Ομιλία Σαμαρά στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ

“Είμαστε σήμερα όλοι εδώ! Είμαστε ενωμένοι…”, είπε ανεβαίνοντας στο βήμα του 11ου συνεδρίου της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε οτι όσοι ψήφισαν τη ΝΔ το 2015 σήμερα είναι υπερήφανοι ενώ όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ τότε, σήμερα ντρέπονται!

“Μας έριξαν πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας”, συνέχισε υπογραμμίζοντας πως επί των ημερών της δίκης του διακυβέρνησης έγινε η μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή, η μεγαλύτερη μείωση χρέους, οι περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, οι περισσότερες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και από τη βαθιά ύφεση η χώρα πέρασε στην ανάπτυξη.

Και πρόσθεσε : “Μέσα στην πιο δύσκολη διακυβέρνηση που έχει υπάρξει ποτέ, είχαμε την μικρότερη κυβερνητική φθορά – λιγότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες! Όταν το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου, έχασε 32 μονάδες…` Κι όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σήμερα, δημοκοπικά μέχρι στιγμής, 10-15 μονάδες… Και κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ το σταυρό τους – όσοι κάνουν το σταυρό τους – μη χάσουν πολύ παραπάνω…”.

Ο κ. Σαμαράς είπε οτι μπροστά είναι νέες περικοπές, νέοι φόροι, πλειστηριασμοί.

“Η απροθυμία τους να εφαρμόσουν όσα ψήφισαν, είναι μπροστά. Και η κατακραυγή του κόσμου που ξεγέλασαν, είναι παντού γύρω τους και τους στοιχειώνει…”, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια μίλησε για τις παραδοσιακές και διαχρονικές αξίες της ΝΔ μιλώντας για ανταγωνιστικότητα, προσωπική ευθύνη, αποτελεσματικότητα.

“Δεν είμαστε το ίδιο” είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως την πολιτική στο μεταναστευτικό και στα εθνικά.

“Κατά την εδώ επίσκεψη του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν είπε πράγματα που τα πίστευε από πάντα, αλλά ποτέ στο παρελθόν, δεν τόλμησε να τα θέσει σε συναντήσεις κορυφής. Τώρα τα έθεσε, γιατί τώρα του δώσαν την ευκαιρία…”, σημείωσε ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στους λόγους της πτώσης της κυβέρνησής του.

Η Ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά στο 11ο Συνέδριο του Κόμματος

“Αγαπητοί φίλοι, είμαστε σήμερα όλοι εδώ! Είμαστε ενωμένοι… Είμαστε υπερήφανοι για την παράταξή μας και την προσφορά της στη χώρα. Είμαστε δικαιωμένοι για το έργο μας. Και πάνω απ’ όλα, είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε την Ελλάδα όρθια ξανά!

Είμαστε η Παράταξη που θεμελίωσε τη δημοκρατία στην Ελλάδα, το 1974… Η Παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, το 1980. Η Παράταξη που ήξερε να προειδοποιεί, για σφάλματα… – που ήξερε να πληρώνει για σφάλματα που ήξερε να διορθώνει σφάλματα, η Παράταξη που άνοιγε πάντα – κι ανοίγει και σήμερα – νέους δρόμους για τη χώρα. Κι είμαστε το Κόμμα που έμεινε όρθιο, όταν όλα κατέρρεαν γύρω του!

Δείτε τι γίνεται σήμερα: Ποια είναι η βαθύτερη διαφορά ανάμεσα σε μας και το ΣΥΡΙΖΑ; Είναι, ότι όσοι ψήφισαν εμάς το 2015, είναι σήμερα υπερήφανοι! Ενώ όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ τότε, σήμερα ντρέπονται! Όσοι μας ψήφισαν – περπατάνε σήμερα με το κεφάλι ψηλά… Ενώ όσοι τους ψήφισαν – χτυπάνε το κεφάλι τους…

Θυμηθείτε τα πολύ πρόσφατα μόνο: Κυβερνήσαμε για δυόμιση χρόνια. Μας έριξαν πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Αλλά σε αυτά τα δυόμιση χρόνια, στις πιο δύσκολες συνθήκες που έχουν υπάρξει ποτέ,
–κάναμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει ποτέ,
–κάναμε τη μεγαλύτερη μείωση χρέους που έχει υπάρξει ποτέ,
–κάναμε τις περισσότερες αποκρατικοποιήσεις που έχουν γίνει ποτέ,
–κάναμε τις περισσότερες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει…
–κάναμε τη μεγαλύτερη στροφή
από τη βαθιά ύφεση στην ανάπτυξη μέσα σε δυόμισι χρόνια…

Κι όλα αυτά δεν είναι επίτευγμα ενός ή λίγων ανθρώπων. Είναι επίτευγμα όλων μας! Είναι επιτεύγματα της Παράταξης κι όσων στάθηκαν δίπλα της. Κι είναι η παρακαταθήκη για τη σωτηρία της χώρας.

Και μη ξεχνάτε: Πήραμε πολύ δύσκολες αποφάσεις – αλλά, παρ’ όλα αυτά, κρατήσαμε τις δυνάμεις μας! Μέσα στην πιο δύσκολη διακυβέρνηση που έχει υπάρξει ποτέ, είχαμε την μικρότερη κυβερνητική φθορά – λιγότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες!
Όταν το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου, έχασε 32 μονάδες…` Κι όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σήμερα, δημοσκοπικά μέχρι στιγμής, 10-15 μονάδες… Και κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ το σταυρό τους – όσοι κάνουν το σταυρό τους – μη χάσουν πολύ παραπάνω…

Γιατί οι νέες περικοπές που ψήφισαν, είναι ακόμα μπροστά… Οι νέοι φόροι που έβαλαν, είναι ακόμα μπροστά… Οι πλειστηριασμοί, είναι ακόμα μπροστά… Η απροθυμία τους να εφαρμόσουν όσα ψήφισαν, είναι μπροστά. Και η κατακραυγή του κόσμου που ξεγέλασαν, είναι παντού γύρω τους και τους στοιχειώνει… Εμείς πρωτοστατήσαμε στα δύσκολα και αντέξαμε στα δυσκολότερα…

Γιατί; Πώς έγινε αυτό; Έγινε, γιατί οι ιδέες μας άντεξαν. Γιατί οι ιδέες μας δικαιώθηκαν! Άντεξαν και δικαιώθηκαν μέσα στην Ελλάδα. Αλλά άντεξαν και δικαιώθηκαν και σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαχρονικές και πανανθρώπινες αξίες, σήμερα επιστρέφουν δριμύτερες… Παντού στον κόσμο… Όπως η Πατρίδα, χωρίς την οποία δεν μπορεί να σταθεί η Δημοκρατία. Όπως η σημασία της Μεσαίας Τάξης! Χωρίς την οποία δεν υπάρχει ούτε Δημοκρατία ούτε Ανάπτυξη… Όπως η Ισότητα στις Ευκαιρίες, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει Δικαιοσύνη. Όπως η Ασφάλεια του Πολίτη, χωρίς την οποία καταρρέουν τα πάντα! Όπως η Οικογένεια, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική συνοχή…

Αλλά μαζί με τις παραδοσιακές και διαχρονικές αξίες, αναδεικνύονται πλέον και οι σύγχρονες φιλελεύθερες αξίες: Όπως η Ανταγωνιστικότητα – χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει Ανάπτυξη και Ευημερία. Όπως η Προσωπική Ευθύνη – χωρίς την οποία δεν μπορεί να σταθεί ένα σύγχρονο κράτος, ούτε να αναπτυχθεί μια σύγχρονη οικονομία. Όπως η Αποτελεσματικότητα στη χρήση των πόρων και η Ανταποδοτικότητα των φόρων. Όπως η μείωση των φόρων! Όπως η μείωση του σπάταλου κράτους και το χτύπημα του κρατισμού.

Είμαστε υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης. Αλλά πρέπει και η ίδια η Ευρώπη να πιστέψει στον εαυτό της, και στην Αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της.

Είμαστε υπέρ της ανοικτής κοινωνίας και της ανοικτής οικονομίας. Αλλά δεν είμαστε “ξέφραγο αμπέλι”! Έχουμε σύνορα και πρέπει να τα φυλάμε. Όπως κάνουν όλοι οι εταίροι μας. Κι όπως αποδείξαμε στα δυόμιση χρόνια της διακυβέρνησής μας, μπορούμε να φρουρήσουμε τα σύνορά μας! Που είναι και σύνορα της Ευρώπης…

Μόλις τώρα, βέβαια, η υπόλοιπη Ευρώπη το κατάλαβε αυτό: Γιατί όταν ο Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα – που είχαμε σφραγίσει εμείς – η Ευρώπη σαρώθηκε από το τσουνάμι των λαθρομεταναστών…

Προσέξτε τώρα: Είμαστε Φιλελεύθεροι και Συντηρητικοί ταυτόχρονα! Κι είμαστε υπερήφανοι και για τα δύο… Είμαστε Φιλελεύθεροι και είμαστε υπερήφανοι, γιατί το μέλλον του κόσμου ανήκει στα φιλελεύθερα ιδανικά. Ο κομμουνισμός πέθανε. Και ο κάθε είδους κρατισμός αργοπεθαίνει… Αλλά είμαστε και Συντηρητικοί – κι είμαστε υπερήφανοι και γι’ αυτό. Συντηρητισμός δεν είναι η άρνηση της αλλαγής. Είναι η άρνηση στην ισοπέδωση που φέρνουν οι αριστερές ιδεοληψίες! Κάποιοι θέλουν να σβήσουν την εθνική ταυτότητα αυτού του λαού. Δεν θα τους αφήσουμε! Κάποιοι θέλουν να σβήσουν και την Ορθοδοξία – που δεν είναι απλή “θρησκευτική επιλογή”… Είναι η ταυτότητά μας! Δεν θα τους αφήσουμε… Το ίδιο ακριβώς κάνουν και οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί, σε όλες τις χώρες του κόσμου: Αντιστέκονται, όταν οι Αριστεροί επιχειρούν να αλλάξουν την ταυτότητα των λαών τους.

Συντηρητισμός είναι η πίστη στις διαχρονικές αξίες που διατηρούν τη συνοχή της κοινωνίας, όταν κάνει άλματα στο μέλλον. Γιατί πρέπει να έχεις βαθιές ρίζες, για να πάς ψηλά. Πρέπει να πατάς γερά στα πόδια σου, για να πάς μακριά. Πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου, για να αλλάξεις τα πάντα.

Είμαστε Φιλελεύθεροι γιατί πιστεύουμε στη δύναμη του Έλληνα επιχειρηματία, μικρού και μεγάλου. Κι είμαστε Συντηρητικοί γιατί πασχίζουμε να συντηρήσουμε τη Δημοκρατία στον τόπο που τη γέννησε και να κρατήσουμε όρθια τη Μεσαία Τάξη, που οι Αριστεροί τη συνθλίβουν…

Και κάτι ακόμα: Είμαστε Φιλελεύθεροι και Συντηρητικοί, κι έχουμε την υποχρέωση να εξαλείψουμε το “κόκκινο παρακράτος” της ανομίας, τα τάγματα εφόδου, τους “Ρουβίκωνες”, την τρομοκρατία και τη βία μέσα στα Πανεπιστήμια και τα “άβατα” – στα Εξάρχεια και παντού.

Η Αριστερά μισεί το Συντηρητισμό, όπως μισεί και το Φιλελευθερισμό! Τους Συντηρητικούς τους αποκαλεί, τάχα, “οπισθοδρομικούς”. Τους Φιλελεύθερους τους αποκαλεί, δήθεν “ανάλγητους νεοφιλελεύθερους”. Όταν προβάλλουμε το πατριωτικό μας πρόσωπο, μας αποκαλεί «ακροδεξιούς». Όταν προβάλλουμε το φιλελεύθερο μας πρόσωπο, μας αποκαλεί «νεοφιλελεύθερους».

Δεν χρειάζεται να «απολογούμαστε» σε αυτές της ανοησίες… Στα δυόμιση χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκε πως αυτοί είναι οι οπισθοδρομικοί! Αυτοί που προσπαθούν να διασώσουν το παλιό… Αυτοί που στήνουν το πελατειακό κράτος και τον κρατισμό.

Αυτοί είναι και οι ανάλγητοι! Αυτοί που έβαλαν αχρείαστους νέους φόρους
και επέβαλαν αχρείαστες νέες περικοπές, παντού! Αυτό τους απαντάμε: Εσείς είστε οι οπισθοδρομικοί και οι ανάλγητοι!

Δεν χρειάζεται να απολογούμαστε. Είναι λάθος να απολογούμαστε. Είναι εκείνοι που πρέπει να απολογούνται. Για τα λάθη τους, για τα ψέματά τους, για τα εγκλήματά τους. Είμαστε Κεντροδεξιοί, γιατί εμπνεόμαστε από τις καλύτερες παραδόσεις της Δεξιάς και του Κέντρου. Τελεία και παύλα!

Αγαπάμε τούτη την Πατρίδα μας, είμαστε υπερήφανοι για αυτό το Λαό και τη μοναδική Ιστορία του, πιστεύουμε στην Ευρώπη Τελεία και παύλα. Υπερασπιζόμαστε την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, και οραματιζόμαστε το Φιλελεύθερο μέλλον ενός άξιου και ανταγωνιστικού λαού, που απέδειξε πως μπορεί να τα καταφέρει στα δύσκολα και μπορεί να πετύχει τα πάντα! Τελεία και παύλα.

Δεν απολογούμαστε! Είναι εκείνοι που πρέπει να απολογούνται… Και δεν είμαστε το ίδιο με αυτούς… Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το ψέμα ως «πολιτικό πλεονέκτημα», έφερε την εκδικητικότητα ως κομματική γραμμή, έφερε την απάτη ως υπέρτατη «Πολιτική», και την απαξίωση της χώρας, ως ιδεολογική υποχρέωση. Σίγουρα δεν είμαστε το ίδιο…

Ακούστε: –Κατά την εδώ επίσκεψη του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν είπε πράγματα που τα πίστευε από πάντα, αλλά ποτέ στο παρελθόν, δεν τόλμησε να τα θέσει σε συναντήσεις κορυφής. Τώρα τα έθεσε, γιατί τώρα του δώσαν την ευκαιρία… Ούτε στον Κώστα Καραμανλή, ούτε σε μένα είχε διανοηθεί ποτέ να μιλήσει για «αλλαγή της Συνθήκης της Λωζάνης». Τώρα τα είπε αυτά! Σίγουρα δεν είμαστε το ίδιο…

Οι μεσάζοντες στις αμυντικές προμήθειες έχουν καταργηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Σήμερα ποντικοί-μεσάζοντες χορεύουν αγκαλιά με βλήματα. Σίγουρα δεν είμαστε το ίδιο… Τα «ασημικά» πωλούνται σαν παλιοσίδερα. Δέστε τι έγινε με τη ΔΕΗ, ή με τον ΟΣΕ, ή με τον ΟΛΘ. Σίγουρα δεν είμαστε το ίδιο… Εμείς παραλάβαμε την Οικονομία με ύφεση -7,2% Και σε δυόμιση χρόνια την βγάλαμε σε ανάπτυξη, όταν γύρω μας, στην Ευρώπη υπήρχε ακόμα στασιμότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε την Οικονομία σε ανάπτυξη, και τη διατηρεί ακόμα σε… πολικές θερμοκρασίες. Ενώ γύρω μας η Ευρώπη πια καλπάζει… Σίγουρα δεν είμαστε το ίδιο…

Εμείς δεν έχουμε ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Ούτε γλύφουμε σήμερα εκεί που φτύναμε. Σίγουρα δεν είμαστε το ίδιο… Ήλθε ο κ. Βούτσης προχθές και μας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως το 2015 μας έριξαν, λέει, οι ξένοι δανειστές! Δεν τα θυμάται καλά… Αυτοί που αρνήθηκαν να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας μας έριξαν! Από μέσα από την Ελλάδα!
Οι απ’ έξω μπορεί να μη βοήθησαν τότε… Όμως άλλοι έριξαν την Ελλάδα στα βράχια.. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ – μαζί με τη Χρυσή Αυγή! Και, βεβαίως, τον Κουβέλη…

Και τι ακριβώς, μας λέει σήμερα ο κ. Βούτσης; Ότι τους έβαλαν… οι ξένοι να μας ρίξουν; Ή ότι έπαιξε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ το παιγνίδι των «ξένων», χωρίς να το πάρει χαμπάρι; Τι θέλει να μας πει δηλαδή; Ομολογεί ότι υπήρξαν οι ίδιοι… “γερμανοτσολιάδες”, παίζοντας το παιγνίδι των ξένων; Ή ομολογεί ότι αποδείχθηκαν απλώς οι χρήσιμοι ηλίθιοι, γιατί δεν κατάλαβαν τι έκαναν τότε;

Στην πραγματικότητα, απλώς τα έχουν χαμένα… Ψευδαισθήσεις είχαν και αυταπάτες έχουν ακόμα. Κι ας εξηγήσουμε, επί τέλους, γιατί τους λένε «μπράβο» οι ξένοι;
Άλλωστε, οι ίδιοι τους το έχουν εξηγήσει: Τους λένε «μπράβο», γιατί διορθώνουν τα εγκλήματα τύπου Βαρουφάκη που έκαναν το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής τους. Τους λένε «μπράβο» για την… κολοτούμπα που έκαναν! Παίρνουν και διεθνή βραβεία για την τεράστια κολοτούμπα τους! Τους φτύνουν – κι αυτοί πανηγυρίζουν γιατί νομίζουν ότι… βρέχει!

Αλλά οι ίδιοι ξένοι, τους έχουν πει πολλές φορές μέχρι σήμερα, ότι το 2014 η Ελλάδα έβγαινε από τα μνημόνια. Ενώ τώρα θα παραμείνει σε αυστηρή εποπτεία για πολλά χρόνια. Οι ίδιοι ξένοι τους έχουν πει ότι το Ελληνικό χρέος βρισκόταν στα τέλη του 2014 “σε τροχιά βιωσιμότητας”. Ενώ τώρα πια, δεν είναι βιώσιμο… Κι οι ίδιοι οι ξένοι, τώρα που μιλάμε, εκφράζουν τις πιο ζωηρές ανησυχίες γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει μέτρα, αλλά δεν τα εφαρμόζει! Ψηφίζει αποκρατικοποιήσεις, που ως χθες τις κατήγγελλε, αλλά εξακολουθεί να τις μπλοκάρει. Κι η αλήθεια φαίνεται τώρα, μέσα κι έξω από τη χώρα:
Εμείς βγάζαμε τη χώρα από την κρίση και από τα μνημόνια, χωρίς να τη δέσουμε χειροπόδαρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε για πρόσθετη λιτότητα ως το 2022, για πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2060, υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, και μάλιστα σε Υπερ-ταμείο με ξένη διοίκηση, και έδεσε τη χώρα! Την έδεσε – αλλά… χωρίς να την βγάλει από την αυστηρή εποπτεία και τα μνημόνια!

Και το πιο σημαντικό: Ο κόσμος ολόκληρος, εκτός Ελλάδος, σήμερα μετακινείται σε θέσεις πιο φιλελεύθερες και πιο συντηρητικές ταυτόχρονα. Πιο φιλελεύθερες, στις μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ανταγωνιστικότητα και χτυπούν τον κρατισμό. Αλλά και πιο συντηρητικές ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά την Ασφάλεια, το Νόμο και την Τάξη, το κλείσιμο των εξωτερικών συνόρων και την αντιμετώπιση των κυμάτων λαθρομετανάστευσης.

Όταν σφράγιζα τα σύνορα της χώρας και άνοιγα την “Αμυγδαλέζα”, κάποιοι στην Ευρώπη μου γκρίνιαζαν τότε… Τώρα που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και άνοιξε τα σύνορα να περάσουν εκατομμύρια λαθρομετανάστες – που μας τους εμφάνιζαν αρχικά ως πρόσφυγες – πολλοί στην Ευρώπη διαμαρτύρονται, και μας ζητούν να φυλάξουμε τα σύνορά μας. Είναι οι ίδιοι, που γκρίνιαζαν προηγουμένως – όταν εμείς τα φυλάγαμε αποτελεσματικά…

Και σήμερα διαπιστώνουν, πως μπροστά στην Κόλαση που επικρατεί στα hot spots, η Αμυγδαλέζα ήταν… “Ξενοδοχείο Πολυτελείας”! Τώρα το κατάλαβαν κι εκείνοι. Μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το κατάλαβε ακόμα…

Φίλες και φίλοι, ήρθε η ώρα να καλέσουμε τους πολίτες να αναλάβουν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους. Ήρθε η ώρα να βάλουμε ποιότητα στη ζωή μας, κρατώντας ό,τι Ελληνικό, ό,τι μας βοήθησε να επιβιώσουμε στους αιώνες: Φιλότιμο, Πατριωτισμό, Ιδιωτική Πρωτοβουλία, Επιχειρηματικό Δαιμόνιο, Προσωπική Ευθύνη, Τιμή! Σεβασμό στους Θεσμούς, σεβασμό της άλλης άποψης, Ελευθερία έκφρασης…

Ήρθε η ώρα να μειώσουμε τους φόρους και να δώσουμε ανάσα στην οικονομία. Ήρθε η ώρα, να προτείνουμε μια σύγχρονη προσέγγιση χωρίς να ξεχνάμε τη γνώση και την πείρα που μας δίδαξαν οι παλαιοί μαστόροι. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε τι ακριβώς στερεί από την Ελλάδα την Ανάπτυξη, Και να συνδυάσουμε τα παλαιά με τα σύγχρονα, ώστε στέρεα να γεννηθεί το καινοτόμο.

Αυτός είναι ο δρόμος που βαδίζουν σήμερα οι πιο πετυχημένες ευρωπαϊκές οικονομίες. Ήρθε η ώρα να στηριχθούμε ξανά στις πατροπαράδοτες αρετές του Έλληνα: στη δημιουργικότητα και στη φαντασία του, στην ευστροφία του, στον κοσμοπολιτισμό του, στα ταλέντα και στις επιδεξιότητές του… Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά! Τώρα ο λαός ξέρει. Αυτούς που κυβερνάνε σήμερα, τους γνώρισε, τους δοκίμασε. Έπαθε κι έμαθε…

Εμείς, η ΝΔ, δώσαμε εξετάσεις. Αποδείξαμε ότι βγάζαμε τη χώρα από την κρίση. Παραλάβαμε χάος – παραδώσαμε κράτος. Τα όσα καταφέραμε την περίοδο 2012-14, είναι η εγγύηση για το τι μπορεί να κάνει η ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές. Έχουμε θέληση, γνώση, πείρα και στελέχη. Και προσοχή: να προχωρήσουμε με το «εγώ» μας, γερά και αρμονικά δεμένο με την Πατρίδα. Γιατί αγαπάμε την Πατρίδα. Όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα.

Αυτό μας ενώνει! Ο Σύγχρονος Πατριωτισμός… Ο Σύγχρονος Πατριωτισμός στηρίζεται: στη δύναμη της αλήθειας – κι όχι στην προπαγάνδα! Στη δημοκρατία – κι όχι στο λαϊκισμό… Αναζητά την αυτογνωσία – κι όχι την αυταπάτη… Δημιουργεί πρότυπα – κι όχι στερεότυπα, Αναβιώνει – και δεν περιφρονεί – τις διαχρονικές εθνικές αξίες, που είναι η Ψυχή μας!

Ο Σύγχρονος Πατριωτισμός, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, διευρύνει την απήχησή μας και τα κομματικά μας όρια… Αυτός, μπορεί να φέρει νέες κοινωνικές δυνάμεις κοντά μας. Είναι ο Σύγχρονος πατριωτισμός των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, της ανταγωνιστικότητας, της μείωσης των φόρων, που απελευθερώνει το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα του Έλληνα!

Αλλά προσέξτε: παραμένει Πατριωτισμός, γιατί πιστεύει στον Έλληνα, στην αξία του, στην Ιστορία του και στο μέλλον του. Ανοίγεται στους πάντες, συνεργάζεται με όλους,
αλλά δεν διαπραγματεύεται τα αδιαπραγμάτευτα. ( )

Φίλες και φίλοι, είμαστε σήμερα εδώ, πιο αισιόδοξοι από ποτέ, πιο ενωμένοι από ποτέ, πιο έτοιμοι από ποτέ, συσπειρωμένοι γύρω από τον Πρόεδρό μας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σας ζητώ να οπλιστείτε με τη δύναμη που μας δίνουν οι ιδέες μας. Να θωρακιστείτε με την Ενότητα που μας επιβάλλουν οι κρίσιμες ώρες για την Πατρίδα, και να δώσετε τη μάχη για την Ελλάδα και τα παιδιά της. Μη κάνετε πίσω ούτε ένα βήμα. Μόνο μπροστά! Από τα βάθη της Ιστορίας μας, γνωρίζετε, ότι ο λαός μας υπήρξε πάντα αγωνιστής της Δημοκρατίας. Σε σας θα ανήκει και η ευθύνη και ο έπαινος. Δείτε τι κάνουν εκείνοι: Θέλουν το Κόμμα τους να υποτάξει το κράτος. Και η δημαγωγία τους να αποδυναμώσει το δικό μας φρόνημα. Δεν θα τους το επιτρέψουμε! Ένας-ένας και όλοι μαζί, θα δώσουμε τη μάχη για την πραγματική Ελπίδα.

Ελπίδα για Ανάπτυξη! Για Δικαιοσύνη! Για Αξιοπρέπεια! Για μιαν Ελλάδα υπερήφανη, όπως της αξίζει… Αυτές είναι οι υποθήκες και οι αξίες της Παράταξής μας…

Με αυτές θα νικήσουμε! Με αυτές θα τελειώσουμε οριστικά την κρίση. Με αυτές θα εξαλείψουμε την απογοήτευση, την κατήφεια, τη μιζέρια… Με αυτές θα αναγεννηθεί η Ελλάδα! Γιατί η δικιά μας Ελλάδα ΔΕΝ είναι “καρυδότσουφλο στο πέλαγος”… Είναι αστέρι στον Ουρανό! Η δικιά μας Ελλάδα είναι Ελευθερία – και μάλιστα “απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη”! Σας ευχαριστώ”.