Νίμιτς: Λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική – Τα 5 προτεινόμενα ονόματα

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου η συνάντηση στη Νέα Υόρκη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, 14:20

Όπως ανέφερε ο Μ.Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο Μ.Νίμιτς.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος φέρεται πως δήλωσε ότι μια λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική. «Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι», σχολίσε μετά τη συνάντηση, ενώ εκτίμησε ότι θα χρειαστούν ένας με δύο μήνες, ώστε να έχουμε μια καλή εικόνα για την πορεία των συζητήσεων.

Τα 5 προτεινόμενα ονόματα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σκοπιανής ιστοσελίδας «www.MKD.mk», τα ονόματα είναι στα σλαβικά και οι αντίστοιχες μεταφράσεις του στα ελληνικά είναι τα εξής:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)

Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση, με άλλο τρόπο και θα καταθέσω νέα πρόταση, δήλωσε χθες στο ΑΝΤ1 ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ενόψει της σημερινής συνέχισης των συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο, αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια.

Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο κ. Νίμιτς.

Χωρίς να αναφερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση που να πληροί τις προϋποθέσεις των Ελλήνων και να ικανοποιεί τον λαό του βόρειου γείτονα» . Επισήμανε ωστόσο ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας οπότε φερθεί λεπτομερώς στη πρότασή του τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα . Επίσης πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» (Republic of Macedonia στα αγγλικά) και άρα ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».

Υπογράμμισε ακόμη πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο . Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους.

Στα Σκόπια από την άλλη πλευρά υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοαντλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα». ανέφερε.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ακόμη πως περιμένει από τις δύο πλευρές να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.