Παιδιά μεταξύ των 22 νεκρών σε συναυλία της Ariana Grande στο Manchester (video)

Toυλάχιστον 22 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός μετά από «εκρήξεις» στο Manchester Arena, που έχει χωρητικότητα 21.000 ανθρώπων, σε συναυλία της τραγουδίστριας της pop, Ariana Grande (Αριάνα Γκράντε), το βράδυ της Δευτέρας 22/5/2017. [Δείτε σχετικό video στο τέλος του άρθρου].

Ανάμεσα στους νεκρούς 22 νεκρούς, περιλαμβάνονται αρκετά παιδιά, ενώ 59 ακόμη τραυματίστηκαν όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε την ώρα που χιλιάδες οπαδοί αποχωρούσαν από συναυλία της Αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

Η βρετανή πρωθυπουργός Theresa May (Τερέζα Μέι) δήλωσε το μεσημέρι της Τρίτης 23/5/2017 πως οι υπηρεσίες ασφαλείας και η αστυνομία γνωρίζουν την ταυτότητα του καμικάζι βομβιστή που σκότωσε 22 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους παιδιά, σε συναυλία το Μάντσεστερ.

Η Μέι, μιλώντας έξω από την επίσημη κατοικία της στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε πως οι αρχές δεν είναι έτοιμες να ανακοινώσουν την ταυτότητα του δράστη. Δήλωσε επίσης πως ο δράστης πραγματοποίησε μόνος την επίθεση, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν άλλοι τον βοήθησαν να την προετοιμάσει.

Η βρετανή πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως στόχος του δράστη ήταν να προκαλέσει «όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα».

«Γνωρίζουμε πως ένας μεμονωμένος τρομοκράτης ανατίναξε έναν εκρηκτικό μηχανισμό σε μια από τις εξόδους της αίθουσας, επιλέγοντας εσκεμμένα το μέρος και την ώρα για να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και νέοι», υπογράμμισε η Μέι καταγγέλλοντας μια «τρομερή και ανελέητη τρομοκρατική επίθεση».

Εν τω μεταξύ, ένας 23χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στο Μάντσεστερ, ανακοίνωσε η αστυνομία, σύμφωνα με το BBC.

Έως τώρα, όπως μεταδίδει η βρετανική Τέλεγκραφ, οικογένειες και φίλοι 13 ατόμων επιβεβαίωσαν ότι οι δικοί τους άνθρωποι αγνοούνται μετά την φονική επίθεση. Μεταξύ των αγνοούμενων βρίσκεται και ένα 8χρονο κοριτσάκι η Saffie Rose Roussos η οποία είναι η μικρότερη σε ηλικία αγνοούμενη.

Η 23χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Συντετριμμένη. Από τα βάθη της καρδιάς μου λυπάμαι πάρα πολύ. Δεν έχω λόγια». Διαβάστε εδώ περισσότερα: Συγκλονισμένη η Ariana Grande από την τραγωδία στο Manchester

Οι μάρτυρες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι άκουσαν ένα “μαζικό κτύπημα” πριν αρχίζουν να φωνάζουν τα πλήθη που έσπευσαν έξω από το χώρο όπου η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι υπήρξε έκρηξη.

Ειδικότερα, μάρτυρες σε συναυλία της αμερικανίδας τραγουδίστριας ποπ Ariana Grande (Αριάνα Γκράντε) είπαν ότι άκουσαν έναν δυνατό κρότο στο στάδιο του Μάντσεστερ, μετέδωσε το Sky News. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει μέλη του ακροατηρίου να ουρλιάζουν και να τρέχουν μέσα στο στάδιο. Η βρετανική αστυνομία είπε αρχικά ότι είχε κληθεί για ένα επεισόδιο στο στάδιο, αλλά δεν έδωσε άλλες πληροοφορίες εκτός από μία ανάρτηση στο Twitter που προειδοποιούσε τον κόσμο “να παραμείνει μακριά από την περιοχή”.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι αρχές θεωρούν το συμβάν τρομοκρατική επίθεση, γεγονός που την καθιστά την πιο αιματηρή επίθεση στη Βρετανία μετά την επίθεση του Ιουλίου του 2005 όταν 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης σκοτώθηκε αφού πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε λίγο μετά τις 22:33 τοπική ώρα (00:33 ώρα Ελλάδας) στο Manchester Arena, που έχει χωρητικότητα 21.000 ανθρώπων. Μεταξύ των νεκρών είναι και παιδιά, τόνισε η αστυνομία.

Η βρετανική αστυνομία επιβεβαίωσε σε ανάρτηση στο Twitter ότι “υπάρχουν νεκροί” στο στάδιο του Μάντσεστερ καθώς και τραυματίες. Σύμφωνα με αναρτήσεις στον κοινωνικό ιστότοπο, υπήρξε μία έκρηξη κατά τη συναυλία της αμερικανίδας τραγουδίστριας ποπ Αριάνα Γκράντε.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει μέλη του ακροατηρίου να ουρλιάζουν και να τρέχουν μέσα στο στάδιο.

Εκπρόσωπος της τραγουδίστριας είπε ότι “η Αριάνα είναι εντάξει. Διερευνούμε τί έχει γίνει”.

«Σε αυτό το στάδιο πιστεύουμε ότι η χθεσινοβραδινή επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν άνδρα», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς στους δημοσιογράφους. «Προτεραιότητα μας είναι να καθορίσουμε αν έδρασε μόνος ή ως μέλος ενός δικτύου», πρόσθεσε.

«Ο δράστης πέθανε στο στάδιο. Πιστεύουμε ότι έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο πυροδότησε προκαλώντας αυτό το τραγικό συμβάν», εξήγησε ο Χόπκινς.

Μία γυναίκα που βρισκόταν στη συναυλία δήλωσε ότι ένιωσε μια τεράστια έκρηξη την ώρα που αποχωρούσε από το στάδιο και ακολούθησαν κραυγές, ενώ χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να βγουν από το κτίριο.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter φαίνονται θαυμαστές της Αριάνα Γκράντε, πολλοί εκ των οποίων νεαροί σε ηλικία, να φωνάζουν και να τρέχουν έξω από το κτίριο. Δεκάδες γονείς αναζητούσαν σε κατάσταση πανικού τα παιδιά τους, αναρτώντας φωτογραφίες τους και ζητώντας πληροφορίες μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η Μέι δήλωσε ότι η σκέψη της είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, συμφώνησε να ανασταλεί η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.

«Εργαζόμαστε για να συλλέξουμε όλες τις λεπτομέρειες για το συμβάν αυτό που αντιμετωπίζεται από την αστυνομία ως μια φριχτή τρομοκρατική επίθεση», σχολίασε η Μέι σε ανακοίνωσή της. «Οι σκέψεις όλων μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί».

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η 23χρονη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Αριάνα Γκράντε ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter: «Συντετριμμένη. Από τα βάθη της καρδιάς μου λυπάμαι πάρα πολύ. Δεν έχω λόγια».

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, όμως Αμερικανοί αξιωματούχοι τη συγκρίνουν με τις συντονισμένες επιθέσεις ισλαμιστών τον Νοέμβριο του 2015 στο Μπατακλάν στο Παρίσι, από τις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 130 άνθρωποι.

Μηνύματα νίκης ανάρτησαν υποστηρικτές του ISIS στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους γιόρτασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έκρηξη που έγινε με 19 θύματα σε στάδιο στο Μάντσεστερ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει επίσημη ανάληψη ευθύνης από τους τζιχαντιστές.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διαχειρίζεται την έκρηξη ως ύποπτη «τρομοκρατική ενέργεια».

Λογαριασμοί στο Twitter, που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος ανάρτησαν μηνύματα νίκης σε σχέση με την έκρηξη, ενώ μερικοί από τους χρήστες παρότρυναν για παρόμοιες αιματηρές ενέργειες και σε άλλες περιοχές. Μερικά μηνύματα περιέγραφαν την έκρηξη στο Μάντσεστερ, ως εκδίκηση κατά των αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία.