Οι 6 άξονες της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής

Η ενίσχυση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παράλληλη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του τελικού καταναλωτή είναι ο πυρήνας της στρατηγικής της κυβέρνησης για την μετάβαση σε νέο ενεργειακό μείγμα. 

Σχετική ομιλία απηύθυνε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017 στο Βερολίνο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου Berlin Energy Transition Dialogue 2017, που διοργανώνει η γερμανική κυβέρνηση. 

Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε έξι άξονες του σχεδίου που περιλαμβάνουν:

•    την ολοκλήρωση ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου, εντός του οποίου θα επιτευχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ

•    την ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας «κλειδί» για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

•    την εισαγωγή τεχνολογιών φιλικών για το περιβάλλον στη λιγνιτική παραγωγή

•    τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ειδικά στον κτιριακό τομέα

•    τη δημιουργία ευκαιριών για την συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων στην αγορά ενέργειας, μέσω του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το Υπουργείο για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς

•    την αξιοποίηση της δυναμικής των μη διασυνδεδεμένων νησιών, για την εισαγωγή της καινοτομίας στον τομέα των ΑΠΕ

Για τα νησιά η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να υιοθετηθεί ένα νέο ενεργειακό μοντέλο, με την ολοκλήρωση των διασυνδετήριων αγωγών και την εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία «Ενεργειακά νησιά» θα δρομολογηθεί επί προεδρίας της Μάλτας, και το πρώτο φόρουμ θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Κρήτη.