Ντεπό Θεσσαλονίκης: Σε κρίσιμη κατάσταση το αγοράκι 2,5 ετών (upd)

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Παίδων (ΜΕΘ) του Ιπποκρατείου αγοράκι ηλικίας 2,5 ετών με τη διάγνωση “απαγχονισμός – κατάσταση μετά αναταχθείσα καρδιακή ανακοπή”, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Ιπποκρατείου. Παρά τη σταθερότητα της κλινικής εικόνας η κατάσταση του θεωρείται κρίσιμη και θα παραμείνει σε καταστολή και με μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018, 12:36

Το παιδί διακομίσθηκε στις 16:20 το απόγευμα της Τετάρτης 26/9/2018 διασωληνωμένο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από το Τμήμα Επειγόντων Πειστατικών του ΑΧΕΠΑ στο Ιπποκράτειο όπου εισήχθη στη ΜΕΘ Παίδων. Όπως αναφέρεται από το ΕΚΑΒ και το συγγενικό περιβάλλον, το παιδί βρέθηκε σε ανακοπή στο σπίτι της γιαγιάς “απαγχονισμένο” από σύστημα κορδονιού κουρτίνας. Δόθηκαν πρώτες βοήθειες από το θείο του παιδιού και στη συνέχεια από το ΕΚΑΒ όπου ακολούθησε εξειδικευμένη ΚΑΡΠΑ (διασωλήνωση, χορήγηση φαρμάκων αναζωογόνησης και έγινε ανάταξη της ανακοπής ) και μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ. Στη συνέχεια έγινε αξονική τομογραφία εγκεφάλου και αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης χωρίς ιδιαίτερα ευρήματα.

“Ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό υπό στάγδην καταστολή και αποιδηματική αγωγή. Κατά την εισαγωγή και μέχρι σήμερα είναι αιμοδυναμικά σταθερός, χωρίς προβλήματα οξυγόνωσης, λοιπά συστήματα κ.φ. Επίσης, φέρει μια κυκλοτερή εκχύμωση στην τραχηλική χώρα (που συνάδει με τον μηχανισμό κάκωσης), πετέχειες στο πρόσωπο και στον τράχηλο. Το παιδί θα παραμείνει σε καταστολή και μηχανική υποστήριξη της αναπνευστικής λειτουργίας. Παρά τη σταθερότητα της κλινικής εικόνας η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη” αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης του Ιπποκρατείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ έπαιζε το παιδί ανέβηκε σ’ ένα έπιπλο του σπιτιού (καναπέ ή πολυθρόνα). Από εκεί έπεσε με το κεφαλάκι του να τυλίγεται από το κορδόνι της κουρτίνας, με αποτέλεσμα να “απαγχονιστεί”.

Αμέσως μετά, η γιαγιά του παιδιού κάλεσε το ΕΚΑΒ, το οποίο έφτασε στο σημείο και το πλήρωμα προέβη σε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) για την ανάταξη του αγοριού. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διασώστες του ΕΚΑΒ αναγκάστηκαν να κάνουν στο παιδί τραχειοτομή. Στη συνέχεια το παιδί μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ, όπου έγινε αξονική τομογραφία και αφότου διαπιστώθηκε ότι είναι αιμοδυναμικά σταθερό, αποφασίστηκε η μεταφορά του στη Μονάδα Εντατικής Παίδων του “Ιπποκρατείου”, τη μοναδική στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τη μεταφορά του παιδιού στο Ιπποκράτειο, από το ΑΧΕΠΑ όπου αρχικά διεκομίσθη, επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του πρώτου νοσοκομείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου.

Για το συμβάν κλήθηκαν να καταθέσουν μητέρα και γιαγιά στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς.

Ως ατύχημα φέρεται να χαρακτήρισε η εισαγγελέας το περιστατικό

Διασωληνωμένο στην μονάδα εντατικής παίδων του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου νοσηλεύεται το 2,5 ετών αγοράκι που, υπό συνθήκες που ερευνώνται, έπεσε αναίσθητο στο διαμέρισμα όπου ζει, στην περιοχή Ντεπώ Θεσσαλονίκης. 

Μία εκδοχή που εξετάζεται είναι να έχασε τις αισθήσεις του επειδή μπλέχτηκε στο λαιμό του κορδόνι από κουρτίνα. Για το περιστατικό ενημερώθηκε αμέσως η εισαγγελέας ποινικής δίωξης, η οποία ζήτησε να ληφθούν καταθέσεις από συγγενικά πρόσωπα του ανηλίκου.

Υπό αυτές τις συνθήκες κατέθεσαν στο αστυνομικό τμήμα Καλαμαριάς η μητέρα και η γιαγιά του παιδιού, οι οποίες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησαν. Με βάση την ενημέρωση που έλαβε, η εισαγγελέας φέρεται να χαρακτήρισε το περιστατικό ως ατύχημα. Η προανάκριση της Αστυνομίας συνεχίζεται.