Κύπρος, τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο

Το νησί που τα συνδυάζει όλα, βουνό και θάλασσα, ζεστά νερά τους περισσότερους μήνες τον χρόνο και καθαρές παραλίες, ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, υποδομές για συνέδρια και εκδηλώσεις και παραδοσιακές γιορτές όλο το χρόνο. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά πλεονεκτήματα της Κύπρου, που έχει καταφέρει να αναπτύξει πολλαπλώς το τουριστικό της προϊόν, όπως ανέφερε η λειτουργός Μάρκετινγκ του γραφείου του Κυπριακού Οργανισμού στην Αθήνα, Ιωάννα Χατζηκωστή σε ειδική παρουσίαση του προορισμού, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Το 2017 ήταν άλλωστε χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό της Κύπρου, καθώς οι αφίξεις τουριστών ξεπέρασαν τα 3,6 εκατομμύρια, δηλαδή πάνω από τέσσερις φορές τον πληθυσμό της χώρας. Ανάμεσα σ΄αυτούς ήταν περίπου 170.000 άτομα από την Ελλάδα. Αντίστοιχα, περισσότεροι από 600.000 Κύπριοι -δηλαδή τρεις στους τέσσερις- επισκέφθηκαν την Ελλάδα για διακοπές ή άλλο λόγο.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε επενδύσει σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και πετύχαμε με στρατηγικό σχεδιασμό να έχουμε τουρισμό όλους τους μήνες του χρόνου» εξήγησε η κ. Χατζηκωστή αναφέροντας ενδεικτικά τον οινικό τουρισμό, όπου μπορεί κάποιος να επιλέξει ανάμεσα σε επτά διαδρομές κρασιού, τον περιπατητικό τουρισμό και τα χαρτογραφημένα 60 μονοπάτια αλλά και τα τέσσερα γήπεδα γκολφ.

Ήδη στο νησί έχουν γίνει σημαντικά έργα όπως η μαρίνα Λεμεσού, το νέο terminal επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού, η αναμόρφωση του παραλιακού μετώπου Λάρνακας. Την ίδια ώρα αναπτύσσονται η πλατεία Ελευθερίας στην Λευκωσία, μαρίνες και το καζίνο.

Η κ. Χατζηκωστή αναφέρθηκε επίσης και στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού και στην ευελιξία του κυπριακού συστήματος να διευκολύνει τις διοργανώσεις συνεδριών και εκδηλώσεων σε διάφορους εναλλακτικούς ή αρχαιολογικούς χώρους.

Επίσης, σε σχολεία και ταξιδιώτες άνω των 55 ετών από Ελλάδα δίνονται επιπλέον κίνητρα για να επισκεφθούν το νησί της Αφροδίτης, όπως δωρεάν ξεναγήσεις ή άλλες προσφορές.

Πάσχα στην Κύπρο

Μια καλή ιδέα για να «αποδράσει» κάποιος τις ημέρες του Πάσχα είναι το νησί της Κύπρου. Έτσι θα συνδυάσει το ταξίδι και τη γνωριμία με έναν καινούργιο τόπο, με τον παραδοσιακό εορτασμό του Πάσχα. Μαζί με τα πατροπαράδοτα πασχαλινά εδέσματα, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει και τις λιχουδιές της τοπικής γαστρονομίας και να διασκεδάσει με τα παραδοσιακά παιχνίδια και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Κύπρο.

Όπως ανέφερε η κ. Χατζηκωστή μεταξύ άλλων, την Κυριακή του Πάσχα και τις επόμενες μέρες στα χωριά της Κύπρου γίνονται ξεχωριστές εκδηλώσεις με γνωστά παραδοσιακά παιχνίδια, όπως τσουβαλοδρομίες, αυγοδρομίες κ.α.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί το πλεονέκτημα των καλών καιρικών συνθηκών και η δυνατότητα για μπάνιο στη θάλασσα. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα έξι αεροπορικές εταιρείες συνδέουν τη Θεσσαλονίκη τα Ιωάννινα και την Αλεξανδρούπολη με απευθείας πτήσεις με την Κύπρο.