«Ξεκάθαρη θέση» από ΝΑΤΟ – ΕΕ για συμπεριφορά Τουρκίας, ζητά ο Καμμένος

Αίτημα προς τους συμμάχους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ να πάρουν «ξεκάθαρη θέση» σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια διμερών συναντήσεων που είχε σήμερα με ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Ενημέρωσα τους υπουργούς του ΝΑΤΟ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες με τα δύο γεγονότα κυρίως στην περιοχή των Ιμίων και την ένταση, τη λεκτική ένταση, που δημιουργούν οι ανακοινώσεις του προέδρου Ερντογάν αλλά και Τούρκων αξιωματούχων», δήλωσε ο Π. Καμμένος σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και συμπλήρωσε ότι παρουσίασε «στοιχεία» σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα, ζητώντας την «παρέμβασή» τους. «Διότι δεν νοείται μία χώρα-σύμμαχος του ΝΑΤΟ να συμπεριφέρεται κατ’ αυτόν τον τρόπο σε έναν άλλο σύμμαχο όπως είναι η Ελλάδα» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «θετικά» αποτελέσματα καθώς με το «οπτικοακουστικό υλικό» που παρουσιάστηκε στους ομολόγους του και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει γίνει πλέον «αντιληπτό» ότι «η Τουρκία έχει ξεφύγει από τη συμπεριφορά ενός συμμάχου και ενός γείτονα».

Ο υπουργός ‘Αμυνας σημείωσε, μιλώντας στο Πρακτορείο, ότι το ζήτημα «δεν έφτασε μέχρι το Συμβούλιο, διότι η ενημέρωση γίνεται σε διμερές επίπεδο», λέγοντας ωστόσο, ότι «θα τεθεί και στο Συμβούλιο από τη στιγμή που θα έχουν ενημερωθεί όλοι οι υπουργοί με τα αποδεικτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».

Επισήμανε ακόμη ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι το πλοίο του Λιμενικού Σώματος έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ.

«Μετά από την τελευταία συμφωνία για τη μετανάστευση της Ε.Ε., τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Δεν έχουμε παραβίαση δηλαδή μόνο των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών, και έχουμε ουσιαστικά επίθεση από τη μεριά της Τουρκίας, μέσω των πλοίων και του εμβολισμού του πλοίου του λιμενικού σώματος ενός πλοίου της ΕΕ το οποίο ουσιαστικά λειτουργεί σαν Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή», τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ σημείωσε ότι «ήδη σε επίπεδο ΕΕ έχουν ξεκινήσει να υπάρχουν παρεμβάσεις ξεκάθαρες υπέρ της Ελλάδας».

Επιπλέον, ο Π. Καμμένος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ, οι οποίες «ουσιαστικά ανατρέπουν τις δηλώσεις Ερντογάν και τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων», τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτές οι δηλώσεις «δεν μπορούν να διασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα σταματήσει αυτή τη συμπεριφορά εν τη πράξει και εν τω πεδίω».

«Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά, η ελληνική ακτοφυλακή, το Λιμενικό Σώμα αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται εκεί και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας για κανένα λόγο, και ζητούμε από τους συμμάχους μας στην Ε.Ε. αλλά και στο ΝΑΤΟ να πάρουν ξεκάθαρη θέση» κατέληξε στις δηλώσεις του στο Πρακτορείο ο Έλληνας υπουργός.