Πανελλαδικές 2017: Τα θέματα σε Μαθηματικά και Αρχαία Ελληνικά

Με τις εξετάσεις μαθημάτων προσανατολισμού συνεχίστηκαν την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους των γενικών λυκείων. Οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει τις ομάδες προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής, εξετάστηκαν στα Μαθηματικά. Οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει την ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, εξετάστηκαν στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών.

Με μια πρώτη ανάγνωση, τα θέματα των Μαθηματικών αποτελούνται από συνδυαστικές ασκήσεις σε όλο το φάσμα της ύλης με μεγάλη έμφαση σε υπολογιστικά ζητήματα.

Στα Αρχαία Ελληνικά οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις εισαγωγής, μέσω ερωτήσεων κλειστού τύπου (Σωστό-Λάθος) -όπως ζητήθηκε και το 2015- και το σύνολο των θεμάτων χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας.

Οι υποψήφιοι που έχουν επιλέξει τις ομάδες προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής και εξετάστηκαν στα μαθηματικά, αντιμετώπισαν δυσκολότερα θέματα σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης χρονιάς. Σύμφωνα με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, τα θέματα ήταν «σαφώς δυσκολότερα από τα αντίστοιχα περσινά» και παράλληλα, οι υποψήφιοι έπρεπε να έχουν καλή γνώση της ύλης προηγούμενων τάξεων, καθώς «αρκετά ερωτήματα ήταν επικεντρωμένα σε συγκεκριμένο κεφάλαιο που αναφέρεται σε προηγούμενες τάξεις».

Όσον αφορά τα αρχαία, η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων χαρακτήρισε τα θέματα «σαφή και κατανοητά», ιδιαίτερα τα ερωτήματα που συνόδευαν το διδαγμένο κείμενο (Πλάτωνος Πρωταγόρας 322d-323c).

Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν τη Δευτέρα 12 Ιουνίου, στην ιστορία (ομάδα προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), στη φυσική (ομάδα προσανατολισμού Θετικών Σπουδών) και την ανάπτυξη εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον (ομάδα προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Όσον αφορά τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, από τις 10 έως τις 21 Ιουνίου, θα εξεταστούν στα μαθήματα ειδικοτήτων. Ειδικότερα, το Σάββατο, 10 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις για τα μαθήματα: Τεχνολογία Υλικών, Στοιχεία Ανατομίας-Φυσιολογίας ΙΙ, Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης, Στοιχεία Μηχανών και Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις.

Τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών

Σήμερα πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και στα Μαθηματικά των Γενικών Λυκείων

Τα θέματα στην Αρχαία  Ελληνική Γλώσσα

Τα θέματα στα Μαθηματικά (Ημερήσια)

Τα θέματα στα Μαθηματικά (Εσπερινά)