάνδρεια το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ – Επιστροφή στις Ρίζες»

«Διάλογος των πολιτισμών, μέσα από τον οποίο προκύπτει η ήπια ισχύς των κρατών». Αυτή ήταν μία από τις σημαντικότερες ιδέες, που παρουσίασε στο χαιρετισμό του στην επίσημη έναρξη του προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ», στην Αλεξάνδρεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ευχαριστώντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, καθώς και τη συμβολή του Κυπρίου ομολόγου του Νίκου Αναστασιάδη στο υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.

Παράλληλα, συνεχάρη θερμά τους αρμόδιους υπουργούς για τους αποδήμους των τριών χωρών, Τέρενς Κουΐκ, Ναμπίλα Μάκραμ και Φώτη Φωτίου, για την τελική υλοποίηση του «ΝΟΣΤΟΥ», που δείχνει ότι οι τρεις χώρες έχουν κοινή πορεία, κοινό πολιτισμό, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει διάλογος, παύουν οι συγκρούσεις.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος μίλησε και για την ίδια την Αλεξάνδρεια, χαρακτηρίζοντας τον Μ. Αλέξανδρο ως ένα σπορέα του πολιτισμού, τονίζοντας παράλληλα ότι σε αυτήν την πόλη είναι που επήγασε ο πολιτισμός, αναφέροντας ως χαρακτηριστικότερο απτό παράδειγμα την Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη που αποτέλεσε – όπως είπε – το πρώτο αυθεντικό ίδρυμα έρευνας με 500.000 κυλίνδρους και μέσα από την οποία ουσιαστικά δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η έννοια της βιβλιοθήκης, που συνεχίζει να διδάσκει τον διάλογο των πολιτισμών. Αυτόν ακριβώς τον διάλογο θέλουμε σαν τρεις χώρες, Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος να συνεχίσουμε από κοινού, δείχνοντας τη συνεργασία του πνεύματος.

Και όπως υπογράμμισε με αφορμή το ΝΟΣΤΟ, ο Έλληνας Πρόεδρος, μέσα από τις διασπορές και μέσα από την Αλεξάνδρεια, θα πρέπει να διδάσκουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο. «Έχουμε μεγάλη ιστορία, έχουμε και μεγάλο μέλλον, τόσο ο Ελληνισμός όσο και η Αίγυπτος, ιδιαίτερα στην πόλη της Αλεξάνδρειας, που ανήκει στον κόσμο ολόκληρο», κατέληξε χειροκροτούμενος.

«Ο Ελληνισμός γίνεται δεκτός στην Αίγυπτο με τεράστιες αγκαλιές αγάπης» ανέφερε με ανάρτηση του στο twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ για την υποδοχή των Προέδρων της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην έναρξη της εκδήλωσης.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, εξύμνησε την ιστορία των Ελληνικών Κοινοτήτων, τονίζοντας το πότε κατά τόπους ιδρύθηκαν και την προσφορά τους στη Χώρα του Νείλου, ενώ για την τριμερή στην οποία συμπεριελήφθη και ο «ΝΟΣΤΟΣ» ανέφερε ότι αποτελεί υπόδειγμα προς μίμηση για την ασφάλεια στην Μεσόγειο.

«Έχετε την εκτίμηση όλου του αιγυπτιακού λαού και την αγάπη του, στην πατρίδα σας, την Αίγυπτο», κατέληξε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, καλωσορίζοντας τους 120 Αιγυπτιώτες που ήρθαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ».

Τέλος, συγκίνηση προκάλεσε ο λόγος του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος χειροκροτήθηκε θερμά όταν αποκάλεσε αδελφούς του, τόσο τον Αιγύπτιο Πρόεδρο όσο και τον Έλληνα Πρόεδρο, επισημαίνοντας το σημαντικό ρόλο της ομογένειας, ιδιαίτερα με τις πανάρχαιες σχέσεις της Αιγύπτου με τον Ελληνισμό.

«Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας γιατί η Αίγυπτος κάνει τους Κυπρίους να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους». Μάλιστα, χειροκροτήθηκε θερμά από όλο το ακροατήριο που είχε κατακλύσει την αίθουσα, τονίζοντας ότι και ο ίδιος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και «Αιγυπτιώτης Κύπριος» από τις εννέα φορές που ήδη έχει ταξιδέψει στην Αίγυπτο, ευχαριστώντας θερμά όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και του προγράμματος αυτού.

Στην αρχή της εκδήλωσης μίλησαν οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί Κουΐκ, Μάκραμ και Φωτίου, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί και τον μήνα Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη.

Η όλη εκδήλωση ξεκίνησε με την καταγραφή της ζωής Αλεξανδρινών που πέρασαν τα περισσότερα χρόνια τους στην Αίγυπτο, με εικόνες συγκινητικές για τον Ελληνισμό της Αλεξάνδρειας.

«Ήταν η πρώτη φορά που τιμάται μία ξένη παροικία», τόνισε από την πλευρά της η Υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής κα Ναμπίλα Μάκραμ, δείχνοντας τη σημασία που αποδίδει η Αίγυπτος στην ελληνική παροικία. «Είμαστε ένας λαός», κατέληξε η κα Μάκραμ, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα της όλης εκδήλωσης, που για όσους την έζησαν ήταν η υψηλότερη, η πιο απτή απόδειξη της συνεργασίας, συνύπαρξης, αλληλεγγύης και αδελφικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, και όλα αυτά μέσα από τον ελληνισμό της Διασποράς».

Πρ. Παυλόπουλος: Η Διεθνής Κοινότητα να ξαναβρεί τον δρόμο της υπεράσπισης του Ανθρώπου, της Αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας

Η σημερινή συνάντησή μας στην Αλεξάνδρεια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Προγράμματος «ΝΟΣΤΟΣ – THE RETURN», συνιστά μια πραγματικώς κορυφαία στιγμή στο πεδίο των, ήδη εξαιρετικών, σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Και τούτο διότι η συνάντησή μας αυτή, η οποία έχει ως βάση τους μεγάλους Πολιτισμούς Ελλάδας και Αιγύπτου, που συντηρούν σχέσεις και δεσμούς μεταξύ μας διάρκειας 40 αιώνων, μας επιτρέπει -φυσικά μαζί με όλες τις άλλες δομές της στενής μας σύμπραξης- να δούμε το μέλλον μας και την συνεργασία μας υπό το φως μιας κοινής πορείας δημιουργίας στον σύγχρονο ταραγμένο Κόσμο. Πολλώ μάλλον, όταν η πιο ταραγμένη γωνιά του Πλανήτη στις μέρες μας είναι η γειτονική μας Μέση Ανατολή. Την προαναφερόμενη, αισιόδοξη, προοπτική ως προς την αγαστή συμπόρευση των Κρατών μας και των Λαών μας τεκμηριώνουν, μεταξύ άλλων φυσικά, τ’ ακόλουθα ιστορικά -και όχι μόνον- στοιχεία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο χαιρετισμό του κατά τις εκδηλώσεις του προγράμματος « «NΟΣΤΟΣ – THE RETURN» στην Αλεξάνδρεια υπογραμμίζοντας τα ακόλουθα :

Η Αίγυπτος έχει μακραίωνο και σπουδαίο πολιτισμό. Το ίδιο και η Ελλάδα. Στον σημερινό, «δύσκολο» αλλά και ενδιαφέροντα Κόσμο, οι Χώρες μας δεν αποτελούν, παρά την αναντίρρητη γεωστρατηγική και γεωοικονομική τους σπουδαιότητα -την οποία, ασφαλώς, οφείλουμε ν’ αξιοποιήσουμε από κοινού και επ’ αμοιβαία ωφελεία, αναπτύσσοντας και διευρύνοντας την συνεργασία μας σε διαφόρους τομείς- αυτό που στο λεξιλόγιο της διεθνούς πολιτικής και των διεθνών σχέσεων αποκαλούμε «Μεγάλες Δυνάμεις».

Α. Διαθέτουν, όμως, και μάλιστα σ’ εξαιρετική επάρκεια όπως καταδεικνύουν οι σύγχρονες επιδόσεις τους, αυτό που ο Αμερικανός Καθηγητής των Διεθνών Σχέσεων, Joseph Nye, αποκαλεί «ήπια ισχύ» (Soft Power) και αποτελεί το θέμα του ομότιτλου βιβλίου του. Η «ήπια ισχύς» βρίσκεται, σύμφωνα με τον Nye, στην ικανότητα να ελκύεις και να πείθεις. Ενώ η «σκληρή ισχύς» (Hard Power) -η ικανότητα να εξαναγκάζεις- προέρχεται αποκλειστικώς από την στρατιωτική και την οικονομική δύναμη μιας χώρας, η «ήπια ισχύς» προέρχεται από την θελκτικότητα των πολιτισμικών της δεδομένων, των lato sensu ιδανικών της και των πολιτικών επιλογών της.

Β. Επιπλέον, στο μέτωπο της προάσπισης της διεθνούς Ειρήνης, η «ήπια ισχύς» είναι αυτή που χρησιμεύει περισσότερο, προκειμένου να εμποδίσουμε τους τρομοκράτες να στρατολογήσουν υποστηρικτές από την πιο «ευάλωτη» μερίδα των πολιτών μιας κοινωνίας. Πέραν τούτου, η «ήπια ισχύς» ευνοεί τον διάλογο και την πολυμερή συνεργασία μεταξύ των κρατών, με σκοπό την αντιμετώπιση κρίσιμων και ακανθωδών προβλημάτων της διεθνούς ζωής.

Γ. Την λογική της αξιοποίησης της «ήπιας ισχύος» υπηρετεί και το πρόγραμμα «ΝΟΣΤΟΣ – THE RETURN». Με τις δράσεις του εφαρμόζει τις αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν στην Αίγυπτο, στις 2 Οκτωβρίου 2017, κατά την πρώτη Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, όπου επισφραγίσθηκε η αρχή μίας νέας, κοινής, πορείας των τριών Κρατών. Τότε, ως βασικός άξονας της συνεργασίας, επελέγη να είναι η Διασπορά των τριών Λαών, οπότε τα θέματα της Ομογένειας καθενός από τους τρεις Λαούς αποφασίσθηκε να ενταχθούν στο πλαίσιο της ατζέντας των συνομιλιών, όπου και άρχισαν να συζητούνται διεξοδικώς. Επιδιώχθηκε, έτσι, να δοθεί μια σημαντική ώθηση για συνεργασία μεταξύ των Διασπορών, η οποία να οδηγήσει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των αντίστοιχων παροικιών.