ΟΑΣΘ: Απεργία εξετάζουν οι εργαζόμενοι στη θεσσαλονίκη

Ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα, αφήνουν οι 2.300 εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Εν τω  μεταξύ, σε διαδικαστικό κώλυμα οφείλεται η μη πληρωμή των 2.300 εργαζομένων του ΟΑΣΘ σήμερα, όπως επισήμανε μιλώντας την Παρασκευή 30/6/2017 στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης, προσθέτοντας ότι αρχές της επόμενης εβδομάδας και εφόσον δεν προκύψει κάτι απρόοπτο, θα γίνουν οι πληρωμές για τα δεδουλευμένα του μηνός Μαΐου.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, ενώ έχει συμφωνηθεί η εισροή των 6,3 εκατ. ευρώ στον ΟΑΣΘ- 2,247 εκατ. ευρώ αφορούν το υπόλοιπο της κρατικής επιχορήγησης του Ιουνίου και τα 4,047 εκατ. ευρώ την επιχορήγηση του Ιουλίου-, εκκρεμεί η τελική υπογραφή από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιου Λογιστικού του υπουργείου Οικονομικών, Βασίλη Κατριβέση, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, ο κ. Κατριβέσης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον νομικό εκπρόσωπο του ΟΑΣΘ στην Αθήνα και την προσεχή Δευτέρα στις 9.30 το πρωί, θα γίνει τηλεφωνικό ραντεβού, ώστε ο πρόεδρος του οργανισμού, να πάρει τον κλειδάριθμο και να δρομολογηθεί άμεσα η πληρωμή των εργαζομένων.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο 1 Ιουλίου 2017, 00:12

“Αρχές Ιουλίου θα είμαστε και πάλι απλήρωτοι για δύο μήνες”, επισημαίνει ο πρόεδρο των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης. Το τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασιστεί στη διάρκεια συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου του συνδικάτου των εργαζομένων εντός της εβδομάδας, όπου, σύμφωνα με δήλωση του κ. Τσερμενίδη, “θα σταθμίσουμε την κατάσταση και τις όποιες εξελίξεις και θα λάβουμε τις οριστικές μας αποφάσεις”. 

Ειδικότερα, σε αναμονή της οριστικοποίησης του συνάντησης, που έχει ζητήσει με τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, βρίσκεται η διοίκηση του ΟΑΣΘ. Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό στέλνουν σαφές μήνυμα, ότι δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και πάλι σε κινητοποιήσεις, αφού εντός ολίγων ημερών κλείνουν «δύο μήνες απλήρωτοι».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, σημείωσε ότι το απόγευμα αναμένεται η απάντηση του υπουργού στο αίτημα για συνάντηση, που είχε διατυπωθεί από την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπίρτζης είχε διαβεβαιώσει ότι εντός της εβδομάδας το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να καταβάλει στον ΟΑΣΘ το ποσό των 11,5 εκατ. ευρώ που προκύπτει από τη διαφορά ΦΠΑ. Από τις 20/7/2015 ο Οργανισμός εισέπραττε με 13% ΦΠΑ και απέδιδε με 23%, ποσοστό που από την 1/6/2016 ανέβηκε στο 24%.

Σε παλαιότερη δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, είχε επισήμανει ότι μέσα σ’αυτή την εβδομάδα το πρόβλημα με τις πληρωμές των εργαζομένων θα λυθεί. “Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, με διαβεβαίωσε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλλει στον Οργανισμό το ποσό των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ που προκύπτει από τη διαφορά ΦΠΑ. Από τις 20/7/2015 ο Οργανισμός εισέπραττε με 13% ΦΠΑ και απέδιδε με 23%, ποσοστό που από την 1/6/2016 ανέβηκε στο 24%”, είπε ο κ. Στεφανίδης. Έκανε, επίσης, γνωστό ότι σήμερα κατατέθηκε αίτημα, στον υπουργό Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη, για να συναντηθούν την προσεχή Τρίτη, με σκοπό να γίνει συζήτηση εφ΄όλης της ύλης, για τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης. 

Στο μεταξύ, απαντώντας στους εργαζομένους, που υποστηρίζουν ότι καθημερινά σημαντικός αριθμός λεωφορείων απουσιάζει από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, κατά παράβαση του νόμου, για τα προβλεπόμενα λεωφορεία που  υποχρεούται να κυκλοφορεί καθημερινά ο Ο.Α.Σ.Θ, ο κ. Στεφανίδης δήλωσε: “μόνο για σήμερα είχα δηλωμένες 24 ασθένειες. Καλά θα κάνουν οι εργαζόμενοι να μην ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα γιατί θα βρεθούν εκτεθειμένοι”.

Θυμίζουμε ότι επέστρεψαν τα λεωφορεία από την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 στους δρόμους της Θεσσαλονίκης καθώς σταμάτησε η απεργία (επίσχεση εργασίας) στην οποία προχώρησαν από τη Δευτέρα 15/5/2017 οι 2.300 εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, διεκδικώντας οφειλές 6,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή μισθούς δύο μηνών (Μάρτιος-Απρίλιος) και εξόφληση μέρους του δώρου του Πάσχα. Το μεσημέρι της Τρίτης 23/5/2017 οι εργαζόμενοι  αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε νέα απεργία και την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017.

Ειδικότερα, κανονικά στις θέσεις τους επέστρεψαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης 24/5/2017 οι 2.300 εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ και παρά το ότι δεν πιστώθηκε ακόμη στους λογαριασμούς τους το ποσό των δεδουλευμένων που έχουν να λαμβάνουν, συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ, αποφάσισαν να τερματίσουν την επίσχεση εργασίας που ξεκίνησαν στις 15/5.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι αρμόδιοι υπουργοί ότι εντός της ημέρας θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και σεβόμενοι το επιβατικό κοινό της πόλης, επέστρεψαν στις εργασίες τους. «Αποφασίσαμε αν και απλήρωτοι να πιάσουμε δουλειά» σημείωσε ο κ. Τσερμενίδης, ο οποίος πάντως πρόσθεσε πως αν δεν πληρωθούν τα δεδουλευμένα δύο μηνών (Μαρτίου-Απριλίου) και εξόφληση του δώρου του Πάσχα, δεν αποκλείεται το το ΔΣ των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ να συνέλθει εκ νέου σήμερα, προκειμένου να σταθμισθεί η κατάσταση και να ληφθούν αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας στις 15/5, διεκδικώντας δεδουλευμένα δύο μηνών (Μαρτίου-Απριλίου) και εξόφληση μέρους από το δώρο του Πάσχα που λαμβάνουν, συνολικού ύψους 6,3 εκατ. ευρώ.  Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσερμενίδης επισήμανε ότι η απόφασή τους ήρθε σε συνέχεια των διαβεβαιώσεων που έλαβαν από τα αρμόδια υπουργία Μεταφορών και Οικονομικών, ότι το θέμα της πληρωμής των δεδουλευμένων τους τακτοποιείται εντός της ημέρας.

Ωστόσο, όπως δήλωσε τη Δευτέρα 22/5/2017 ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης, “σε επικοινωνία μας με τον υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη είπαμε κάποια πράγματα που κινούνται προς την κατεύθυνση που εμείς οι εργαζόμενοι επιθυμούμε. Παραμένει να διευκρινίσουμε δύο, τρία σημεία και στο έκτακτο διοικητικό μας συμβούλιο θα καθορίσουμε το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων”. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσερμενίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κανάλι επικοινωνίας που “άνοιξε”, μεταξύ των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ και το υπουργείο Μεταφορών.