ΝΔ: Να απαντήσει ο Τσίπρας αν ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί

Επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κάλεσε να απαντήσει αν το βράδυ της φωτιάς ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί και το αποσιώπησε, εξαπέλυσε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ανέφερε πως μπορεί η αυθαίρετη δόμηση και ο τρόπος που αυτή έχει ελεγχθεί πολεοδομικά να είναι μία προβληματική κατάσταση, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με την υποχρέωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να σώσει ανθρώπινες ζωές και μετά τις περιουσίες και τον φυσικό πλούτο.

«Και άλλες χρονιές, με δύσκολες καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίσαμε πολύ σοβαρές καταστάσεις. Είχα την ευθύνη το 2014 και ήταν ευλογία ότι δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Το Πυροσβεστικό Σώμα, η Πολιτική Προστασία και όλοι οι υπεύθυνοι λειτούργησαν πρώτα στο κομμάτι τής πρόληψης και μετά της αντιμετώπισης και δεν θρηνήσαμε ανθρώπινη ζωή» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, προσθέτοντας, πως από την έναρξη της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, μέχρι την κατάληξή της περνώντας τη Μαραθώνος, στο Μάτι και τη γύρω περιοχή, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Και εξ’ αυτού υπάρχουν ευθύνες. Και αυτές οι ευθύνες προσωποποιούνται.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, αυτός που έχει την ευθύνη του κράτους αναλαμβάνει την ευθύνη, όχι στα λόγια. «Με την τακτική και τη στρατηγική που επέλεξε ο κ. Τσίπρας και η οποία κατέρρευσε, ένα είναι το καίριο ερώτημα, στο οποίο είναι υποχρεωμένος να απαντήσει: Το βράδυ της φωτιάς, που ο κόσμος αγωνιούσε και που ολόκληρη η χώρα παρακολουθούσε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία, ήξερε ότι είχαμε νεκρούς; Το απέκρυψε από τον ελληνικό λαό;» σημείωσε.

Ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ έκανε λόγο για δύο Ελλάδες, από τη μία την Ελλάδα της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού, των ανθρώπων που στηρίζουν τους πληγέντες συμπολίτες μας και από την άλλη αυτών, οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να κατέχουν μία θέση ευθύνης και να εναποθέτουν σε αυτούς οι πολίτες την υγεία και την ασφάλειά τους και όταν συμβεί κάτι δεν τους απασχολεί η ευθύνη τους, δεν αισθάνονται την ηθική υποχρέωση να πουν μία συγνώμη και να παραιτηθούν.

«Οι έχοντες την ευθύνη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μαζί με όσους ενήργησαν συμπληρωματικά, όφειλαν να την αναλάβουν. Το φιλότιμο προϋποθέτει και την έμπρακτη ανάληψη της ευθύνης, μία συγγνώμη, μία παραίτηση. Κάθε μέρα που περνάει νέες πικρές ανθρώπινες ιστορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θα αποκαλύψουν εκτός της πολιτικής ευθύνης και τις όποιες ποινικές ευθύνες υπάρχουν και γιατί» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι προφανώς προφανώς ο σχεδιασμός αντιμετώπισης της φωτιάς απέτυχε.